31. maj 2020
Svend Erik Bodi. Fotograf haslefoto.dk
gallery icon

Se billedserie

Svend Erik Bodi. Fotograf haslefoto.dk
Foto: HENRIK OLSEN
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Møde for pårørende til kræftramte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Møde for pårørende til kræftramte
Haslev-Faxe Posten - 05. november 2019 kl. 11:44
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Faxe: Tusinde tanker går gennem hovedet når en man holder af får kræft. Derfor inviterer Prostatakræft foreningen PROPA og Kræftens Bekæmpelse Faxe til møde for kræftramte og deres pårørende med focus på det at være pårørende til en kræftramt.

Lotte Rostoft, der er pårørendevejleder i Faxe Kommune, vil fortælle om det at være pårørende til en kræftramt, de tanker og bekymringer man gør sig, når ens nærmeste bliver ramt af kræft.

- Jeg har spurgt min kone, hvordan hun havde det, da hun fik at vide, at jeg havde Prostatakræft, fortæller Svend Erik Bodi fra Propa Midtsjælland.

Hendes tanker drejede sig om mange ting.

1. Dør han nu?
2. Hvor lang tid har vi?

3. Hvor slemt bliver det?
4. Ligger han som en grøntsag i månedsvis?

5. Hvordan skal jeg klare mig bagefter?

6. Hvad med økonomien?
7. Skal jeg blive boende i huset?

8. Hvornår kommer det igen?
Alt sammen spørgsmål der suser gennem hovedet på en, når man får at vide, at ens ægtefælle/partner er ramt af en svær sygdom.

Morfar du må ikke dø
- Jeg, som er sygdomsramt, tog det faktisk bedre og følte, at jeg måtte trøste resten af min familie. Mit barnebarn på 8 år sagde: ,,morfar du må ikke dø". Det har jeg så lovet ham, og det har jeg i øvrigt ikke tænkt mig at gøre lige foreløbig, siger Svend Erik Bodi.

Efterhånden som han kom ovenpå igen efter behandling og operation og fik nogenlunde styr på senfølgerne, er der faldet ro på familien, og troen på at det nok skal gå, og at jeg ikke dør foreløbig, har givet familien livet og hverdagen igen.

- Der ligger dog stadig noget og lurer i baghovedet på familien. Hvornår dukker der noget op igen? Støder der andre kræftsygdomme til? Der kommer søvnløse stunder, hvor man tænker over tingene, fortæller Svend Erik Bodi.

Man er mere opmærksom på evt. symptomer hos den kræftramte. Svend Eriks kone har sendt ham til læge, fordi han har nogle pletter på ryggen, som måske var modermærkekræft. Det var det heldigvis ikke.

Det er en stor psykisk belastning at være pårørende til en kræftsyg.

Mænd der er ramt af Prostatakræft lukker sig ofte inde i sig selv, så partneren har svært ved at nå ind til ham. Det er emner som inkontinens og især impotens, som mændene ikke vil tale om overhovedet. Det er meget svært at få snakket sammen om de problemer, og begge parter er nervøse for at såre den anden.

- Dette er blot nogen af de tanker, der er kørt rundt i vores hoveder. Der kan sikkert tilføjes meget mere, slutter Svend Erik Bodi fra Propa Midtsjælland.

Mødet afholdes i Faxe Sundhedscenter, Præstøvej 78, 4640 Faxe mandag den 11. november kl. 17.00 til ca. kl. 18.30. Alle er velkomne. Mødet er gratis.

Tilmelding til Svend Erik Bodi. Mail: sbodi@outlook.dk eller tlf. 2464 1139.

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / SJÆLLANDSKE / HASLEV-FAXE POSTEN
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 7.00 og 15. BREAKING-nyheder udsendes efter behov
* skal udfyldes
Ønsker at modtage: *
 
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk