27. februar 2020
Den ny sluse er sat på klem - og hvis vandet stiger bare 30 centimeter vil automatikken få den til at lukke helt i. Billedet er fra indvielsen i november 2017. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Den ny sluse er sat på klem - og hvis vandet stiger bare 30 centimeter vil automatikken få den til at lukke helt i. Billedet er fra indvielsen i november 2017. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny sluse klar til at holde vandet ude af byen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny sluse klar til at holde vandet ude af byen
Halsnæs - 09. februar 2020 kl. 12:35
Af Karl Erik Frederiksen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Halsnæs Kommune og Halsnæs Forsyning gjorde op til weekenden klar til at kunne reagere på DMI's stormvarsel, hvis stormen får vandet i Roskilde Fjord til at stige. Derfor vil den højvandssluse, som kommunen indviede i 2017 mellem fjorden og Kanalen blive lukket senest mandag formiddag klokken 10:00, før det i følget varslet kan forventes, at vandstanden i fjorden vil stige.

Kanalen, der går gennem Frederiksværk by, forbinder Arresø med Roskilde Fjord. De første prognoser fra DMI siger, at vandet i fjorden kan stige 115 centimeter. Da stormen Bodil rasede i 2013 steg vandt 120 centimeter. Ved den lejlighed gik Kanalen over sine breder forårsagede oversvømmelse flere steder i Frederiksværk.

Oversvømmelserne, som skulle være en 100 års hændelse, fik Halsnæs Kommune til at etablere slusen, der gør det muligt at holde fjordvandet ude fra byen.

Kanalen blev anlagt i 1717-19 af danske soldater og svenske fanger, så søvandet fra Arresø kunne anvendes som kølevand i byens jernstøberier. Den gang tog man ikke højde for, at vandet kan løbe den modsatte vej, når store storme får vandet i fjorden til at stige. Inden den officielle indvielse af højvandsslusen i 2017 nåede den at bestå generalprøven, da stormen Ingolf fik vandstanden til at stige 80 centimeter i fjorden.