2. marts 2021
50793_186_177_0010
Foto: Gunilla Sommer
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ro og rugbrød: Coronasituationen er blevet hverdag hos Købmand Vad

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ro og rugbrød: Coronasituationen er blevet hverdag hos Købmand Vad

Februar er normalt en stille måned i Halsnæs, men Niels Vad, indehaver af Min Købmand i Liseleje, kan godt mærke, at der er langt flere mennesker i området end normalt. Og det giver ham en ekstra forpligtelse, så kunder fra nær og fjern trygt kan handle i hans butik.

Halsnæs - 22. februar 2021 kl. 07:32
Af Gunilla Sommer

Håndværkerbiler præger bybilledet i Liseleje, og lyden af værktøj og maskiner trænger igennem vindens susen.

Derudover er der stille. Et enkelt par går tur i blæsten på stranden, en fiskekutter hugger sig gennem bølgerne, et barn leger ufortrødent på legepladsen ’Havtyren’, bussen med tre passagerer kører slalom mellem de parkerede biler, og et par kunder haster mellem bilen på parkeringspladsen og Min Købmands dør.

Inde i varmen hos Min Købmand er to medarbejdere i gang med at fylde varer op og betjene de få kunder. Kunderne har god tid. De går langsomt rundt i den lille butik og ser grundigt på varerne. Flere benytter den kærkomne lejlighed til at tale med hinanden og personalet - der kan være langt mellem den sociale kontakt i en tid, hvor covid19 og vejret sætter begrænsninger. Tonen er let og munter.

Kunderne kender hinanden, og især kender de købmand Niels Vad, som beredvilligt træder til, når en kunde ikke kan nå den revne peberrod på øverste hylde, eller når en kunde mangler et tip til tilberedningen af et stykke kød.

Niels Vad undskylder rodet i baglokalet, hvor interviewet finder sted. Rod er måske så meget sagt, men lokalet bærer præg af livlig aktivitet. Der står bl.a. en del poser og kasser, for Niels Vad har tilbudt kollegerne i de små butikker i Liseleje, at han kan udlevere pakker med varer til deres kunder, nu hvor de selv skal holde lukket. I en svær tid for de små butikker, kan det godt gøre en forskel at spare portoen.

Sommerhusgæster og smitterisiko

Hylderne er fyldt godt op i butikken. Niels Vad mindes dagene midt i marts sidste år, hvor mange købte stort ind, så de var forsynet til nedlukningen.

Da den første travlhed havde lagt sig, og der igen var fyldt op med toiletpapir og gær, mærkede Niels Vad et større antal kunder end normalt, selvom det var uden for sæsonen:

”Der var mange, der tog op i deres sommerhus. Man er mere tryg, hvis man er på sin egen lille matrikel. Hvis man er inde i sin lejlighed, hvor man måske deler håndtag med 10 personer, så er det rart, at man kan tage op i sit sommerhus og spritte håndtaget af. Så ved man, at så er det gjort, og der kommer ikke nogen – andet end en selv. Og der er højere til loftet og masser af frisk luft, og ungerne kan gå en tur.”

Mens covid19 var en ny og ukendt sygdom, var nogle lokale bekymrede over de mange udefrakommende, fordi de frygtede, at de tog covid19 med til det lille samfund.

Et sted i Halsnæs, hvor man med stor sandsynlighed kunne møde en københavner var dagligvarebutikkerne, fx Min købmand i Liseleje. Men Niels Vad manede til besindighed:

”Sommerhusgæsterne er jo lige så stor en del af Liseleje som Liseleje er. De er meget velkomne, og jeg synes, de har klaret det utroligt flot. Der har sgu ikke været nogen problemer. Folk er flinke og rare og gode til at holde afstand og vise hensyn”.

Selvom Niels Vad ikke har været specielt bekymret for sommerhusgæsterne, så har der været rigeligt at bekymre sig om, og han er bevidst om det store ansvar, han har, for, at hans butik er et sikkert sted at handle for både lokale og gæster:

”Her kommer mange, og det giver købmanden en ekstra forpligtelse, at han sørger for at holde rent, og for at personalet er friske, når vi møder ind. Der er ikke noget med at komme, hvis du er snottet eller noget. Hellere sende én hjem og være på den sikre side og få en test”.

Forholdsregler

Hurtigt fik Niels Vad i marts ’20 lavet håndskrevne skilte og afstandsmarkeringer med minebånd; plexiglasset til kassen skar han selv til; og salget af håndsprit blev rationeret.

Lige så hurtigt fik Niels Vad skaffet den ekstra arbejdskraft, som var nødvendig for at kunne følge med det øgede behov for rengøring – og som gjorde, at butikken kunne holde åben, selvom enkelte medarbejdere måtte blive hjemme med symptomer på covid19 og skulle testes, før de kunne vende tilbage på job.

Lokale meldte sig frivilligt til at bringe varer ud til syge, sårbare og karantæneramte i området. Ordningen fungerer stadig, og levering og betaling foregår uden kontakt og smitterisiko.

Niels Vad har ikke bare skullet passe på sine kunder, men også på sig selv og sine medarbejdere, som bl.a. omfatter hans egen far på 73:

”Det er jo ikke som at arbejde på akutmodtagelsen på et hospital, men hvis der er nogen, der kommer i kontakt med mange, så må det da være købmanden, der - som den eneste - kan holde åbent”.

Niels Vad er klar over, at han har trukket store veksler på sine medarbejdere:

”Uden ens medarbejdere har man jo ikke kunnet klare sig igennem det her. Det har været en fælles opgave, og de ansatte har simpelthen taget det i stiv arm. De har været virkelig gode”.

Rugbrød, grønsager og lækkert kød

Nu er der faldet ro over situationen. Mundbind og håndsprit er blevet hverdag. Dødsangsten er hos mange afløst af en mere moderat bekymring – krydret med en vis mængde frustration.

Og smittetallene viser, at der ikke er større grund til at frygte, at man bliver smittet med covid19 af en københavner end af sin egen nabo. Hos Min Købmand i Liseleje er det også hverdag – men ikke som det plejer at være i februar.

Det store fokus på hygiejne er usvækket: alle håndtag og indkøbskurve afsprittes flere gange dagligt. Antallet af kunder er fortsat en del højere, end det plejer at være – og det sætter sit præg på udvalget og mængderne i butikken.

Normalt i februar fylder Niels Vad hylderne med grove grønsager med lang holdbarhed for ikke at brænde inde med fx frisk salat og krydderurter, som skal sælges hurtigt for ikke at blive dårligt. Men nu bugner hylderne af lækre, friske frugter og grønsager, og Niels Vad frygter ikke at måtte smide dem ud, når de har ligget for længe og ventet på en køber.

Kødmontren ligner heller ikke helt sig selv: Folk har rigtig god tid – og den bruger de bl.a. på madlavning, så der er godt salg i store, gode stykker kød, som skal have mange timer i ovnen eller på komfuret. Også salget af en vare som rugbrød er skudt gevaldigt i vejret.

Niels Vad mener, at det skyldes, at mange hjemsendte må erstatte deres kantineordning med flade håndmadder.

Video: Gunilla Sommer
Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?