14. juli 2020
Nørregade 2 er anden låge i Industrimuseets julekalender.
gallery icon

Se billedserie

Nørregade 2 er anden låge i Industrimuseets julekalender.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Palæets julekalender - 2. december

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Palæets julekalender - 2. december
Halsnæs - 02. december 2019 kl. 09:20
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

2. december: Nørregade 2.
Museumsinspektør Marie Bach om kalenderbilledet:

Billedet er ikke præcist dateret, men må stamme fra den sidste del af 1800-årene. Huset er let at genkende, da det i store træk har bevaret sit oprindelige udtryk, fra da det blev opført i 1866. Dog kan det ses, at der var en køreport ind til gården i den nordlige ende, og de "støbte Jernboutiksvinduer" var sirligt buede.

Sidehuset langs Kirkestræde blev tilføjet nogle år senere. I 1919 blev hele ejendommen købt af restauratør Lars Peder Christensen. Han ændrede anvendelsen fra købmandsgård til gæstgiveri, café og restauration under navnet Central-Hotellet.

Nogen vil endnu huske, at Irma rykkede ind på adressen, og at supermarkedet i 1970'erne blev efterfulgt af Privatbanken. Historien går imidlertid meget længere tilbage - helt til Generalmajor Classens tid, hvor først en fransk pottemager udfoldede sig - og siden schweizeren Mester Kypfer, som fremstillede urner og fajenceovne foruden digler til støberiet. Vi ved om ham og konen, at de blev stive af gigt, fordi de sov i det rum, hvor de nydrejede potter blev sat til tørre.

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?