7. maj 2021
Flere fiskeriforeninger er bekymret for, at den massive sandfodring på kysterne vil påvirke undervandslivet.                   Foto: Kirsten Ellebæk
gallery icon

Se billedserie

Flere fiskeriforeninger er bekymret for, at den massive sandfodring på kysterne vil påvirke undervandslivet. Foto: Kirsten Ellebæk
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bekymrede fiskeriforeninger: Kystsikringsplan kan ramme undervandsliv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bekymrede fiskeriforeninger: Kystsikringsplan kan ramme undervandsliv
Halsnæs - 30. januar 2019 kl. 10:01
Af Kasper Daugbjerg Dønbo

I et forsøg på at redde de nordsjællandske kyster kan kommunerne bag kystsikringsprojektet Nordkystens Fremtid risikere at gøre det kystnære undervandsliv en kæmpe bjørnetjeneste. Flere fiskeriforeninger er bekymret for, at projektets massive sandfodring vil få negativ effekt på dyrelivet. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

arrow Læs også: Digitale målere sladrer om kloakvand, der stikker af

- Vi ser bekymret på projektet. Det er en stor mængde sand, som skal tilføres kysterne, og vi hører fra vores kolleger på vestkysten, hvor noget lignende er afprøvet, at det har en negativ effekt på fiskeriet, siger Søren Jacobsen, stifter af Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri og garnfisker i Øresund.

Samme melding lyder fra Ejvind Hartmund, fmd. i Helsinge og Omegn Sportsfiskerforening og repræsentant for Danmarks Sportsfiskerforbund.

- Vi har plæderet for, at man finder på noget andet end at hælde sand på kysterne, hvor det forsvinder hurtigt, og hvor man ødelægger plante- og dyreliv i de kystnære områder, siger han.

Det er Halsnæs, Gribskov og Helsingør kommuner, som står bag Nordkystens Fremtid. Projektet skal beskytte kyststrækningen fra Hundested til Helsingør og indebærer primært sandfodring med sand, grus og ral på store dele af kysten. I følge planen skal der indledningsvis sandfodres med cirka 1,7 mio. kubikmeter materiale. Efterfølgende skal der med 2-3 års mellemrum hældes yderligere med sand på udvalgte steder for at vedligeholde kystsikringen.

Den omfattende og gentagne sandfodring, bekymrer fiskeriforeningerne. De frygter, at det vil være ødelæggende for det kystnære havmiljø og efterlade Nordsjællands kystlandskab som en gold sandbyggeplads i mange år fremover.

Søren Jacobsen fremhæver Hornbæk Plantage - et stor stenområde, som er vækstområde for fisk.

- Vi risikerer, at stenrev og stenområder sander til. Det vil ødelægge den mangfoldige havbund, hvor mikroorganismer og småfisk holder til, og hvis du rammer det led af fødekæden så får det også en negativ effekt på resten af fødekæden, siger Søren Jacobsen.

I stedet mener fiskeriforeninger mener ikke, at planen er langsigtet og holdbar. De ønsker i stedet mere hårdkystsikring.

Du kan læse mere i Frederiksborg Amts Avis onsdag - samme dag holder de tre kommuner bag Nordkystens fremtid borgermøde i Helsinge, hvor alle kan komme med idéer til, hvad der skal indgå i projektets miljøkonsekvensvurdering.

arrow K og S bag forslag til ny spildevandskurs
20. januar 2021 kl. 04:37 Opdateret: kl. 15:48
arrow Skånsomt fangede fisk får statskontrolleret mærke
24. oktober 2020 kl. 05:31 Opdateret: kl. 16:40
Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?