21. september 2019
Modelbygger Flemming Petersen fra Søfartsmuseet og kirkeværge  Kaj Larsen ved kirkeskibet, der her er klar til at blive hejst op i skibet. 		     Fotos: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Modelbygger Flemming Petersen fra Søfartsmuseet og kirkeværge Kaj Larsen ved kirkeskibet, der her er klar til at blive hejst op i skibet. Fotos: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Det gode skib Håbet er klar i skibet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det gode skib Håbet er klar i skibet
Halsnæs - 26. marts 2019 kl. 09:14
Af Hanne Guldberg Mikkelsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Størrelsen overrasker. Når man ser et skib hænge i en kirkes skib, ser det ikke stort ud. Men når det står nede, er det en anden sag. Sådan er det i hvert fald med skibet, der normalt hænger over menigheden i Frederiksværk Kirke.

Det står denne dag i Sognegården - og det er stort - mere end to meter langt og over halvanden meter i højden.

Mandag eftermiddag hængtes skibet, som bærer det gode navn Håbet, op, og dermed er Frederiksværk Kirke et stort skridt mod færdiggørelsen af en relativt omfattende renovering. Til påske kan menigheden gå til gudstjeneste i et lyst og opkvikket kirkerum, som blandt andet er blevet malet og har fået skib og kirkestager rengjort og renoveret.

Modelbygger Flemming Petersen fra Søfartsmuseet i Helsingør har brugt flere dage på at sætte Håbet i stand.

- De mindre ting havde jeg forberedt »hjemmefra«. De er udført på et lille værksted, vi har i Helsingør, fortæller modelbyggeren.

- Jeg har drejet nogle balustre, støtter til rækværket, som var forsvundet, og lavet et nyt flag.

Flaget, som sad på skibet, var et gammelt falmet splitflag, men da det kun er marinens skibe, der må føre sådanne, har Flemming Petersen selv lavet et nyt.

- Mange gange sætter man et købeflag på med messingstang, men det er forkert. Jeg har malet et på tyndt lærred, som passer i proportionerne.

Flemming Petersen har, udover de nye dele, brugt nogle dage på selve skibet, mens det var i tørdok i Sognegården. Her har det fået en grundig rengøring med vatpinde og vand med lidt sulfo.

- Det er utrolig så meget støv, der falder i et så forholdsmæssigt sterilt rum. Og det blandet sig med røgen fra stearinlysene, så det bliver sådan noget mærkeligt noget.

Skibet, der nu kommer op at hænge, er fra cirka samme tid som kirken er det, nemlig 1911.

»Håbet« blev påbegyndt af havnefoged Christensen i forbindelse med opførelsen af kirken. Han døde imidlertid og det blev brødrene Ole og Jørgen Rasmussen, der gjorde skibet færdigt, så det kunne afleveres til Pastor Mønster den 20. december 1911.

Vikingerne
Men skibet er ikke det eneste, som stråler, når kirken åbner sine døre til påske. Væggene er blevet kalket - efter at den gamle limfarve blev vasket i bund helt ind til murstenene.

Alt i alt har renoveringen kostet omkring 850.000 kroner, men i løbet af denne mandag kunne man se en ende på det store arbejde.

- Vi har skibet oppe og orglet spiller, kunne en tilfreds kirkeværge, Kaj Larsen, oplyse mandag eftermiddag.

Der er områder af kirken, som ikke har været behandlet i denne omgang. Det gælder for eksempel orglet, der har været dækket til, og altertavlen. Den er udformet som et svævende kors, og er kommet til indenfor de seneste ti år. Det er den oprindelige tavle - som blev fundet hos provsten i Søborg, og bragt tilbage til Frederiksværk Kirke for at erstatte en nyere.

Skibet i Frederiksværk er kun et af en flåde på omkring 1200, som hænger rundt om i Danmarks Kirker - det har været skik siden middelalderen, er udbredt i store dele af Europa og har muligvis rødder endnu længere tilbage.

Skibet er traditionelt et symbol på rejsen fra de levendes til de dødes verden - en forestilling der går tilbage til det antikke Grækenland og Ægypten. Men der kan i tilfældet med kirkens skibe være dele af en hedensk opfattelse fra vikingetiden, hvor stormænd blev gravsat i store skibssætninger - muligvis er det dette skib, der er sejlet med op under hvælvinger. Skibet hænger sædvanligvis i netop kirkens skib - men i byer og landsdele med stærke søfartstraditioner er det ikke ualmindeligt, at det også hænger i sideskibe og andre steder. Der kan her være en tradtion for, at skibene gives som gaver til kirken af sømænd, som er blevet frelst fra en død på havet og i taknemmelighed skænker kirken en gave.

Det ældste danske kirkeskib er ophængt i Ho Kirke og er fra mellem 1600 og 1610. Skibene har også navne - Frederiksværk kirkes skib hedder Håbet - ligesom 75 andre kirkeskibe fordelt rundt i landet.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede