18. september 2021
43-årige Katja Gottlieb nåede at arbejde i 17 år som folkeskolelærer, inden det tidspres, der fulgte med skolereformen, fik hende til at opsige sit job på Byskolen i Helsingør. I august debuterede hun som forfatter med novellesamlingen ?Det, de kalder livet?. Foto: Sarah Marie Winther
43-årige Katja Gottlieb nåede at arbejde i 17 år som folkeskolelærer, inden det tidspres, der fulgte med skolereformen, fik hende til at opsige sit job på Byskolen i Helsingør. I august debuterede hun som forfatter med novellesamlingen ?Det, de kalder livet?. Foto: Sarah Marie Winther
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Et glimt ind i en teenagers tanker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et glimt ind i en teenagers tanker
Helsingør - 12. august 2016 kl. 10:13
Af Sarah Marie Winther

Min mor var sur allerede inden, vi gik ind til den skolehjemsamtale. Hun sagde ikke noget hele vejen derhen. Hun tog læbestift på, og så klemte hun læberne sammen et par gange og så sig i bakspejlet. Sådan begynder novellen 'Solo', der handler om Cecilia, hvis forældre er blevet uvenner lige inden, de alle tre skal til skolehjemsamtale.

Den er en af i alt 19 noveller, som folkeskolelærer Katja Gottlieb har samlet i en bog under navnet 'Det, de kalder livet'. Alle historierne handler om den samme klasse, og de foregår i den samme time, hvor klassen arbejder med en novelle af Herman Bang. Undervejs i timen får eleverne flashbacks til alt lige fra fester til skænderier, og det bliver hurtigt klart, at der sker en del mere i et klasseværelse end det, læreren skriver på tavlen.

- Novellerne handler mest om alt det, der ligger mellem linjerne. Når jeg står og underviser, så ved jeg jo udmærket godt, at der foregår 65 andre ting, der ikke handler om Herman Bang, siger Katja Gottlieb og slår en latter op.

Hun havde ellers ikke troet, at hun skulle skrive på fuld tid. Hun elskede sit job som lærer for udskolingsklasserne på Byskolen i Helsingør. Men den nye skolereform fik hende til at føle, at hun gik på kompromis med det, der betød mest for hende - elevernes trivsel. Samtidig var hun på kanten af en sygemelding, og følte ikke, at hun var i stand til at påtage sig ansvaret for en ny 7. klasse. Derfor valgte hun lige inden sommerferien at sige op efter 10 år. Uden et andet job i baghånden, men til gengæld med en masse historier at fortælle.

Historierne kredser om alle de forskellige problemer, man som ungt menneske tumbler med. Lige fra småskænderier med veninderne til stofmisbrug, alkoholiserede forældre, social kontrol og ensomhed. De er til dels inspireret af Katja Gottliebs erfaringer som folkeskolelærer, men også af hendes børn på 12 og 15 år og hendes egne år på skolebænken.

- Det er de samme temaer og problematikker, der går igen, og det er egentlig lidt bekymrende, at vi ikke er kommet videre siden halvfemserne. Det kan jeg godt blive helt trist over nogle gange, siger Katja Gottlieb.

Hun håber, at hendes bog vil få piger og drenge i 7.-9. klasse til at indse, at det ikke er dem, den er gal med. For de er efter hendes mening alt for hårde ved sig selv.

- Jeg vil godt have, at de gearer lidt ned. De har en planlægningstrang, som jeg slet ikke kan genkende fra mig selv. Jeg tågede bare rundt, og så meldte mine forældre mig ind i gymnasiet. De unge i dag glemmer at være her nu, fordi de er så opsatte på at få topkarakterer, siger Katja Gottlieb.

Da Katja Gottlieb offentliggjorde, at hun forlod sit job, blev hun overdynget af mails fra tidligere kolleger, der bakkede hende op.

- Det var lidt overvældende. Der var vildt mange, der skrev, at hvis bare de turde, så gjorde de det samme. Det er trist, for jeg ville det jo gerne. Og jeg er ikke sur på hverken ledelse, kolleger, forældre eller elever, siger Katja Gottlieb.

Selvom hun lige nu holder det, hun selv kalder en tænkepause, har hun ikke forladt lærerfaget for bestandig. Hun er stadig bestyrelsesmedlem i Dansk Lærerforening, og hun bliver også ved med at blogge.

- Jeg elsker at undervise og være sammen med de store elever. Jeg fik mit første job, før jeg var færdiguddannet, så jeg har aldrig rigtig været væk fra folkeskolen. Så jeg skal finde ud af nu, om jeg overhovedet kan undvære den, siger hun.

Synes du, at kommunen er der for dig?