18. oktober 2021
De 55 huse i Julianelund kommer nu til at ligge i byzone, og de omkring 100 helårsbeboerne har udsigt til at kunne sove roligt om natten. Foto: Lars Skov
De 55 huse i Julianelund kommer nu til at ligge i byzone, og de omkring 100 helårsbeboerne har udsigt til at kunne sove roligt om natten. Foto: Lars Skov
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fingerplan redder beboere i Julianelund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fingerplan redder beboere i Julianelund
Helsingør - 25. januar 2019 kl. 11:09
Af Andreas Norrie

En lang række af de ønsker, som Helsingør Kommune har haft til revisionen af Fingerplanen, der regulerer byudviklingen i Hovedstadsområdet, ser nu ud til at blive til virkelig. Det fremgår af en liste over ændringer i Fingerplanen, som ventes at blive vedtaget, som torsdag blev udsendt i forbindelse med præsentationen af Regeringens Hovedstadsudspil.

arrow Læs også: DEBAT: Helsingørs mini-Christania er blevet lovlig

Således vil revisionen eksempelvis betyde, at Julianelund ved Gurrevej lægges ind i planens »byfinger«, og bliver udlagt til byzone.

Netop en sådan ændring var en af Helsingør Kommunes ønsker til ændring af Fingerplanen.

- Vi kan kun være rigtigt godt tilfredse med revisionen. Det har nyttet at arbejde intenst med at gøre opmærksom på sagen, siger borgmester Benedikte (K).

- Det har været en lang proces, som kunne være endt med, at vi var blevet tvunget ud i en fysisk lovliggørelse - kort sagt køre en bulldozer igennem flere af husene, siger hun.

Første skridt mod en lovliggørelse var, da det lykkedes at få trukket området ud af transportkorridoren, og nu venter sådan set bare en endelig vedtagelse af en lovliggørende lokalplan.

Ikke 100 procent i mål
En af de emner, som kommunens folk også har arbejdet for er, at der bliver blødt noget op til princippet om stationsnærhed, så det bliver muligt at eksempelvis opføre større kontorkomplekser eller uddannelsesinstitutioner længere væk fra nærmeste station.

- Man har forstået, at princippet har en anden virkning i byer længere uden for København, siger Benedikte Kiær.

Det fremgår af forslaget til revisionen, at stationsnærhedsbegrebet i Køge, Roskilde, Frederikssund, Hillerød, Helsingør og Høje-Taastrup bliver ændret fra 600 meter til 1.000 meter.

I Helsingør er stationsnærhedsprincippet først og fremmest en mulig forhindring i forhold til udviklingen af området omkring den tidligere småkagefabrik ved Rønnebær Allé. Her er der planer om en uddannelsescampus og omkring 400 boliger. Erhvervsminister Rasmus Jarlov(K) var i øvrigt også på besøg både her og i Julianelund tidligere i år.

- Vi er ikke 100 procent i mål i forhold til campus-bydelen. For jeg tror nemlig, at vi befinder os 1,2 kilometer fra stationen. Men det vil uden tvivl være nemmere at få dispensation til et konkret projekt, siger Kiær.

Bedre muligheder i Kvistgård
Et andet element i revisionen, som også er et ønske fra kommunen, er, at erhvrvsområdet i Kvistgård ikke længere bliver reserveret til logistik- og transportformål, når det gælder de bebyggede arealer. Ligeledes bliver det muligt at flytte virksomheder med særlige lokaliseringsbehov, som kontorbygninger på over 1.000 kvadratmeter til Kvistgård.

- Jeg har haft grundejere i røret, som gerne ville udvikle projekter i området, og jeg er glad for, at vi nu kan sikre en bedre erhvervsudvikling i kommunen, siger Benedikte Kiær(K).

Helsingør Kommune får med revisionen kun begrænsede nye muligheder for boligbyggeri, men planen betyder dog, at der nu kan bygges op til 20 nye boliger i Hornbæk på et areal ved Hornebyvej og i Saunte bliver det også muligt at udvide landsbyen med fem nye boliger.

arrow Endelig - Nu er nedrivningstruet bydel lovliggjort
03. marts 2021 kl. 06:02 Opdateret: kl. 14:57
arrow Enigt byråd har sendt Julianelund-plan i høring
27. oktober 2020 kl. 19:59 Opdateret: kl. 15:39
arrow Julianelund-plan ligger nu klar
01. oktober 2020 kl. 09:30 Opdateret: kl. 09:30
Rejser du til udlandet i år?