3. august 2021
Rastende andefugle og fouragerende andefugle, f.eks. edderfugle (foto), skræmmes væk af windsurfere og kitesurfere på fjorden. "Man overholder ikke reglerne i fuglebeskyttelsesdirektivet," siger Jørgen Jacobsen, DOF Halsnæs. Arkivfoto: AdobeStock.
Rastende andefugle og fouragerende andefugle, f.eks. edderfugle (foto), skræmmes væk af windsurfere og kitesurfere på fjorden. "Man overholder ikke reglerne i fuglebeskyttelsesdirektivet," siger Jørgen Jacobsen, DOF Halsnæs. Arkivfoto: AdobeStock.
Foto: Ondrej Prosicky/ondrejprosicky - stock.adobe.com
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DOF: Surferne forstyrrer fuglene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DOF: Surferne forstyrrer fuglene

Reglerne om fuglebeskyttelse overholdes ikke ved Lynæs, lyder det fra DOF Halsnæs

Halsnæs - 23. marts 2021 kl. 13:25
Af Kim Larsen

Windsurfere og kitesurfere stresser fuglelivet og ødelægger vegetationen langs kysten fra Lynæs mod Hundested. Det sker selvom området er udlagt som fuglebeskyttelsesområde, Natura 2000 og habitatområde.

arrow Læs også: Surfcentrets opråb vækker opsigt: Vi er blevet bolden i en politisk magtkamp

Det skriver Hans Rasmussen i et indlæg her i avisen (side 22), som Lynæs Surfcenter svarer på (side 23).

Et stigende problem

Men hvad siger de lokale fugleentusiaster: Er surferne ved Lynæs et problem?

Vi har spurgt Jørgen Jacobsen, DOF (Danmarks Ornitologiske Forening) Halsnæs:

"Surfere er et stigende problem i forhold til fuglelivet i nogle fuglebeskyttelsesområder, f.eks. området ud for Lynæs. "

"Vi har drøftet det flere gange i DOF Nordsjælland. Der er ingen, som vil gå ind i sagen - surferne opfattes som meget vigtige for Lynæs""

"Der er slet ingen tvivl om, at surferne forstyrrer fuglene. De skræmmer de rastende og fouragerende fugle væk. Både windsurfing og kitesurfing generer, men kitesurferne sejler med større fart og kommer længere ud, så fuglene generes i et større område."

"Ifølge fuglebeskyttelsesdirektivet skal de beskyttede arter i et fuglebeskyttelsesområde sikres uændrede eller forbedrede forhold. Og det er i hvert fald ikke tilfældet ved Lynæs. Man overholder i virkeligheden ikke reglerne i fuglebeskyttelsesdirektivet," fastslår Jørgen Jacobsen.

Regulering nødvendig

"Ud fra et naturmæssige synspunkt burde surfing forbydes i dette fuglebeskyttelsesområde. Surfing har stort set haft frit spil til at udvikle sig og har nu nået et niveau, hvor regulering er nødvendig af hensyn til natur og fuglebeskyttelse"

"Sådan en regulering kunne ske ved geografisk afgrænsning af området, hvor der må surfes, max. antal surfere på vandet på samme tid og sæsonmæssigt forbud. Edderfugle og andre andefugle raster og fouragerer særligt i området om vinteren."

"Vi vil meget gerne drøfte forholdene og disse forslag med de aktive surfere," lyder det fra Jørgen Jacobsen, DOF Halsnæs.

arrow Socialdemokrater står fast i surfsag
03. maj 2021 kl. 04:27 Opdateret: kl. 14:48
arrow Surfsag: Udvalgsformand fik drøje hug
29. april 2021 kl. 20:20 Opdateret: kl. 21:56
arrow Ny udvikling i hyttesagen fra Lynæs
26. april 2021 kl. 15:22 Opdateret: kl. 15:22
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?