25. oktober 2020
Misja K. Rasmussen - er glad for klassikerne. Her ved sin skulptur af Apollon, der kan ses i Ølsted skulpturpark. Foto: Joachim Christensen
gallery icon

Se billedserie

Misja K. Rasmussen - er glad for klassikerne. Her ved sin skulptur af Apollon, der kan ses i Ølsted skulpturpark. Foto: Joachim Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kunstner håber at få knust fod hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kunstner håber at få knust fod hjem
Halsnæs - 23. juli 2019 kl. 04:00
Af Hanne Guldberg Mikkelsen

Krovært Kurt Schönemann-Paul har fundet den store sækkevogn frem. Med den kan han transportere kunstner Misja K. Rasmussens stjålne og genfundne hoved ud til den plads, hvor skulpturen oprindeligt stod, og hvor den nu er på vej tilbage til.

arrow Læs også: Torup Ting har høj fokus på trafikken

I næsten to måneder var hovedet »Hygeia« forsvundet sammen med en kæmpe fod på over en meter. Indtil en borger en fredag tilfældigt kom forbi et hus i Hundested. Ud af sin øjekrog fik borgeren gennem en åben dør til et skur øje på et meget stort hoved - og genkendte det som den stjålne skulptur, Frederiksborg Amts Avis havde skrevet om halvanden måned tidligere. Borgeren tippede kunstneren, der henvendte sig til politiet - og så rykkede politiet ud til adressen i Hundested og sikrede sig hovedet.

Beboerne på adressen forklarede, at de opbevarede hovedet for en anden - men megafoden var gået i stykker. Ifølge oplysninger til Frederiksborg Amts Avis har politiet navne og adresse på de mennesker, der opbevarede effekterne og også dem, som stjal dem - ligesom der, ifølge oplysninger til Frederiksborg Amts Avis, skal være fundet adskillige andre effekter i forbindelse med, at politiet sikrede sig hovedet.

Misja K. Rasmussen håber, at sagen får konsekvenser.

- Den er blevet serveret for politiet på et sølvfad. Hvis det ikke får konsekvenser, er det et rigtig dårligt signal at sende, siger han.

Politiet ønsker ikke at oplyse om, hvem eller hvor den reelle tyv opholdt sig - hvis der ikke var tale om beboerne i Hundested, som hævdede, de bare opbevarede hovedet. Politiet ønsker heller ikke at oplyse om eller bekræfte, hvor vidt der blev fundet yderligere tyvekoster på adressen i Hundested eller på den adresse, hvor tyven af hovedet bor.

Håber på fod

Hovedet af Hygeia er foreløbig flyttet indendøre på Ølsted Kro - men soklen, hvorfra det blev stjålet, står stadig i parken. Her vil hovedet blive opsat og udstillet igen.

- Jeg venter på, at min altmuligmand får tid. Det skal limes fast til soklen - så det ikke kan fjernes igen, siger krovært Kurt Schönemann-Paul.

Hygeia, som kun findes i den ene unika-udgave, er ikke kommet fuldstændig uskadt igennem sin tur til tyvereden i Hundested. Der er slået hul i halsen.

Kunstneren håber stadig på at få den store fod tilbage. Også selv om det kun er i flere stykker. Hvis han kan sikre sig fragmenterne, undgåes det blandt andet, at piratkopier kommer i omløb.

- Jeg kan forstå på politiet, at det er de samme, der har taget foden som dem, der har taget hovedet. Og det er jo ikke kun drengestreger, det her. Vi sagde under efterlysningen i juni, at man bare kunne aflevere det - men det er jo ikke sket.

Hovedet forestiller den græske gudinde Hygeia og er ca en meter højt. Skulpturen er i gips, og kunstneren nåede ikke at få lavet en bronzeafstøbning - før den altså en mørk nat i starten af juni måned forsvandt fra skulpturparken ved Ølsted Kro. Det er ikke en lille pyntegenstand, man bare stikker i en pose og løber med - så noget tyder på, at tyveriet har været mere planlagt og organiseret end som så.

Klassisk

Både hovedet og foden er modelleret i gips som en form, som fremtidige bronzeskulpturer støbes efter.

Misja K. Rasmussen er vokset op i Ølsted overfor den skulpturpark, som i dag huser hans værker. Hans familie bor i Ølsted og han har også en vis tilknytning til Hundested. I 2011/12 havde kunstneren - i forbindelse med Outstanding Halsnæs - en meget stor skulptur af en hest stående på havnen. Denne blev senere flyttet til varmeværket i Frederiksværk.

Hesten står nu i Ølgod.
I dag har Misja Rasmussen en permanent udstilling af sine værker ved Ølsted Kro - suppleret med flere internationale kunstnere denne sommer. I parken kan man blandt andet se en mandshøj statue af guden Apollon. Det klassiske græske er et tydeligt element i Ølstedkunstnerens arbejde. Hovedet af Hygeia og Foden har da også, før de kom til Ølsted, været på en udstilling i Athen, Grækenland.

- Det er de senere år, jeg har været præget af den klassiske græske skulptur, særligt efter jeg har boet i Grækenland og Italien, siger kunstneren.

Misja K. Rasmussen bor til daglig i Pietrasanta i Italien, hvor han har støberi.

Overvågning

Efter tyveriet i juni måned har Ølsted Hotel fået videoovervågning op af parken. Skulpturerne, der står her, har både vægt for de som er af bronze især, men repræsenterer også en vis værdi, så der passes nu endnu bedre på dem.

- Området er faktisk også belyst med projektør om natten, fortæller Kro-vært Kurt Schönemann, der selv bor permanent på kroen med vinduer ud til skulpturparken.

- Projektørerne var der også, da tyveriet blev gennemført, så de har været meget heldige, at de ikke blev opdaget.

Fredag i sidste uge slap heldet op.

Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?