17. november 2018
Jonna Gustafsson Nielsen og hendes mand Ebbe Nielsen har digitaliseret alle lokalarkivets album. De er en del af det frivillige korps. 	Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Jonna Gustafsson Nielsen og hendes mand Ebbe Nielsen har digitaliseret alle lokalarkivets album. De er en del af det frivillige korps. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lokalarkivet beder folk: Smid det ikke ud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lokalarkivet beder folk: Smid det ikke ud
Helsingør - 14. november 2017 kl. 04:27
Af Dorte Møller Rasmussen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lokalhistorisk arkiv er lokalsamfundets fælles hukommelse, så gem og fortæl jeres historie, lyder opfordringen i Frederiksborg Amts Avis.

De fleste har nok prøvet det. Stået med en masse gamle papirer, optegnelser, fotos og andre ting fra en slægtning, en arbejdsplads eller fra sine egne gemmer. Og hvad skulle man stille op med det ? Hvem kan det dog interessere ?

Smid det ikke ud, lyder opfordringen fra Museerne i Helsingørs lokalhistoriske arkiv. Lederen Tenna Bülow kan næsten græde ved tanken om alt det, der er blevet smidt ud rundt omkring i tidens løb.

En guldgrube
For netop den slags hverdagsoptegnelser er en guldgrube i forhold til at kunne fortælle almindelige menneskers historie sidenhen.

- Lokalarkivet er lokalsamfundets fælles hukommelse, og det fortæller om de mennesker, der har boet her, om områdets erhverv, foreninger og begivenheder og meget, meget mere, forklarer Tenna Bülow mellem reolerne i arkivet, som fra gulv til loft fortæller om Helsingør-områdets historie.

Lørdag holdt lokalarkivet i Sct. Annagade 45 - i den gamle brandstation - åbent hus, og flere kiggede ind og afleverede spændende beretninger fra deres eller deres familiers liv.

Interesseret i alt
- Vi er interesseret i snart sagt alt: kort og tegninger, dagbøger, erindringer, notater, breve, dokumenter, regnskaber, fotografier, dias, postkort, lydbånd, smalfilm og videooptagelser, forklarer Tenna Bülow.

Hun har et par håndfulde energiske frivillige, som hjælper med at gennemlæse og registrere. Blandt dem er Jonna Gustafsson Nielsen og hendes mand, Ebbe Nielsen. Han har for nylig gennemfotograferet de fotos, arklivet lå inde med, og de er nu digitaliseret med masser af interessante påtegnelser, som Jonna, har sørget for.

Hun er selv født op opvokset i Helsingør, og interesse for lokalhistorie har hun fra sin mor. Et meget stort lokalkendskab kommer lokalarkivet til gode, for hvad Jonna ikke ved om folk i byen er ikke værd at vide.

Hun er uddannet advokatsekretær hos advokat Asger Berning og var senere ansat på en arkitekttegnestue, så hendes viden er bred.

Masser af historie
I sirligt opbevarede arkivkasser kan man blandt andet finde historien om K.F. Marstrands skibsproviantering. 300 kasser og 500 protokoller er sikret. Man kan finde historier om Fællesbageriet, Værftets Ambulancetjeneste, Kajakklubben Krogen, og Bjarne Tøj, for at nævne et lille udpluk.

- Giv papirer og billeder til os i stedet for at kassere dem - lad Arkivet om det. Det kan jo være materiale, der giver nye oplysninger om personer, familier eller ejendomme - oplysninger som kan hjælpe fremtidige brugere - måske endda dig selv, lyder det fra Tenna Bülow. Mange slægtsforskere starter også deres søgning i Lokalarkivet.

Henvendelse kan ske på mail tbl64@hesingor.dk eller 2531 1803.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk