18. april 2021
Det var Kim Snekkerup, der klagede til Helsingør Stift over valgforsamlingen i Melby. Nu vækker den tidligere menighedsrådsformand opsigt med en udmelding om, at menighedsrådet bør gå af. Samtidig melder han sit kandidatur til et eventuelt omvalg.             Foto: Niels J. Larsen
gallery icon

Se billedserie

Det var Kim Snekkerup, der klagede til Helsingør Stift over valgforsamlingen i Melby. Nu vækker den tidligere menighedsrådsformand opsigt med en udmelding om, at menighedsrådet bør gå af. Samtidig melder han sit kandidatur til et eventuelt omvalg. Foto: Niels J. Larsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tidligere formand puster yderligere til valgstrid: Menighedsrådet bør gå af

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tidligere formand puster yderligere til valgstrid: Menighedsrådet bør gå af

VALG: Kim Snekkerup mener, at den overlagte overtrædelse af valgloven bør få konsekvenser for menighedsrådet. Samtidig lufter han et muligt comeback til et eventuelt omvalg.

Halsnæs - 26. februar 2021 kl. 04:20
Af Kasper Daugbjger Dønbo

- Jeg er normalt en rolig mand, men jeg bliver indigneret og vred, når man rokker ved fundamentet i vores demokrati, siger Kim Snekkerup.

arrow Læs også: Ministerium skal afgøre valgtvist

Det er næsten et halvt år siden, at der blev afholdt menighedsrådsvalg landet over, men emnet får på få sekunder antændt en gnist hos den tidligere menighedsrådsformand i Melby. Valget i Melby Sogn forløb nemlig ikke efter reglerne, og det fik Kim Snekkerup til at klage over forløbet. Sagen er nu havnet på skrivebordet hos Kirkeministeriets jurister, som er ved at vurdere, om valget skal gå om, men den bør i følge Kim Snekkerup også være konsekvenser for menighedsrådet.

- De er valgt på et ugyldigt grundlag, og jeg forstår ikke, at de for lov at sidde. Valgbestyrelsens handlinger er blevet underkendt af biskoppen, og bliver det forhåbentligt også af ministeriet, og så mener jeg, at de bør gå af. De bør tage konsekvensen af, at de med fuldt overlæg har overtrådt reglerne, siger han.

Bliver juristernes dom et omvalg, er det endnu uvist, hvornår det kan afholdes sikkert på grund af coronasituationen i Danmark. Det er dog sikkert, at et omvalg vil betyde et comebackforsøg til menighedsrådet for den tidligere formand. Han planlægger nemlig at stille op.

- Hvis der bliver omvalg, så indleverer vi en liste og gennemtvinger på den måde, at der bliver et afstemningsvalg, siger han uden at sætte navne på, hvem der udover ham står på listen.

- Men vi kan fylde et helt menighedsråd inklusiv suppleanter.

Flere skal have indflydelse

På en valgforsamling kan hvert fremmødt sognebarn stemme på fire kandidater til menighedsrådet, men det gør kun omkring 100 af Melby Sogns cirka 3.500 borgere som regel. Det giver, i følge Kim Snekkerup, en lille gruppe mennesker meget stor indflydelse på valgets afgørelse. Han ser bedre mulighed for at blive valgt ved et afstemningsvalg, hvor alle får tilsendt en stemmeseddel og kan afgive én stemme på én kandidat - ligesom til politiske valg.

- Til en valgforsamling er det kun dem, som kommer, der har indflydelse. Men et afstemningsvalg giver en større valgdeltagelse og sikrer, at en langt større del af sognet er med til at have indflydelse på, hvem der skal i menighedsrådet. Jeg har tidligere stået for at afholde et afstemningsvalg, og der blev afgivet 800 stemmer, siger Kim Snekkerup.

Ved menighedsrådsvalget bøjede valgbestyrelsen flere love, og kirkeministeriet skal nu vurdere, om valget skal gå om. Foto: Niels J. Larsen

I mange sogne er der tale om egentlige fredsvalg til menighedsrådet, hvor valgforsamlingen ud fra stemmerne bliver enige om de otte medlemmer, som skal tage plads i menighedsrådet. Melby Sogn har dog en lang historie med uoverensstemmelser, uro og flere opstillingslister, som nu ser ud til at blive tilføje endnu et kapitel.

Brød valgregler

Allerede inden menighedsrådsvalget den 15. september havde valgbestyrelsen i Melby gjort sig tanker om, hvordan man kunne afholde valget med størst deltagelse og mest coronasikkert. Man havde forhørt sig hos Kirkeministeriet og Helsingør Stift om mulighederne for at stemme via fuldmagt, hvis man var i coronaisolation eller give mulighed for at starte afstemningen tidligere, end loven foreskriver, for at undgå for mange mennesker til valgforsamlingen. Begge dele blev afvist, men det stoppede ikke menighedsrådet i at gøre det alligevel.

Fem mennesker stemte med en såkaldt corona-fuldmagt, og da Kim Snekkerup ankom til valgforsamlingen blev han mødt af et noget overraskende syn.

- Jeg synes, at menighedsrådet har arbejdet meget bag lukkede døre, og det har været svært for os at følge med i, hvad der foregår. Derfor tog jeg ned til valgforsamlingen for at høre og se, hvad der skete. Og da jeg kommer, opdager jeg, at folk er begyndt at stemme allerede, forklarer han og fortsætter:

- Jeg er erfaren valgstyrer og har stået for valggennemførsel i Melby til både kommunal-, Folketings-, EU- og menighedsrådsvalg. Jeg kender processerne, og jeg har aldrig set et valg afholdt på den måde. Jeg gav også udtryk for, at det ikke var efter loven.

Valgloven dikterer nemlig, at afstemningen først må finde sted efter præsentation af kandidaterne, debat og gennemgang af afstemningsreglerne, men i Melby havde man taget forskud på afstemningen. Det spændte samtidig ben for Kim Snekkerups planer.

- Jeg ville muligvis stille op, når jeg kunne fornemme på debatten, hvilken vej vinden blæste. Men jeg gjorde det ikke, for der var allerede afgivet mange stemmer fra folk, som ikke vidste, at jeg ville stille op, siger han.

Ingen åbenhed

I stedet indgav den tidligere menighedsrådsformand en klage over valget til Helsingør Stift, og den nu afgåede biskop Lise-Lotte Rebel slog i en afgørelse i december fast, at valget var ugyldigt og burde gå om. Hun kaldte det samtidig en skærpende omstændighed, at menighedsrådet havde handlet mod stiftets udmelding. Kort efter ankede menighedsrådet afgørelsen til Kirkeministeriet, fordi de mener biskoppens aførelse er forkert. Anken kom bag på Kim Snekkerup.

- Det blev jeg noget overrasket over. Jeg læste i avisen, at de tog afgørelsen til efterretning, og det ville normalt betyde, at man accepterer den og får en ny valgdato. Men nogle dage senere anker de afgørelsen uden at sige det til nogen - heller ikke mig, som oprindeligt klagede over valget, forklarer han.

Først i januar, da han undrer sig over, at der ikke er meldt en ny valgdato ud, skriver han til stiftet og får oplyst, at biskoppens afgørelse er blevet anket.

- Gennem hele forløbet har man ikke informeret den brede menighed om, hvad der foregår. Der står intet på menighedens hjemmeside, hvor man ellers først søger oplysninger om kirken. Og på de sociale medier eller i aviserne fremgår det heller ikke. Menighedsrådet har ikke ét sted skrevet, at der har været klaget over valgforsamlingen, at biskoppen mener, at valget er ugyldigt eller at de har anket hendes afgørelse, siger Kim Snekkerup.

Han kalder det en mørkelægning, som ikke er en offentlig myndighed værdig.

- Derfor vil vi ind og præge menighedsrådet. Vi vil have åbenhed og gennemsigtighed i forhold til det arbejde, som foregår og de beslutninger, man træffer. Menigheden skal inddrages mere.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?