20. juni 2021
Den eventyrlige udsigt til Kronborg kunne nydes hele turen igennem, selvom Øresunds fantastiske skabninger gjorde deres for, at vi havde vores opmærksomhed på andet end Kronborg Slot.

Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Den eventyrlige udsigt til Kronborg kunne nydes hele turen igennem, selvom Øresunds fantastiske skabninger gjorde deres for, at vi havde vores opmærksomhed på andet end Kronborg Slot. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fantastiske skabninger: Safari på Øresund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Fantastiske skabninger: Safari på Øresund

Øresundsakvariet har de seneste måneder haft tunsafari, hvor der ikke kun er blevet spottet tun, men også andre fantastiske skabninger, som Øresund lægger hjem til.

Helsingør - 19. oktober 2020 kl. 05:59
Af Christopher Valeur

Helsingør: Tre skikkelser kan spottes i horisonten. Det er svært at tyde, hvad det er. Langsomt kommer de nysgerrige væsener tættere på den 7,5 meter lange gummibåd, som bruges af Øresundsakvariet til tunsafari.

arrow Læs også: Quiz med Øresundsakvariet

- Det er sæler, udbryder flere på båden. Ganske rigtigt er der tre sæler, der alle nysgerrigt spejder mod båden, før de svømmer videre i Øresund. Det er måske ikke hvad man forventer at se, når man tager på tunsafari på Øresund, men det skete lørdag, da årets sidste tunsafari sejlede rundt i det smukke hav.

Første skoledag

Inden da havde bådens besætning, Jens Peder Jeppesen og Peter Skagen, inviteret de 12 gæster til introduktion i auditoriet i Øresundsakvariet til hvad der føltes som første skoledag og al den spænding der følger med den. Gæsterne faldt hurtigt i snak om forhåbninger til turen og tidligere oplevelser, og det var kun navneopråb, der kunne få stemmerne sænket. Ja, det føltes oprigtigt som første skoledag.

Heldigvis var det hverken dansk eller matematik, der var på programmet. I stedet blev der vist videoer af optagelser fra tidligere ture, hvor tun var blevet spottet. Videoerne var fyldt med så mange entusiastiske råb og jubel, at man skulle tro, at personerne bag kameraet havde vundet en milliongevinst i Onsdagslotto, men nej, de havde »bare« spottet tun, for som Jens fortæller, så bliver han lige begejstret hver gang.

Af de 12 gæster havde bare én tidligere været på tunsafari og hun havde før oplevet begejstringen i sådan en grad, at der var spildt varm kakao udover hendes jakke. Det havde dog ikke skræmt hende væk fra at prøve endnu en tunsafari.

Stor spænding

Lørdag formiddag havde den første tunsafari været af sted, men de fik ikke spottet tun, så der var stor spænding om det skulle være muligt senere på dagen. Først skulle der dog tankes benzin, så spændingen måtte holdes lidt endnu. Kort efter blev motorerne startet og få øjeblikke efter fløj båden nærmest over de rolige bølger, som den blide vind kunne præstere lørdag formiddag.

Selvom der den første halvdel af turen ikke blev spottet mange fantastiske skabninger, så var der andre ting at suge til sig. I midten af Øresund er der ingen forbindelse, så udover et par billeder, forblev de lommen. En stærk kontrast til livet på land. En af de ting der skulle foreviges på billede var det eventyrlige udsyn til Kronborg fra Øresund.

Eventyret starter

Vores eget safarieventyr skulle vise sig at starte kort tid efter, da en opmærksom herre spottede noget ude i horisonten og få øjeblikke efter var der op mod fem marsvin, der viste sig frem over havoverfladen. Den ene tillod sig endda at blive liggende i havoverfladen og slikke en smule sol på en skøn efterårsdag til stor begejstring for gæsterne på båden.

Begejstringen skulle dog blive større få minutter senere, da tre skikkelser pludselig kunne spottes i horisonten mod Sverige. Tre nysgerrige sæler var kommet op til havoverfladen, og var nysgerrige efter at se, hvad vi dog lavede. De blev dog ikke hængende længe, før de svømmede videre mod den danske kystlinje. Det var dog en speciel oplevelse og noget som Jens aldrig har oplevet før, på trods af sine mange ture på vandet.

Herefter blev der serveret varm kakao og kaffe, mens marsvinene kunne ses springe op over havoverfladen rundt om os. Efter en kort pause drog vi hjemad mod Helsingør, og selvom der blev set adskillige marsvin og en række fugle, heriblandt en sule, Danmarks største havfugl, så blev der ikke set nogle tun på tunsafarien.

Fast grund igen

Humøret var dog højt, da vi efter mere end to timer på vandet fik fast grund under vores fødder. Det var det også for Jens Peder Jeppesen, der foruden at være skipper på tunsafarien, også fungerer som akvariechef på Øresundsakvariet. Han var dog også ærgerlig over, at der ikke blev spottet tun.

- Det er surt, at vi ikke så tun, men det er jo også en oplevelsessafari, og når vi har med naturen at gøre, så kan vi intet garantere, da Øresund kan være så uforudsigeligt, siger han.

Øresundsakvariet har foruden tunsafari også marsvin,- havfugle,- og snorkelsafari. Safarisæsonen starter i slut juni næste år, hvor der blandt andet kan ses marsvin i Øresund. Tunsafari bliver gentaget til august næste år og løber frem mod oktober.

arrow Urter, tang og smagen af krabbe på Øresundsakvariet
09. november 2020 kl. 05:51 Opdateret: kl. 13:21
arrow Trods corona: Fantastisk efterårsferie for turistattraktionerne
20. oktober 2020 kl. 05:01 Opdateret: kl. 15:36
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?