24. juni 2021
Her ses en optagelse foretaget af en lystfisker viste  i sommer, hvor i alle tilfælde fortyndet spildevand, væltede ud fra Forsyning Helsingørs nye rørledning ud for Gummistranden. Det skete efter dage præget af store regnskyl. Foto: Joakim Utke Madsen
Her ses en optagelse foretaget af en lystfisker viste i sommer, hvor i alle tilfælde fortyndet spildevand, væltede ud fra Forsyning Helsingørs nye rørledning ud for Gummistranden. Det skete efter dage præget af store regnskyl. Foto: Joakim Utke Madsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: K og S bag forslag til ny spildevandskurs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

K og S bag forslag til ny spildevandskurs

Økonomiudvalget har sagt ja til fire punkter, som skal indgå i ny spildevandsplan. Punkter, som styrker indsatsen mod overløb i Sundet.

Helsingør - 20. januar 2021 kl. 04:37
Af Andreas Norrie

Sidste år var både borgere og politikere i oprør over en planlagt udledning af 290.000 kubikmeter fækalieholdigt spildevand i Øresund i forbindelse et byggeri på Københavns Havns nordhavn.

arrow Læs også: Digitale målere sladrer om kloakvand, der stikker af

Men det viste sig - som tidligere omtalt i Frederiksborg Amts Avis - at heller ikke Helsingør Kommune og kommunalt ejede Forsyning Helsingør er uden skyld i, at der havner urenset spildevand ud i Øresund til skade for miljø, dyreliv og badevand.

Således viste kommunens egne modelberegninger, som er udarbejdet som forberedelse til den kommende spildevandsplan, at kommunen selv udledte 308.000 kubikmeter urenset eller fortyndet spildevand.

Det fremgik også af kommunens beregninger, at en væsentlig del af overløbene skete i Espergærde-området, som er præget af ældre kloakker og et ligeledes ældre renseanlæg.

Denne baggrund er efter alt at dømme værd at have med i forbindelse med et forslag fra S og K, som blev vedtaget på Økonomiudvalgets møde mandag aften af et enigt udvalg.

Separatkloakering som standard

Forslaget fra Byrådets to store magtfulde partier er stillet som tilføjelser til den kommende revision af den kommunale spildevandsplan, som skal vedtages senere i år.

Det ene element handler om, at det skal skrives ind, at separatkloakering, det vil sige adskillelse af regn og spildevand, skal være den »primære og foretrukne« strategi til minimering af overløb og sikring af badevand. Det bliver dog bemærket, at det ikke vil være muligt at gennemføre fuldt ud i Helsingørs indre by, hvor der skal findes alternativer.

Punkt nummer to handler om, at borgerne skal have bedre og hurtigere information om overløb og badevandskvalitet. Det tredje punkt handler om, at kommunen skal udarbejde en egentligt skybrudsplan, da det er langt billigere at håndterer regn over end under jorden.

Det sidste punkt handler om, at betingelserne for udløbstilladelser bliver forbundet med mere omfattende krav. Det vil ifølge forvaltningen i Center for By, Land og Vand ikke være usandsynligt, at en ny lovgivning, der er på vej vil skærpe kravene til tilladelserne.

Kan koste for grundejere

De fire punkter er dog ikke uden konsekvenser for enten kommunen eller borgerne, fremgår det af forvaltningens sagsfremstilling. I forhold til separatkloakeringen, så vil det have konsekvenser for grundejerne. Hvis man indfører separatkloakering i et område i stedet for den eksisterende fælleskloakering, så er grundejerne nemlig udover en tilslutningsafgift også forpligtet til selv at betale for at have to adskilte ledninger, hvilket typisk vil ligge på 30.000 til 100.000 og nogle gange betydeligt mere.

Forvaltningen advarer også om, at det kan blive bekosteligt at gennemgå samtlige tidligere udledningstilladelser og give både mange udgifter til Forsyning Helsingør, og kræve mange personaleressourcer i Center for By, Land og Vand.

De fire tilføjelser skal endeligt godkendes på næste byrådsmøde.

arrow Skånsomt fangede fisk får statskontrolleret mærke
24. oktober 2020 kl. 05:31 Opdateret: kl. 16:40
arrow Sådan skal nyt statsmærke fremme skånsomt kystfiskeri
24. oktober 2020 kl. 05:00 Opdateret: kl. 16:45
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?