19. maj 2019
Låge nr. 15  viser huset (80) , der lå hvor Palæet er nu.
Låge nr. 15 viser huset (80) , der lå hvor Palæet er nu.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Palæets julekalender - 15. dec.

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Palæets julekalender - 15. dec.
Halsnæs - 15. december 2018 kl. 09:40
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

15. december: Betalingshuset
Mester Wincklers Frederiks Værk 1773: På adressen, Torvet 1, ligger Palæet med museet og arkivet. Her åbnes hver dag i december en låge i julekalenderen, der er synlig for enhver ude på Torvet.

Indtil omkring år 1800 lå der et andet, ældre hus på samme sted med nummer 80 på Mester Wincklers stik. Det blev kaldt Betalingshuset men rummede i virkeligheden flere administrative funktioner, præcis som det også var tilfældet, efter Anker Heegaards overtagelse af støberiet midt i 1800tallet.

Vi må forestille os, at der har været leben og trængsel i huset, når Værkets ansatte om søndagen kom for at hente deres løn. Forvalter Lund havde det overordnede ansvar for, at alt foregik efter bogen. Til at hjælpe sig havde han materialskriver Peder Falster, der senere efterfulgte ham på posten og har givet navn til en vej i Frederiksværk. Derudover bestod staben af en erfaren kontormand og en lille håndfuld unge kontorister, som muligvis boede i kamrene oppe under taget.

Vi ved, at tøjet udgjorde en del af de unge menneskers løn, og at det gjaldt helt ned til nathue og lommetørklæder. Opgaverne var omfattende, da alt skulle skrives i hånden med blæk - kasseregnskaber, lønregnskaber, skatte- og naturalieregnskaber, lagerregnskaber og fragtbreve foruden de fyldige rapporter om stort og småt, der hver uge blev sendt til hovedkontoret i København.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede