24. oktober 2019
Museumsinpektør og arkæolog Kjartan Langsted foran udgravningen, hvor to arkæologer er i fuld gang med at blotlægge den historiske kælder.  Foto: Andreas Norrie
gallery icon

Se billedserie

Museumsinpektør og arkæolog Kjartan Langsted foran udgravningen, hvor to arkæologer er i fuld gang med at blotlægge den historiske kælder. Foto: Andreas Norrie
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gør helt uventet fund på skole-byggepladsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gør helt uventet fund på skole-byggepladsen
Helsingør - 11. september 2018 kl. 04:34
Af Andreas Norrie
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kælderen til et hidtil ubeskrevet hus fra 1600-tallet er dukket op byggepladsen på Helsingør Byskole.

Da der efter en år forsinkelse igen blev sat gang i byggeriet af Skolen i Bymidten på Marienlyst Allé med et budget på omkring 300 millioner kroner, så var bygherren Helsingør Kommune, godt klar over, at der kunne dukke arkæologiske fund op. Fund, som kunne give forsinkelser og ekstra udgifter. Men dengang var det vurderingen fra både bygherre og Museum Nordsjælland, at eventuelle sandsynligvis ville ske i den ende af byggepladsen, som ligger tættest på søen i Reberbaneparken.

Men torsdag aften gjorde musinespektør og arkæolog Kjarten Langsted fra Museum Nordsjælland et overraskende fund på det sted på skolen, hvor der er ved at blive gravet ud til en ny bygning til erstatning af den forfaldne bygning 5 ud mod Marienlyst Allé.

- Der er tale om et velbevaret kældergulv på et sted, hvor vi ikke havde regnet med, at vi ville finde bygninger fra den tid, siger Kjartan Langsted.

Mere præcist peger fundene på, at der er tale om et enkeltstående hus opført i formentlig halvandet plan udover kælderen. Både mursten og teglklinker angiver, at der er tale om et byggeri fra 1600-tallet, og der er også tale om klinker, som med største sandsynlighed er importeret fra Holland.

Men hvad var det så for et hus, som lå under den nedrevne skolebygning?

- Der kan meget vel være tale om en form for lystejendom med et havebrug til egen forsyning. Kælderen kan have været brugt til opbevaring af eksempelvis æbler og vin, forklarer museumsinspektøren.

At der er tale om en form for lystejendom skyldes også, at arkæologerne ikke har fundet den samme mængde affald omkring huset, som det er normalt ved et beboelseshus.

- Det minder lidt om de huse, som vi fandt under vores udgravninger ved byggeriet af Kulturværftet, siger han.

I 1600-tallet lå området stadig uden for byen, men på dette tidspunkt havde man oprettet en ny kirkegård, hvor den nuværende ligger, der var også en rebslagerbane langs en del af strækningen på den nuværende Marienlyst Allé. Et kort fra den tid viser også, at der var enkelte bygninger udenfor den gamle bykerne.

Museumschef kom på besøg

Da avisen besøgte udgravningen, som var omgivet af masser af byggeaktivitet, kom også Helsingør Kommunes Museers museumschef Maibritt Bager også forbi sammen med museumsformidler Tora Ribers.

Museumschefen var meget interesseret i fundet, og luftede muligheden af, at man kunne lave en lille lynudstilling om bygningen på bymuseet.

Det er sådan, at det er Museum Nordsjælland, der står for de arkæologiske udgravninger i kommunen.

Et par dages udgravninger venter

Projektleder Jan Krog Islin fra Helsingør Kommune, er med til at sørge for, at skolebyggeriet holder økonomi og tidsplan.

Et arkæologisk fund er naturligvis ikke en ønskesituation, men det er noget, som kører efter helt faste retningslinjer.

- Der er jo ikke andre til at betale end os, siger han om kommunen.

Imidlertid omfatter udgravningen kun en meget begrænset del af byggepladsen.

Og Kjartan Langsted fortæller, at udgravningerne bliver afsluttet i løbet af ugen.

Bygherre betaler
Reglerne i forbindelse med arkæologiske fund er sådan, at det er bygherren, som betaler for arkæologernes løn under udgravningen, og for den efterfølgende dokumentation.

Derudover kommer der også udgifterne til forsinkelsen.

- Vi har eksempelvis en maskine stående, som koster 20.000 kroner i døgnet, som vi ikke kan bruge imens, siger Jan Krog Islin.

grafik køb billede