15. juni 2021
Helsingør Kommune ejer lidt under halvdelen af aktierne i selskabet Det Danske Madhus Hamlet. Resten ejes af det private Det Danske Madhus. Udover mad til typisk ældre visiterede borgere, så står firmaet også for driften af caféen på Hamlet her på Kronborgvej. Foto: Sarah Marie Winther
Helsingør Kommune ejer lidt under halvdelen af aktierne i selskabet Det Danske Madhus Hamlet. Resten ejes af det private Det Danske Madhus. Udover mad til typisk ældre visiterede borgere, så står firmaet også for driften af caféen på Hamlet her på Kronborgvej. Foto: Sarah Marie Winther
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DF-stemmer sikrer Madhuset Hamlet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

DF-stemmer sikrer Madhuset Hamlet

- Det handler også om lokale arbejdspladser i en coronatid, siger DF’s Marlene Harpsøe om partiets afgørende stemmer i sag om madhus.

Helsingør - 16. december 2020 kl. 13:41
Af Andreas Norrie

Efter det seneste byrådsmøde så der ud til at være et flertal for, at Helsingør Kommune trak sig ud af engagementet i Det Danske Madhus Hamlet, som producerer mad til borgere, som er visiteret til den kommunale madservice. Det Danske Madhus' produktion foregår på Hamlet på Kronborgvej, og beskæftiger 18 medarbejdere.

arrow Læs også: Snævert byrådsflertal redder 18 lokale arbejdspladser

I alle tilfælde stemte et mindre flertal bestående af K, DF, R, V og Lokaldemokraterne for, at forvaltningen skulle gå videre med en undersøgelse af mulighederne for at skille se af med aktierne i Det Dansk Madhus Hamlet. Det ville at dømme efter udmeldingerne fra det private selskab Danske Madhus også ville betyde en flytning af produktionen fra Helsingør til Albertslund.

Imod at gå videre med planen stemte S, SF og EL.

På mødet i Økonomiudvalget mandag skulle man tage stilling til redegørelse fra forvaltningen om konsekvenserne af et salg, og om man skulle sælge aktierne i selskabet, der i øvrigt alle år har været overskudsgivende.

Hovedargumentet for et salg var fra politisk side, at det var konkurrenceforvridende og hæmmende for borgerenes frie valg. Omvendt pegede forvaltnings sagsfremstilling på, at der stadig skulle laves en aftale med en enkelt hovedleverandør for at sikre kommunens forpligtelser i serviceloven om levering til alle visiterede. Med andre ord er det ikke nok bare at udstede fritvalgsbeviser, som forholdsvis får benytter sig af i dag.

- Det er ikke sådan, at vi har skiftet holdning. Det eneste vi har sagt ja til er at undersøge sagen. Årsagen til, at vi ønsker at bevare madhuset, som det er, handler om lokale arbejdspladser. Vi er i en tid, hvor folk mister deres job på grund af coronaen. Og så er det også rigtigt, at et salg ikke ændrer noget særligt i forhold til konkurrence, siger Marlene Harpsøe til Frederiksborg Amts Avis.

- Det ændrer ikke på, at vi er optaget i at sikre borgerne og de ældre et frit valg. Vi vil gerne være med til at undersøge, hvor det frie valg kan blive mere frit i praksis, siger Harpsøe.

Sagen skal endeligt afgøres på næste byrådsmøde.

Lokaldemokraterne er ikke repræsenteret i Økonomiudvalget, men er for et salg af kommunens andel af Det Danske Madhus Hamlet. Det betyder, at der sandsynligvis på Byrådets møde vil være et flertal på 1 mandat for ikke at gå videre med et salg.

arrow Er der igen flertal mod salg af lokalt madhus?
16. februar 2021 kl. 09:33 Opdateret: kl. 09:33
arrow Ansatte i madhus må gå på juleferie i uvished
23. december 2020 kl. 16:07 Opdateret: kl. 16:49
arrow Ældremad: Giver salg af madhus-aktier mere konkurrence?
11. december 2020 kl. 04:09 Opdateret: kl. 14:34
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?