24. oktober 2019
Frederiksborg Brand og Redning rykkede massivt ud med sprøjter og kemiberedskab efter en alarm om ammoniakudslip på Hundested Havn torsdag aften. 

Foto: Jens Nielsen
Frederiksborg Brand og Redning rykkede massivt ud med sprøjter og kemiberedskab efter en alarm om ammoniakudslip på Hundested Havn torsdag aften. Foto: Jens Nielsen
Foto: JENS NIELSEN
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ammoniakudslip på havnen: Afsløret af god næse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ammoniakudslip på havnen: Afsløret af god næse
Halsnæs - 19. april 2019 kl. 09:49
Af Kasper Daugbjerg Dønbo
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En borger med en god lugtesans slog torsdag aften alarm på Hundested Havn.

På en aftencykeltur havde borgeren konstateret en svag lugt af ammoniak, og det viste sig at stamme fra et udslip på virksomheden Nopalax.

arrow Læs også: Hærværk på villaveje: Biler får smadret sidespejle

- Der viser sig at være en svag lugt af ammoniak nede fra Kajgade, som vi får lokaliseret til at komme fra et køle- og kompressorhus. Vi får kontakt til ejeren, som låser bygningen op, og der lugtede rimelig kraftigt inde på grund af en mindre utæthed, siger Ole Hermansen, indsatsleder i Frederiksborg Brand og Redning.

Nordsjællands Politi havde en patrulje på stedet, og Frederiksborg Brand og Redning havde massiv udrykning fra flere stationer med blandt andet kemiberedskab og to sprøjter. De afspærrede området omkring udslippet.

- Alle procedurer blev fulgt, og jævnfør sikkerhedsreglerne etablerede vi en afspærring på 100 meter, mens brandvæsnet hurtigt fik inddæmmet og pakket udslippet ind, siger Dyre Sønnicksen, vagtchef i Nordsjællands Politi.

Han slår fast, at ammoniak kan være rigtig farligt for lunger og åndedræt, men både politi og beredskab gør det klart, at ingen har været i fare i forbindelse med udslippet.

- Der var på intet tidspunkt farer for mennesker og dyr. Du kan lugte ammoniak længe før, det bliver farligt, og her kunne man kun svagt ane lugten, hvis man var helt tæt op af huset. Vi havde faktisk lidt problemer med at lokaliserer det, siger Ole Hermansen.

Virksomheden ligger helt ned til kajen på Hundested Havn, og vinden blæste udslippet udover vandet.

En reparatør blev tilkaldt for at lokaliserede utætheden. Det viste sig at være en utæt pakning i en påfyldningsdysse, som efterfølgende blev udskiftet. Efterfølgende blev anlægget startet og kontrolleret, og først omkring halv to om natten forlod de sidste køretøjer stedet.

grafik køb billede