28. februar 2020
Mona Teisen behandler både psyke og krop, for det hænger sammen, siger hun. Foto: Hanne Guldberg
gallery icon

Se billedserie

Mona Teisen behandler både psyke og krop, for det hænger sammen, siger hun. Foto: Hanne Guldberg
Foto: unknown
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny klinik giver hjælp til selvhjælp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny klinik giver hjælp til selvhjælp
Halsnæs - 14. december 2015 kl. 04:37
Af Hanne Guldberg Mikkelsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

For bare et halvt år siden blev Mona Teisen færdig med en uddannelse som psykomotorisk terapeut. I dag har hun åbnet egen klinik i lyse lokaler på 1. sal i Nørregade. Her står de behagelige lænestole, hvor Mona Teisen har samtaler med sine klienter - samt behandlerbriksen, som der også kan være behov for. Men ellers er Mona Teisens tilbud om at slippe for måske søvnløshed, måske livslange smerter noget, der kræver klientens aktive medvirken. Både i samtale, i behandlingen og de de øvelser, som ligger i forlængelse af en konsultation.

- Jeg har en uddannelse som socialrådgiver i 1990'erne. Det handlede imidlertid ikke om mennesker, men om administration, regler og love - og jeg vil gerne have kontakten til mennesker - ikke kun med papirer, siger den norskfødte kvinde fra Hammer, som har været i Danmark i 25 år. Hun er gift med tv-manden Ketil Teisen og har to døtre. Familien flyttede til Hundested for 14 år siden på grund af solen.

- Ketil var i Hundested for at lave fjernsyn og opdagede, at der var meget mere sol der, end i København - og det er et fakta, slår hun fast med et blik ud af vinduet i klinikken i Frederiksværk, hvor solen for en gangs skyld også lige anes over kanalen og Skjoldborg.

- Og så sejlede vi kajak, så det var også fint at komme tæt på vandet.

Hjælp til selvhjælp
Den treethalvtårige uddannelse som psykomotorisk terapeut er sket ved UCC i Hillerød - det er den »gamle« uddannelse som afspændingspædagog, som har fået en akademisk opgradering til professionsbachelor.

- Jeg fik øje på den, da jeg kiggede mig omkring, og det passede lige til, hvad jeg havde manglet - nemlig en ramme, hvor der er fokus på både det psykiske og det fysiske, og hvor jeg kunne bruge mine erfaringer.

Mona Teisens erfaringer tæller blandt andet arbejde på sygehus i Stockholm og Oslo, hvor hun, ligesom i sundhedsvæsnet generelt, oplever, at der er for lidt fokus på forebyggelse og på samspillet mellem det fysiske og det psykiske.

- På hospitaler koncentrere man sig for eksempel om en hofte eller en blindtarm - når patienten i lige grad har behov for opmærksomhed i forhold til sine tanker. Tanker og følelser kan udvikle sig og blive store og negative og sætte sig i kroppen.

Den psykomotoriske behandling, Mona Teisen giver, er meget kognitivt orienteret. Altså baseret på, at gamle »vaner«, som måske er forbundet med bestemte tankemønstre, aflæres og nye indlæres.

Som eksempel på hvad der behandles på klinikken nævner Mona Teisen så forskellige forhold som søvnproblemer og iskias.

For eksempel kan man lære at gå anderledes med iskias.

- Der skal man arbejde mentalt og kunne mærke sin krop, siger Mona.

Det gælder om, at klienterne udvikler en kropsbevidsthed, som gør, at de selv kan arbejde med at lave det uhensigtsmæssige om.

- Ved søvnproblemer arbejder vi med øvelser og mentale teknikker for at flytte tankegange til noget positivt og til at genkende tankernes påvirkning af følelserne. Mange har negative tanker, som udløser, at de spænder i kroppen og hjertet slår - det er følelserne, der reagerer på tanken. Så det er tanken man skal ændre og her bruger man kroppen som redskab til at være bevidst om sine tanker.

Terapeuten vurderer, at alle forløb er individuelle, men at mange »rykker sig« rigtig meget efter bare fire gangen.

- Mange kommer med spændingshovedpiner, musearm, udefineret uro, stressbelastninger, og mine klienter går hjem med nye redskaber og viden, siger den nye terapeut i Nørregade