6. april 2020
Udover et nyt kraftvarmeværk, så skal Forsyning Helsingør også samle administrationen, som i dag er fordelt på mange adresser, her på Energivej. Foto: Andreas Norrie
Udover et nyt kraftvarmeværk, så skal Forsyning Helsingør også samle administrationen, som i dag er fordelt på mange adresser, her på Energivej. Foto: Andreas Norrie
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bestyrelse advarer mod stor forsynings-fusion

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bestyrelse advarer mod stor forsynings-fusion
Opdateret 15. oktober 2015 kl. 19:48
Helsingør - 15. oktober 2015 kl. 04:32
Af Andreas Norrie
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Forsyning Helsingørs bestyrelsesformand Per Tærsbøl er kritisk overfor en fusion med 10 andre forsyningsselskaber. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

På det kommende byrådsmøde skal der tages en principiel beslutning om, hvorvidt Forsyning Helsingør, på den ene eller anden måde skal indgå en fusion med 10 andre nordsjællandske forsyningsselskaber.

I den forbindelse er der udarbejdet en konsulentrapport af revisionsselskabet PWC, der når frem til, at der kan høstes synergi- eller effektiviseringsgevinster på mellem 103 og 160 millioner kroner årligt alt efter hvilken samarbejdsmodel, som bliver valgt. Der er dog tale om et samlet beløb for samtlige 11 kommuner, som hver i sær høster forskellige effektiviseringsgevinster.

Konsulenterne i PWC anbefaler i deres rapport, at kommunerne vælger en såkaldt holding model, som blandt andet giver mulighed for forskellige serviceniveauer i kommunerne.

Færre medarbejdere
Det fremgår også af forvaltningens sagsfremstilling til det seneste møde i Økonomiudvalget, at der i konsulenternes regnestykke ikke er taget højde for konsekvenserne for antallet af arbejdspladser i Helsingør og placering af produktion og kontorer. Samtidig bliver det slået fast, at en del af effektiviseringsgevinsten vil komme fra afskedigelser af medarbejdere i særligt administrationen.

Flere ulemper end fordele
Hos det 100 procent kommunalt ejede Forsyning Helsingør er man ikke tilhængere af en fusion med de ti andre kommuner og ser hellere frivillige samarbejder og særligt et samarbejde med Hillerød Forsyning, som er på omtrent samme størrelse som Helsingør. Det fremgår af et høringssvar underskrevet af bestyrelsesformand Per Tærsbøl, som er konservativt byrådsmedlem, og administrerende direktør Jacob Brønnum.

- Der er flere ulemper end fordele, lyder deres konklusion.

I høringssvaret lægger selskabets ledelse vægt på, at Forsyning Helsingør i dag er det største mulitiforsyningsselskab i Nordsjælland, og det derfor hovedsageligt vil være ejerne af de mindre forsyningsselskaber, som vil høste synergieffekterne. Derudover bliver det også bemærket at konsulentrapporten udelukkende er økonomisk/juridisk og kun bygger på nøgletal og modeller, og ikke i tilstrækkelig grad tager højde for de risici der er ved en sammenlægning af 11 forskellige selskaber. Derudover kan der komme tab af lokale arbejdspladser ligesom besparelsespotentialet ifølge Forsyning Helsingør også er begrænset, da der er tale om selskaber, som ikke er løntunge.

Fjerner fokus
Ledelsen i Forsyning Helsingør bemærker også, at en lang og ressourcekrævende fusionsproces kan forstyrre og forsinke selskabets store planer for byggeriet af blandt andet et nyt moderne kraftvarmeværk på Energivej.

- Det er bestyrelsens klare vurdering, at timingen for at indgå i et arbejde med etablering af en samlet forsyningskoncern i Nordsjælland, og samtidigt at skulle bevare fuld fokus på udviklingsprojekterne er uforeneligt, og vil være alt for risikobetonet de næste år frem, skriver ledelsen.

På det kommende byrådsmøde skal der tages en principiel beslutning om, hvorvidt Forsyning Helsingør, på den ene eller anden måde skal indgå en fusion med 10 andre nordsjællandske forsyningsselskaber.

Posted by SN.dk on 14. oktober 2015