28. september 2020
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nytårs-skæg i Klosterskov

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nytårs-skæg i Klosterskov
Heden - 07. januar 2020 kl. 08:30
Af Heden Midtsjællands Avis

Det var tredje og fjerde juledag, hvis noget hedder det, og termometeret uden for køkkenvinduet stod lige over frysepunktet. Der var rimfrost på bilens ruder og vandpytterne var isfrie. Så det var samme kuldeforhold som den 3. og 10. december, hvor ”nissen havde tabt sit store skæg” i Klosterskov (Dagbladet den 13. december). Mon han nu havde aflagt det brugte juleskæg?
Jo det havde han! Nisse-is-skægget sad på nøjagtigt den samme gren i skovbunden.
Skovfogeden og en plantør i Klosterskov kender begge nisseskægget fra andre skove, men ”det er sjældent man ser det” siger de begge to. Men det er altså frostforholdene og den rigtige bøgegren der bestemmer hvor og hvornår is-skægget bliver dannet. Som man kan se i skovbunden er det kun på enkelte af grenene der sidder den samme slags svamp. På samme måde må det være med svampearten ”smuk bævrehinde” der er tilstede hvor is-skægget skyder ud fra grenene når temperaturen og fugtigheden er rigtige til det. På fotografiet ses de meget fine istråde der danner nissens is-skæg. Jeg tænker at istrådene dannes i bøgegrenens mikro-tynde hule karceller, der går ud vinkelret på grenens overflade, i grenens marvstråler. Min fingerspids viser størrelsen.

Når det er snefrit og kuldeforholdene er rigtige så gå ud i den fugtige bøgeskov og kig nøje efter kridhvide totter på skovbunden. Det er meget tydeligt, men ses kun på få af grenene.
Tak til Nissen for en God Jul og et Skægt Nytår til alle.

Med venlig hilsen
Ole Hindsbo

Tip os

57522288


heden@sn.dk

Mener du, at det bliver mere forvirrende og besværligt at følge regeringens corona-retningslinjer?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk