19. september 2020
Arbejderboliger i Kregme.
gallery icon

Se billedserie

Arbejderboliger i Kregme.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Arbejderboligerne i Frederiksværk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Arbejderboligerne i Frederiksværk
Halsnæs - 14. februar 2020 kl. 18:16
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Frederiksværkegnens Historiske Forening afholder sit næste foredrag onsdag 19. februar kl. 19.30 på biblioteket i Frederiksværk. Foredragsholder er museumsleder Frank Allan Rasmussen fra Industrimuseet. Han vil fortælle om Arbejdere og boliger i Frederiksværk 1760-1960

Frederiksværks grundlægger, J.F. Classen, var yderst opmærksom på, at hans arbejdere skulle have tålelige forhold. De skulle have tøj på kroppen, mad og drikke samt tag over hovedet. Det var simpelthen en forudsætning for, at han kunne drive sin store industrielle virksomhed. Noget af det første, han byggede på Frederiks Wærk, var en række arbejderboliger, blandt andet dem i Strandgade, som der stadig er bevaret enkelte af.

Hans efterfølgere havde samme syn på arbejdskraftens reproduktion. Derfor byggede Anker Heegaard også boliger, det samme gjorde DFJ og sidst, men ikke mindst, Det Danske Staalvalseværk. Det er i dag svært at forstå Frederiksværk uden at kende denne vigtige historie. Fabrikssamfundet med arbejderboliger kender vi fra det store udland, især England som var Classens forbillede. Foredraget om arbejderne og deres vilkår vil blive garneret med en række af de mange fotos og tegninger, som Industrimuseet har af disse byggerier. Kom og se med - måske bor du selv i én af de mange boliger.

Alle er velkomne denne aften, og der er gratis adgang. Der skal dog betales for kaffe og kage.

Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?