15. december 2017
Kong Chr. X og Knud Rasmussen i midten. Kongen har netop hilst på Knud og så Peter Freuchen. Taget i Godthaab (Nuuk) i 1921.													Foto: Knud Rasmussens Arkiv
Kong Chr. X og Knud Rasmussen i midten. Kongen har netop hilst på Knud og så Peter Freuchen. Taget i Godthaab (Nuuk) i 1921. Foto: Knud Rasmussens Arkiv
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Knud og kongen, Dagmar og Dronningen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Knud og kongen, Dagmar og Dronningen
Halsnæs - 20. marts 2017 kl. 08:54
Af Hanne Guldberg Mikkelsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Museet Frederiks Værk har bag kulissen bidraget til filmen Knud Rasmussen - den store fortryller, som netop nu har stor succes: Da Kong Christian X var på sin første rejse til Grønland i 1921, mødte han polarforskeren Knud Rasmussen, der var på vej ud på sin mest legendariske ekspedition, 5. Thuleekspedition. Polarforskerens hustru, Dagmar, skulle tilbage til Danmark, men hendes transportskib Bele var gået på et skær - og så fik hun et lift af kongeskibet hjem. Det skete sammen med kongefamilie og de to prinser, hvoraf den ene var den unge, senere Frederik 9. En rejse, som formentlig var medvirkende til det tætte forhold, polarforskeren havde til kongehuset.

Denne og flere andre historier er noget af det, som er dukket op til overfladen og blevet udfoldet efter, at DR har vist den nye film om polarforskeren Knud Rasmussen - den store fortryller. Historier om Knud og kongen og Dagmar og dronningen.

Knud Rasmussen var tæt på kongehuset i flere generationer.

- Min far satte Knud Rasmussen meget højt, og jeg husker, at han talte om ham som et dejligt menneske, der virkelig var betydningsfuldt, et dejligt menneske, som han satte stor pris på, siger dronning Margrethe II i dokumentaren.

I gemmerne
DR-dokumentaren, som er produceret af Nordisk Film, er en udsendelse, som Industrimuseet Frederiks Værk har været med på hele vejen i kulissen.

- Vi startede med at se Knud Rasmussens hus og spiste en arbejdsfrokost, fortæller Søren la Cour Jensen.

Da Nordisk Film havde besluttet sig for at lavet programmet, leverede museet billeder, arkivalier, faktatjek og viden til brug i det store arbejde.

- Det har været skægt at komme bag scenen og se, hvordan det foregår - og det er jo en del af det, vi gør: formidler viden og understøtter tiltag, der arbejder med Knud Rasmussen

Da hele processen var tilendebragt, kom der også noget konkret retur.

Nordisk Film havde nemlig været i kontakt med en del af Knud Rasmussens efterkommere, og disse lå blandt andet inde med billeder, som museet nu har adgang til. Det er billeder, museet ikke før har haft - men ikke materiale, som rokker overordnet ved Knud Rasmussen forskningen.

Filmen bidrager alligevel med nyt - den udfolder emner, som nok har været kendt, men ikke foldet ud på denne måde. Det gælder blandt andet relationen til kongehuset.

- De tætte bånd har ikke været udfoldet, som de bliver det i dokumentaren. At Dagmar rejste hjem med kongeskibet, har man kunnet læse kort i kongens dagbøger i Rigsarkivet. Men det er jo ikke det samme, som når Dronning Margrethe kan folde det ud i udsendelsen - det er noget, dronningen kan fortælle, fordi det er en historie, der har ligget i kongefamlien.

For at bringe noget afgørende nyt til Knud Rasmussen forskningen, skal der imidlertid mere til - som breve, dagbøger eller andet. Og den slags endnu ikke opdaget materiale findes. Det er museumsinspektør Søren la Cour Jensen overbevist om. Og det skal nok komme for en dag.

- Man skal passe på, hvad man smider ud. Hvis folk har noget derhjemme i skuffer og gemmer, håber vi, de vil komme til os. Vi kan se på det, læse, vejlede, man kan overdrage det til os og registrere det, så det er tilgængeligt for forskere, forfattere og menigmand. Eller vi kan bare være behjælpelige med at give råd om, hvordan man passer på det, siger Søren la Cour Jensen.

- Det handler om at udbrede et kendskab til en person og nogle begivenheder, der har gjort en kæmpe forskel - og der kan sagtens ligge dagbøger, vi endnu ikke kender.

Udsendelsen om »Knud Rasmussen Den store fortryller« kan ses på www.dr.dk under programmer på dr.dk frem til den 3. april.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk