20. september 2021
De bor tæt på Vinderød Skov, men Erling og Jeanne blev begge bidt af en flåt, da de var hjemme i haven. Den ene flåt bar TBE-virus og smittede ham med den alvorlige sygdom. Han er nu i bedring, men stadig mærket og uden den store talelyst. Det er uvist, om han vil få mén af sygdommen.Privatfoto
gallery icon

Se billedserie

De bor tæt på Vinderød Skov, men Erling og Jeanne blev begge bidt af en flåt, da de var hjemme i haven. Den ene flåt bar TBE-virus og smittede ham med den alvorlige sygdom. Han er nu i bedring, men stadig mærket og uden den store talelyst. Det er uvist, om han vil få mén af sygdommen.Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Erling fik farlig, sjælden sygdom af flåtbid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Erling fik farlig, sjælden sygdom af flåtbid
Halsnæs - 20. juli 2019 kl. 04:00
Af Joachim Christensen

Lægen mente Erling Jacobsen måtte være ramt af en depression. Han spiste ikke. Han havde ikke lyst til at snakke. Han lå bare på sofaen og sov hele tiden. Der var intet at se, så det måtte være noget psykisk.

arrow Læs også: Endnu en smittet med farlig TBE i Nordsjælland

Tjo, det kunne da godt være, men Erlings kone Jeanne Grenaa Andersen kunne nu alligevel ikke få det til at passe, for han havde ikke været ked af det.

Trætheden blev akkompagneret af svimmelhed, influenza og siden kvalme, opkast og lysfølsomhed. Samlet gjorde det, at Erling blev indlagt, selvom blodprøver ikke viste noget ud over det sædvanlige. Ingen vidste, hvad han fejlede.

Imens løb tankerne løbsk hos Jeanne Grenaa Andersen. Hun forestillede sig alt muligt.

- Det kunne være cancer. Det er det første, du kommer til udredning for. Jeg tænkte også om, han havde fået sukkersyge, fordi han sov så meget, siger hun.

En ubehagelig prøve af rygmarvsvæsken viste forandrede celletal og gav svaret.

Erling havde fået virussen TBE. Det er en infektion i rygmarven, der kan give hjernebetændelse og potentielt være dødelig. Der findes ingen behandling mod det.

- Det er helt sindssygt. Det er en lorteén at få. Man kan ikke gøre andet end at vente på, man får det bedre, siger Jeanne Grenaa Andersen.

Virussen er kommet fra en flåt, Erling blev bidt af i læggen flere uger tidligere, da han og Jeanne gik sammen i haven hjemme i Vinderød tæt på skoven. Også hun blev bidt.

Belært af skrækhistorier om borrelia var parret som altid opmærksomme, og flåterne har ikke siddet længe. Men i modsætning til borrelia, så overføres TBE-virussen næsten øjeblikkeligt, når den smittebærende flåt bider.

Den sjældne sygdom er sidst set i Nordsjælland for knap 10 år siden, mens der sidste år var tilfælde i både Fyn og Jylland. Ellers er den kun forekommet på Bornholm.

- Sådan et lillebitte dyr, der bare har 'license to kill'. Det er forfærdeligt. Og hvorfor lige ham? Jeg blev jo også bidt, siger Jeanne Greenaa Andersen.

For størstedelen af smittede med TBE-virus får man influenzasymptomer uden, at det udvikler sig til mere. For Erling Jacobsen blev det værre.

- Han var jo fuldstændig invalideret. Hjernen blev ramt, og det er jo som et helt storcenter, hvor nogle af butikkerne lukker ned, siger Jeanne Grenaa Andersen.

Det er kun en uge siden, parret fik at vide, hvad han fejlede. På hospitalet fik Erling saltvand og glukose og et boost af calcium, fordi han ikke havde spist i 14 dage.

Ifølge Jeanne Grenaa Andersen går det nu langsomt fremad, men det er endnu uvist, hvor mærket han vil blive af at have haft virussen.

- Jeg håber, det værste er overstået. Han er meget mere oppe nu, end han har været, og han synes, han er begyndt at være sig selv. Nu skal vi ud at gå en tur i dag. Det er rigtig gode tegn. Men han er stadig træt, og vil ikke snakke med nogen udover mig eller have besøg af nogen. 7-9-13 håber jeg, vi går godt igennem det. Vi ved ikke, om han får mén af det, det er der mange, der gør. Lammelser og hukommelsesbesvær. Hans hoved er lidt tungt i det, det håber vi forsvinder, men vi aner det ikke. Vi må se tiden an, siger hun.

arrow 59-årig mand er smittet med yderst sjælden og farlig flåtvirus
20. juli 2019 kl. 04:00 Opdateret: kl. 16:59
arrow Farlig virus spreder sig: Overlæge anbefaler vaccination
20. juli 2019 kl. 04:00 Opdateret: kl. 17:04
Synes du, at kommunen er der for dig?