24. januar 2021
Søren Kristoffersen er både sognepræst ved Vestervang Kirke og præst ved arresten i Helsingør. Her oplever han på tæt hold, hvad isolation og ensomhed kan gøre ved et menneske.
Søren Kristoffersen er både sognepræst ved Vestervang Kirke og præst ved arresten i Helsingør. Her oplever han på tæt hold, hvad isolation og ensomhed kan gøre ved et menneske.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hvad isolation kan gøre ved et menneske

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvad isolation kan gøre ved et menneske
Helsingør - 24. november 2020 kl. 05:36

Det kan være svært at forestille sig, hvad isolation kan gøre ved et menneske. Det fortæller sogne- og arresthuspræst Søren Kristoffersen om ved næste Tværpolitisk Samtaleforum i Toldkammeret.

Hvad gør isolation ved mennesker? Det spørgsmål er til debat ved næste udgave af Tværpolitisk Samtaleforum, der finder sted i Toldkammeret i Helsingør onsdag 25. november kl. 19.00. Dagens indlægsholder er sognepræst Søren Kristoffersen fra Vestervang Kirke. Han fungerer ligeledes som præst ved arresten i Helsingør og har en klar holdning til, hvad isolation og deraf følgende ensomhed kan gøre ved et menneske.

- Afmagt er nok det udtryk, der bedst sammenfatter situationen, når et menneske sættes bag lås og slå. Dertil kommer isolationen som indsat, der ofte følges op af følelser i form af uvished, vrede, skam og skyld. Følelser, der især virker stærke i en arrest, hvor forholdene er noget mere restriktive end i et fængsel, fortæller Søren Kristoffersen.

I Danmark har vi det retsprincip, at enhver er uskyldig, ind til det modsatte er bevist og der eventuelt er afsagt dom. Men inden en sag når så langt og inden retssystemet er nået igennem processen med først tiltale siden sigtelse og retssag, kan der gå lang tid. Nogle gange kan en varetægtsfængsling vare op til flere år.

- Når en dom afsones i et fængsel, er der langt mere tålelige forhold, mens tilværelsen i en arrest kan virke som en straf oveni straffen. Såvel på grund af manglende faciliteter til f.eks. fritidsaktiviteter som på grund af stramme regler for menneskelig kontakt, siger Søren Kristoffersen.

Som arresthuspræst oplever han de indsatte i deres celler på helt tæt hold og prøver at møde alle på samme måde, uanset hvorfor de er varetægtsfængslet. I Helsingør Arrest er der plads til 70 indsatte, som typisk er underlagt både besøgs- og brevkontrol - en foranstaltning, der kan virke voldsom på en person, der i forvejen er i en sårbar situation.

Præstens fornemste opgave i arresten er at være med til at bryde lidt af ensomheden, monotonien og give plads til alle de svære tanker, man kan have som isoleret i en arrest. Som vanligt er der mulighed for at deltage i fællesspisningen inden Søren Kristoffersens indlæg.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?