21. august 2019
Bonnie Hegner holder foredrag...
gallery icon

Se billedserie

Bonnie Hegner holder foredrag...
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En obelisks rejse gennem 3000 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En obelisks rejse gennem 3000 år
Helsingør - 20. februar 2019 kl. 20:27
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Helsingør Museumsforening inviterer på lørdag klokken 14 til foredrag i Smedenes Hus i Styrandgade 46. Her vil Bonnie Hegner, cand.mag. i historie og religion og Claus Glunk, cand.scient. fysik og matematik. og begge tidligere lærere på Helsingør Gymnasium fortæller om »En obelisks rejse gennem ca. 3000 år: fra Aswan i Ægypten til Lateranpladsen i Rom«.

Ved Laterankirkens sideindgang står verdens største obelisk fra oldtiden som et fikspunkt i skæringspunktet, hvor to af Roms store processionsveje møder hinanden. Det betyder, at den kan ses og beundres langvejs fra, når man kommer gående op til Laterankirken, som er Roms domkirke; oprindelig ægyptisk, og siden sen kejsertid i 300-tallet beundret i Rom af såvel romere som tilrejsende. Kilder giver os mulighed for at følge obelisken gennem ca. 3000 år fra Aswan i Ægypten til Lateranpladsen i Rom, og det er den rejse, foredraget vil foretage.

Obelisken, som er udhugget i ét stykke ca. 1425 f.Kr., er 33 meter høj og vejer 455 tons. Dens enorme størrelse og datidens teknologiniveau rejser helt naturligt en række spørgsmål:

Hvordan blev den udhugget? Hvordan blev den transporteret væk fra stenbruddet? Hvad med den videre transport? Men også andre typer af spørgsmål melder sig: Hvorfor overhovedet en obelisk? Hvad skulle den bruges til? Hvor skulle den hen? Hvorfor ender den i Rom? Hvorfor mente den katolske kirke i 1500-tallet, at dette hedenske symbol skulle stå foran Roms domkirke?

Alle disse spørgsmål og flere til vil vi forsøge at besvare, når vi sammen med obelisken rejser fra Aswan til Karnak og videre til Alexandria, dernæst til Cirkus Maximus i Rom for endelig at nå sin nuværende placering ved Laterankirken.

Foredraget er gratis for foreningens medlemmer. Andre er velkomne mod en entré på 50 kroner, oplyser Museumsforeningens formand, Tom Sinding.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede