28. november 2020
Søren Bork og Assad Ullah.
Søren Bork og Assad Ullah.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Når to verdener mødes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når to verdener mødes

Søren Bork har boet i det samme kvarter i Hedehusene hele sit liv. Assad Ullah kommer så langt væk som fra Pakistan. Mødet mellem de to - gennem organisationen Elderlearn - har øget horisonten for dem begge.

Heden - 28. oktober 2020 kl. 08:30
Af Svend Løbner

Den stille villavej i Hedehusene har stort set altid været rammen for Søren Borks hjem. Det er herfra hans verden går. Hans adresse i Hedelykken er kun otte husnumre fra det sted, han blev født. Men det betyder ikke, at Søren mangler udsyn og eventyrlyst. Langt fra! Så da organisationen Elderlearn spurgte, om han ville hjælpe Assad Ullah med at forbedre sine sprogfærdigheder, sagde han ja med det samme.

Elderlearn er en socialøkonomisk organisation, der matcher ældre danskere med udlændinge. Det er gratis for begge parter. Man mødes en time om ugen og taler sammen om hverdagsting.

Assad er 42 år, arbejder som revisor og er kommet til Danmark fra Pakistan for at finde job og muligheder.

"Her vil jeg bo!" siger han med overbevisning, men er også klar over, at han må lære at tale dansk.

Netop samtalen er nerven i Elderlearns arbejde. Fordi ældre typisk taler godt rigsdansk, er de perfekte samtalepartnere for udlændinge.

"Jeg vil træne min danske udtale; specielt ø'erne!" griner Assad.

Han vil også gerne lære mere om dansk kultur - og her er Søren Bork også en stor ressource.

"Søren er en meget erfaren person, og han er så god til at dele sine erfaringer med mig. I starten af vores møder diskuterede vi typisk familie, kultur og traditioner, men nu taler vi om virksomheder og professionalisme," siger en tydeligt glad Assad.

Deres samtaler foregår kun på dansk, så Assad har på kort tid fået et meget større ordforråd. Søren kan nemlig ikke tale engelsk, så de har ikke så mange andre muligheder, fortæller de med smil i øjnene.

Og samtalerne bærer frugt. Assad har nu bestået sin danskprøve - eller som han siger: "Den har vi bestået!" med tryk på "vi".

De to herrer har i deres mange samtaler opdaget, at de bl.a. deler interesse for biler. Det er nemlig ikke kun det danske sprog, Søren hjælper Assad med. Han har også hjulpet ham med at købe en ny bil.

"Søren har god erfaring med biler og varevogne, og han er en meget god guide."

Når Assad Ullah en gang får permanent opholdstilladelse, vil han også købe hus, siger han.

Søren og Assads venskab har også bestået en anden prøve. Søren elsker hunde og har trænet dem i mange år. Assad er skrækslagen for hunde, for i Pakistan er hundene vilde og farlige. Da han var barn, var det ikke usædvanligt at de glubske vildhunde jagtede ham hjem fra skole. Så da han mødte Sørens Coton de Tuléar, også kaldet "bomuldshund", mærkede han igen frygten i kroppen.

Men også den forhindring har Assad overvundet. I dag klapper han den lille hvide pelstot og siger: "Den ser jo smuk ud."

Det hele startede med sproget. Derfra lærte han den danske kultur at kende. Derfra voksede venskabet med Søren. Og nu har han også vundet en lille personlig sejr over frygten for hunde.

At parre udlændinge med danske ældre ser ud til at være et perfekt match.

"Hvem er bedre til at videregive historie og traditioner end de ældre," siger Nicklas Stenfeldt, der sammen med Andreas Reventlow har startet Elderlearn.

Ældre har god tid, taler rigsdansk og dyrker danske traditioner, forklarer han.

"Vi mener, at ældre er absolut bedst til at integrere udlændinge."

Andreas Reventlow håber, at samarbejdet kan fjerne fordomme:

"Ældre og udlændinge er to grupper, der ofte bliver omtalt negativt som en belastning for samfundet. Vi håber på at kunne vise et mere nuanceret billede af ældre og udlændinge."

Og Elderlearn er lige nu blevet så stor en succes, at over 700 udlændinge står i kø over hele landet for at være med. Derfor efterlyses ældre deltagere som vil opleve, at to plus to ikke kun bliver fire, men fem. De får et venskab oven i købet.

Læs mere på elderlearn.dk

Tip os

57522288


heden@sn.dk

Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk