27. marts 2019
Ingeniør Ole Vilhelmsen, der har gemt den gamle artikel fra Ekstra Bladet og samlet andet materiale om spildevandsledningen, der går gennem hans grund, fotograferet i maj 2018 ved nedgangen til stranden, hvor kloakledningen løber ud i Kattegat. Foto: Niels J. Larsen
gallery icon

Se billedserie

Ingeniør Ole Vilhelmsen, der har gemt den gamle artikel fra Ekstra Bladet og samlet andet materiale om spildevandsledningen, der går gennem hans grund, fotograferet i maj 2018 ved nedgangen til stranden, hvor kloakledningen løber ud i Kattegat. Foto: Niels J. Larsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Da Liseleje var i oprør mod kommunen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Da Liseleje var i oprør mod kommunen
Halsnæs - 10. juli 2018 kl. 05:56
Af Niels Jørgen Larsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

»LISELEJE I OPRØR - ATTENTAT PÅ BADEVANDET.«

Sådan var den bombastiske overskrift i Ekstra Bladet tilbage i juli 1980. Journalist Per Michaelsen - der siden af dagbladet Politiken i øvrigt skulle blive beskyldt for at have være Stasi-agent, hvilket kostede avisens chefredaktør bøde og erstatning i byretten - var taget på nordkysten for at rapportere om frygten i badebyen for, at Frederiksværk kommunes planlagte spildevandsprojekt ville ødelægge en af Danmarks dejligste badestrande.

Her 38 år efter har der igen været fokus på den spildevandsledning ud i Kattegat, som man dengang besluttede at anlægge. Igen har Liseleje-borgere om ikke været i oprør, så dog bekymrede over udsigten til at endnu mere spildevand skal igennem den gamle ledning i forbindelse med, at Hundested-området kobles på renseanlægget i Melby.

Den sag har været omtalt de seneste uger i Frederiksborg Amts Avis, og det blev den også tilbage i juli 1980 - både før og efter at Ekstra Bladet kom på banen, og sagen ligefrem havnede på formiddagsavisens berygtede side to i en leder med overskriften »Det stinker«.

Faktisk var det dengang klager fra bl.a. borger- og grundejerforeningerne i Liseleje og Asserbo, der førte til, at ledningen kom til at ligge ca. 1200 meter ud i Kattegat og kom til at koste Frederiksværk Kommune en del mere end oprindeligt forventet, da kommunen nemlig i første omgang mente, at man kunne nøjes med at lave en ledning på 600 meter ud i vandet.

Miljøstyrelsen gav således grundejerforeningerne Strandagergård og Bakkegården samt borgerforeningerne i Liseleje og Asserbo medhold i deres påtale af længden på Kattegat-ledningen. Bestyrelsen for Strandagergård-grundejerforeningen gav i forbindelse med det udtryk for sin frygt for, at Frederiksværk Kommune ikke havde overblik over, hvad det ville koste at forlænge ledningen. Man mente at det i stedet for 7,4 mio. kr. ville løbe op i omkring 25 mio. kr.

Dette blev kraftigt afvist af de lokale politikere. Borgmester Frode Behrndtz gik i rette med grundejerforeningen:

- Jeg ved ikke hvad grundejerforeningen har sin frygt i, men jeg finder det fuldstændigt horribelt at fremkomme med sådan noget, udtalte borgmesteren til Frederiksborg Amts Avis.

Borgmesteren mente at »visse sommerhusejere bliver ved med at grave grøften mellem dem og kommunen dybere«.

På samme tidspunkt mente Frode Behrndtz i øvrigt, at de samme sommerhusejere var ude på at manipulere med det kommende byrådsvalg, da de åbenbart havde truet med at skifte folkeregisteradresse til Frederiksværk før valget, for at kunne stemme i protest mod kommunens høje ejendomsskatter, der på det tidspunkt var de næsthøjeste i landet.

Læs resten af historien i Frederiksborg Amts Avis tirsdag.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede