13. august 2020
Skal det store område overfor ovnanlægget genbruges? Det indeholder store mængder kalk som man tidligere ikke kunne udvinde - det kan man nu
Skal det store område overfor ovnanlægget genbruges? Det indeholder store mængder kalk som man tidligere ikke kunne udvinde - det kan man nu
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Faxe Kalk overvejer at ,,genbruge" dæmningen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Faxe Kalk overvejer at ,,genbruge" dæmningen
Haslev-Faxe Posten - 10. september 2019 kl. 08:35
Af Torkild Svane Kraft
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Faxe: Gennem utallige år er jord fjernet fra Faxe Kalkbrud, så man kan komme ned til ,,det hvide guld". Jorden er anbragt rundt om bruddet og udgør nu de bjerge man kan se på lang afstand.

En af disse store ,,dæmninger" - som de også kaldes - ligger lige overfor ovnanlægget i Stubberup og udgør et meget kuperet område, som efterhånden er groet til med træer og buske, ligesom blandt andet rådyr holder til i området.

Da jorden blev fjernet fra kalkbruddet fulgte der også meget kalk med, fordi man den gang ikke kunne udnytte den del af kalken der var ,,blandet" med for meget jord.

Derfor undersøger Faxe Kalk lige nu muligheden for at genbruge den kalk der ligger i dæmningen overfor ovnanlægget. Man har gravet en grøft i området, og herfra tages der prøver af jorden/kalken, hvorefter man skal beslutte om kalken skal udnyttes, eller om området skal forblive som det er nu.

- Vi synes det er bedre at bruge tidligere kasserede ressourcer frem for at bruge nyt,siger direktør i Faxe Kalk Klaus Rønholt, og tilføjer at hvis kalken i området skal udnyttes, genetableres området, og man vil tages mest mulig hensyn til naturen, hvilket vi altid forsøger.

Et område som Faxe Kalk hører under Region Sjællands råstofplan, hvilket betyder, at såfremt man kommer frem til, at det vil give mening at genbruge kalken i ,,dæmningen" skal det godkendes af regionen, efter forudgående høringsperiode, inden man kan gå i gang, så det er ikke noget der sker lige med det samme.

Endvidere gør Klaus Rønholt opmærksom på at man naturligvis også, hvis det bliver aktuelt, vil gå i dialog med Faxe Kommune.

Fredet plante i området
Det er ikke alle der synes det er en god idé at genbruge ,,dæmningen". En af kritikerne er Brian Madsen fra Faxe. Han frygter at det kan få store konsekvenser for det dyre- og planteliv der er i skoven.

Fuglene vil flygte, det samme vil alle de egern, rådyr og de andre dyr i området, mener han. Og desuden gør han opmærksom på at Hvidgul Skovlilje findes i området, og den er fredet, idet den kun findes meget få steder i Danmark - og et at stederne er altså på ,,dæmningen" overfor Faxe Kalks ovnanlæg.

Hvidgul Skovlilje må ikke plukkes, graves op, samles ind eller ødelægges.

- Det vil være en synd og skam for naturen og Faxeborgerne hvis nu hele skoven blev ryddet helt bare fordi der er kalk, siger Brian Madsen.

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / SJÆLLANDSKE / HASLEV-FAXE POSTEN
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 7.00 og 15. BREAKING-nyheder udsendes efter behov
* skal udfyldes
Ønsker at modtage: *
 
Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk