25. maj 2019
Er det en brummen fra Kyndbyværket, der kan høres i disse dage? Foto: Thomas Olsen
Er det en brummen fra Kyndbyværket, der kan høres i disse dage? Foto: Thomas Olsen
Foto: THOMAS OLSEN
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mystisk lyd skaber uro

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mystisk lyd skaber uro
Halsnæs - 16. oktober 2018 kl. 14:56
Af Hanne Guldberg Mikkelsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Flere borgere på nordkysten er gennem de seneste dage blevet forstyrret og foruroliget over en dyb lyd, der især kan høres om natten - og langs kysten.

arrow Læs også: Værk afviser at stå bag mystisk rumlen

- Er der nogen, der ved, hvad der er for en dyb brummen, man kan høre sent på aftenen/om natten for tiden i nærheden af Hald Strand?, skriver således Martin Jakobsen på facebooksiden 3390 Hundested.

Birgit Linding skriver:
- Jeg hører den lyd i Asserbo og Liseleje tit - den er en meget ubehagelig.

Der er lyttere til lyden i Asserbo, Lynæs, Hald Strand og andre steder og flere tilslutter sig Martin Jakobsens observation. Nogle har hørt lyden også ved tidligere lejligheder:

- Den hører jeg tit, især på denne årstid. Tænker det fjernvarmen eller måske Kyndbyværket. Der er flere af de gamle i Hundested der har fortalt mig, at det er Kyndbyværket, skriver således Kristina Lund Madsen.

Kyndbyværk
Problemet med en brumme-lyd er ikke ukendt. Der har for 10-20 år siden været en del skriverier om den - og Kyndbyværket var her i fokus.

Kyndbyværket ligger på Hornsherred cirka 15 kilometer fra Hundested i lige uhindret flugleflugtslinje over Isefjord - og der er ingen land eller bygninger mellem værket og havnebyen. Virksomheden, som i dag er under DONG/Øreted er et kombineret mellem- og spidslastværk, som daterer sig helt tilbage til 1937, hvor det hed Isefjordsværket. Det nuværende er opført mellem 1973 og 1976.Kundbyværket har tidligere - i 2010-12 - haft klager over lavfrekvent støj og skriver på daværende tidspunkt til Mijøstyrelsen:

»på Kyndbyværket er der ikke anlæg eller maskiner, der kan give infralyd, men der kan forekomme lavfrekvent brum fra kedel på blok 21+22 og skorstenen på gasturbinerne 51+52. Oplever vi dette under drift i en kedel, prøver vi at ændre driften, så det ophører. Kyndbyværket har ingen foranstaltninger der kan hindre eller dæmpe lavfrekvent lyd/infralyd. Alle anlæg er bygget efter regler der var gældende på opføringstidspunktet. Kyndbyværkets miljøgodkendelse indeholder ikke vilkår om lavfrekvent støj og infralyd«.

Kyndbyværket på Hornsherred er ikke i normal drift - men er det eneste kraftværk på Sjælland, der genstarte sjællands el, hvis øen skulle rammes af et stort strømsvigt - en såkaldt dødnetsstart. Værket fungerer altså som en slags uundværlig »hjertestarter« for Sjællands kraftværker. Hvis værket, der ikke er i daglig drift, indenfor den seneste uge har lavet afprøvninger, vil et gammmelt mysterium om lavfrekvent lyd måske være løst.

Frederiksborg Amts Avis har kontaktet Ørsted og forsøger at få en kommentar.

Hvis nogle læsere har et bud på den mystiske lyd, er man velkommen til at henvende sig til redaktionen på halsnaes@sn.dk

mikk

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede