21. oktober 2021
Udgravningen har et imponerende omfang. Foto: Museum Nordsjælland
gallery icon

Se billedserie

Udgravningen har et imponerende omfang. Foto: Museum Nordsjælland
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kom med bag den store udgravning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kom med bag den store udgravning

Der er er afsløret en hel jernalderlandsby ved Kelleris, hvor der skal bygges boliger. På torsdag kan man komme på guidet tur.

Helsingør - 28. maj 2021 kl. 09:32

Mellem kl. 16 og 18 kan man torsdag 3. juni komme en tur med rundt på udgravningen mellem Espergærde og Kelleris Hegn tæt ved Hornbækvej og Svend Poulsens Vej. Her vil arkæologerne vise sporene efter en omfattende jernalderboplads fra tiden omkring Kristi fødsel, der netop nu bliver undersøgt. Udgravningen har påvist, at området var hjemsted for en større gruppe mennesker, der i flere generationer byggede deres huse og levede livet på netop dette sted. Husene lå spredt ud i landskabet og har været op til 30 meter lange. I ét af husene har jernalderbønderne placeret et miniaturekar af ler, der skulle værne huset mod ulykker. En skik der kan følges både tilbage i tiden, og helt op til nutiden, hvor man lægger grundsten og holder rejsegilde - begge dele skal, forhåbentligt, sikre byggeriet mod ulykker og dårligdomme.

arrow Læs også: Store fund: En tidsrejse 10.000 år tilbage

Allerede i jernalderen blev der produceret meget affald i den daglige husholdning. Der er fundet store mængder af keramik samt dele af kværnsten i affaldsgruberne, der ligger omkring husene. Dette vidner om det dagligdags liv på stedet, hvor et lerkar en gang i mellem gik i stykker og måtte kasseres. Fundene fra udgravningen viser også, at man for over 2.000 år siden udvandt jern på stedet i stor skala, hvilket gør bopladsen særlig spændende, da vi kun sjældent ser regulær jernudvinding i Nordsjælland. Restprodukter fra udvinding af lokal myremalm er både fundet på selve bopladsområdet samt i en lavning nær husene. Her er der også fundet små dele af de specialiserede ovne, som blev bygget til selve udvindingsprocessen.

På dagen vil der være mulighed at se nogle af de fund der allerede er udgravet, samt høre nærmere om det arkæologiske arbejde.

Arrangementet afholdes efter de gældende corona-regler. Der er ikke mulighed for parkering ved bebyggelserne på Svend Poulsens vej.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?