

Se billedserie
Espergærde Byforening har læst den nye rapport om en fast HH-forbindelse, og gjort regnskabet op.
På et møde i bestyrelsen for Espergærde Byforening var den nye strategiske analyse af en fast HH-forbindelse på dagsordenen. En analyse, som er blevet udarbejdet af Vejdirektoratet og det svenske Trafikverket.
- Indtil videre havde vi som forening ikke lagt os fast på nogen holdning, da vi har ventet på rapporterne, siger formand for Espergærde Byforening, Keld Olsen, til Frederiksborg Amts Avis.
Men nu har foreningen gennemgået rapportens indhold, og er kommet frem til, at der er tale om et projekt, som foreningen, der er stiftet helt tilbage i 1904, ikke kan bakke op om. Faktisk besluttede bestyrelsen, at det nu er en sag, som foreningen vil arbejde aktivt for ikke bliver til virkelighed.
Baggrunden for denne beslutning er netop indholdet i den strategiske analyse, som blandt andet fortæller,at en tunnelforbindelse ved Espergærde/Snekkersten vil resultere i 9.600 flere køretøjer om dagen på Helsingør-motorvejen, hvilket får foreningen til at frygte, at Espergærde såvel som Helsingør vil udvikle sig som en trafikal blindtarm. Dette bliver i alle tilfælde en sandhed i en fire år lang periode, hvor anlægsarbejderne vil betyde, at der ikke kommer til at gå tog mellem Espergærde og Helsingør på Kystbanen.
Ren miljømæssigt vil en HH-forbindelse også betyde en stigning i den danske C02-udledning på 0,3 procent. I anlægsfasen vil tallet endda være på 11 procent, argumenterer byforeningen for.
De lokale naturværdier vil også blive præget af projektet, hvad enten der bliver tale om en linjeføring gennem den i dag fredede Rørtangkile eller som en sænketunnet gennem Egebæksvang Skov. Den sidstnævnte linjeføring vil endda føre til opgravning af betydelige dele af Egebæksvang Skov nærmest Snekkersten. Anlægsfasen på land i forbindelse med den skitserede biltunnel syd for Helsingør er sat til syv år.
Rent økonomisk, så mener vurderer foreningen også, at det samfundsøkonomiske grundlag for projektet er særdeles spinkelt. Byforeningen mener endvidere, at projektet med to tunneller reelt vil give underskud.
- Tunnellerne vil efter 40 år have givet overskud på 2 milliarder kr., men medregnes 450 mill. kr./år i manglende indtægter ved, at færre biler kører over Øresundsbroen, vil underskuddet være 16 milliarder kroner, lyder foreningens beregning
Regnestykket skal ifølge bestyrelsen også ses i forhold til en tidsbesparelse på 24 minutter i bil og mellem 16 og 25 minutter i persontog.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her