24. juni 2021
En revision af spildevandsplanen skal blandt andet forhindre udløb i Øresund - eksempelvis her ved Espergærde Strand. Foto: Andreas Norrie
En revision af spildevandsplanen skal blandt andet forhindre udløb i Øresund - eksempelvis her ved Espergærde Strand. Foto: Andreas Norrie
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Alle var enige om spildevandsplan: Men debatten var timelang og kritisk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Alle var enige om spildevandsplan: Men debatten var timelang og kritisk

Byrådet røg ud i lang debat selvom alle var enige om, at en ny spildevandsplan skal indeholde fire ekstra punkter.

Helsingør - 27. januar 2021 kl. 04:49
Af Dorte Møller Rasmussen

En timelang debat udspandt sig mandag aften i Helsingør Byråd, da politikerne skulle diskutere revision af spildevandsplanen. Debatten opstod, fordi flere partier var vrede over, at forslaget om at tilføje fire punkter til spildevandsplanen var fremsat af byrådets to store partier, Socialdemokratiet og Konservative, når nu hele byrådet faktisk var enig om punkterne.

arrow Læs også: Digitale målere sladrer om kloakvand, der stikker af

- Jeg vil gerne kritisere, at forslaget er fremsat på to partiers vegne fremfor hele byrådets vegne, lød det fra Bente Borg Donkin, SF.

- Det er sådan set et OK forslag, men det er økonomisk uigennemskueligt. Jeg vil også gerne have, at borgerne bliver inddraget, så derfor foreslår jeg, at sagen udsættes, lød det.

Og det fik sindene sat i kog.
Alle partier var set enige i, at det var glimrende forslag til spildevandsplanen, der var fremsat. Men måden gav anledning til kritik og lang debat.

Ja til borgerinddragelse

Både Forsynings Helsingørs bestyrelsesformand, Jens Bertram. K. og blandt andet borgmester Benedikte Kiær, K, forklarede, at det ville være præcis det samme forslag, der kom retur, hvis sagen blev sendt tilbage til Forsyningen. Og at det var formalia, at det var de to partier, der er repræsenteret i bestyrelsen, der fremsatte forslagene.

Og Gitte Kondrup, S, der også sidder i bestyrelsen, understregede, at selvfølgelig skal borgerne høres, men først når der er udarbejdet et endeligt forslag til ny spildevandsplan.

- Vi siger selvfølgelig ja til masser af borgerinddragelse, fastslog hun.

Økonomiske konsekvenser
Det økonomiske optog naturligvis også debatten.- Og også her var alle partier enige om, at de økonomiske beregninger og konsekvenser for den enkelte borger skal belyses.

- Det er en af grundene til, at flere kommuner netop har skrevet til Statsministeren omkring en finansiering. Nogen har svært ved at opnå privatlån , så der skal en statsfinansiering til i forbindelse med kommunelån, sagde Claus Christoffersen, S.

Christian Holm Donatzky, R, forstod godt. at Forsyning Helsingør tager de - alt for - mange udløb i Øresund alvorligt.

- Men vi skal ikke kortslutte processen ved at udskyde sagen. Borgerne skal selvfølgelig høres, når der reelt er noget at høre dem om, sagde han.

Fnidder-fnadder
DF's Ib Kirkegaard tabte på et tidspunkt tålmodigheden.

- Det er da utroligt. Hver gang vi skal tale om noget med Forsyning Helsingør, så skal vi have denne debat. Vi har udpeget folk til at sidde i bestyrelsen. De gør et udmærket arbejde. Jeg synes, det er noget pjat, at det ender i dette fnidder-fnadder. Det er pisse-irriterende, og det sker hver gang, når der er noget ude fra forsyningen. Lad os nu komme videre, lød det fra en vred Ib Kirkegaard, efter den første times debat.

De fire udpegede byrådsmedlemmer af Forsyning Helsingørs bestyrelse - to fra K og to fra S - har foreslået fire punkter, som skal indgå i revisionen af spildevandsplanen.

Kostbar kloakering

Det mest vidtgående handler om separatkloakering. Det vil sige, at hver enkelt bolig skal separere regn- og spildevand, og det kan blive en bekostelig affære for hver enkelt husejer - og til mellem 30.000 og 100.000 kroner afhængig af forholdene. MEN der kan gå op til 30 år, før det kan realiseres.

Der er også vanskeligheder ved at gennemføre separatkloakering i indre by, så her skal man finde en alternativ løsning.

Andet punkt i forslaget handler om, at borgerne skal have bedre og hurtigere information om overløb og badevandskvalitet.

Tredje punkt handler om, at kommunen skal udarbejde en egentlig skybrudsplan, da det er langt billigere at håndtere regn over end under jorden, og endelig er der et punkt, der går ud på, at betingelserne for tilladelser til udløb bliver forbundet med mere omfattende krav.

Allan Berg Mortensen, EL, stillede forslag om, at borgerne slipper for vandafledningsafgift, hvis de udnytter regnvand til tøjvask og toiletskyl. For det forslag stemte V, R, SF, L og EL, mens S, K. og DF stemte imod.

Til gengæld stemte hele byrådet for, de fore forslag til den kommende spildevandsplan, så nu kan Forsyning Helsingør gå i gang med at udarbejde en revision af den.

arrow K og S bag forslag til ny spildevandskurs
20. januar 2021 kl. 04:37 Opdateret: kl. 15:48
arrow Skånsomt fangede fisk får statskontrolleret mærke
24. oktober 2020 kl. 05:31 Opdateret: kl. 16:40
arrow Sådan skal nyt statsmærke fremme skånsomt kystfiskeri
24. oktober 2020 kl. 05:00 Opdateret: kl. 16:45
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?