19. juni 2021
Elizabeth Christensen, der er mor til et barn med autisme, har før råbt op omkring mangelfuld sagsbehandling i Hillerød Kommune, og nu gør hun det igen med Helsingør. Foto: Allan Nørregaard
Elizabeth Christensen, der er mor til et barn med autisme, har før råbt op omkring mangelfuld sagsbehandling i Hillerød Kommune, og nu gør hun det igen med Helsingør. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: - Hvis du i forvejen har en stram økonomi, er det ikke så sjovt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

- Hvis du i forvejen har en stram økonomi, er det ikke så sjovt

Autismeforeningen langer ud efter Helsingør Kommune, da flere medlemmer har oplevet at miste deres lovmæssige ydelse uden varsel. Gør som i Hillerød Kommune, lyder opfordringen

Helsingør - 12. maj 2021 kl. 04:04
Af Philip Horup

Børn med autisme har typisk et større behov for støtte og struktur på visse områder end andre børn. Det er derfor muligt at søge om støtte, så familielivet kan fungere bedst muligt - eksempelvis i form af tabt arbejdsfortjeneste. Men i Helsingør Kommune har flere familier med autisme oplevet at miste deres ydelse fra den ene dag til den anden og uden forudgående varsel. Det fortæller formand i Landsforeningen Autismes Nordsjælland-afdeling Elizabeth Christensen, som påpeger at den manglende ydelse udgør en stor psykisk belastning for familierne.

- Det er ikke fordi, det drejer sig om hundredvis, men en håndfuld. Men for den enkelte familie er det psykisk hårdt, at pengene pludselig mangler, og de fortæller, at det er stressende at få fat i kommunen og den rigtige rådgiver, siger Elizabeth Christensen, der selv er mor til et barn med autisme.

Landsforeningen Autisme peger på, at der er tale om ulovlig praksis. I en artikel på Ankestyrelsens hjemmeside slår fuldmægtig Tine Viuf-Herseth da også fast, at en en kommune ikke i udgangspunktet kan tidsbegrænse en ydelse om tabt arbejdsfortjeneste.

Bliver usikre og bange

Ifølge Elizabeth Christensen og Landsforeningen Autisme Nordsjælland er problemet tilbagevendende. Foreningen har også fået henvendelser fra medlemmer i andre kommuner, men på det seneste har det særligt været i Helsingør. Det er »frustrerende«, lyder det fra Elizabeth Christensen, da familiernes livsgrundlag slår revner, når ydelsen uventet udebliver.

- Hvis du i forvejen har en stram økonomi, så er det pludselig ikke så sjovt. Så er det måske ikke kun kommunen, men også banken der skal ringes til, alt afhængig af hvornår fejlen bliver rettet, siger hun og fortsætter:

- De bliver bange og usikre på det hele, og mange frygter, at de måske ikke er berettigede til støtte mere, selvom de selvfølgelig skal have det, de har ret til, siger Elizabeth Christensen.

Når familierne først har påpeget problemet over for kommunen, er der blevet bragt orden i sagerne, men venteperioden besværliggør planlægningen af privatøkonomien. Og familierne har i forvejen rigeligt at se til, påpeger formand Elizabeth Christensen.

Problemet løst i Hillerød

Elizabeth Christensen arbejder på Rigshospitalet og bor i Hillerød, hvor problemet også tidligere har været udtalt. Men sådan er det ikke mere. Efter pres fra autismeforeningen lykkedes det således, at få Hillerød Kommune til at ændre praksis i oktober sidste år. Her blev problemstillingen behandlet på et møde i Børn, Familie og Ungeudvalget, og en ny praksis blev vedtaget, der skulle sikre færre fejl.

- Der har desværre været enkelte tilfælde, hvor ydelser ikke er blevet fulgt op rettidigt, og hvor forældre på den baggrund har oplevet, at udbetalingen til dækning af tabt arbejdsfortjeneste er blevet stoppet, uden at der, som loven foreskriver, har været foretaget en opfølgning og ny afgørelse, lød det i oplægget til politikerne.

Hillerød Kommune ændrede simpelthen måden, de følger op på sagerne, så ydelserne til forældrene ikke pludselig stopper, hvis kommunen ikke har fået fulgt op i tide. Ifølge serviceloven skal kommunerne nemlig følge op på hver enkelt sag løbende, men det må aldrig resultere i, at ydelsen stopper brat.

- Det var en sejr og et stort fremskridt - vi er ikke blevet gjort bekendt med en eneste sag om manglende udbetaling i Hillerød sidenhen, siger autismeforeningens Elizabeth Christensen og uddyber:

- Det viser, at det nytter at pippe op omkring det, og jeg synes de andre kommuner skulle få opskriften af Hillerød Kommune, hvor problemet var det samme før.

Svar fra kommunen

Peter Arhnung er centerchef for Børn, Unge og Familier i Helsingør Kommune, og han kan ikke afvise, at Helsingør Kommune ved en fejl har standset udbetalingen af ydelserne. I så fald skyldes det menneskelige fejl, lyder det, og centerchef Peter Arhnung mener ikke, Helsingør Kommunes praksis på området i sig selv er forkert.

- Vi har nogle opfølgningsdatoer, hvor vi beslutter om en ydelse skal trappes ned eller fortsætte, og vil vil gerne have en åben dialog om de gange, hvor vi dummer os. Der sker fejl, når mennesker gør ting, men jeg tror også, det handler om kommunikation. Vi skal være skarpe og dygtige på, hvad afgørelserne går ud på, og det kan være noget, vi misser i kommunikationen, siger Peter Arhnung.

Han opfordrer de berørte familier og Landsforeningen Autisme Nordsjælland til at tage direkte kontakt til ham, så der i fællesskab kan blive fundet en løsning på udfordringerne på området.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?