27. september 2020
Sager om omsorgssvigt i andre kommuner bliver et tema i ældre- og handicapudvalget. Arkivfoto
Sager om omsorgssvigt i andre kommuner bliver et tema i ældre- og handicapudvalget. Arkivfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Omsorgssvigt på dagsordenen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Omsorgssvigt på dagsordenen

Vigtigt emne at tage op, mener Venstre og Enhedslisten forud for udvalgsmøde. Nyt supervisions-forslag lanceret før budgetforhandlinger

Halsnæs Avis - 12. august 2020 kl. 10:19
Af Anders Nordstrand

"Hvordan sikrer vi, at vores borgere på plejecentrene bliver behandlet med værdighed, omsorg og empati?" er et af de spørgsmål, som Venstre ønsker drøftet på det kommende møde i Udvalget for Ældre og Handicappede.

Det sker i kølvandet på den seneste tids afsløringer af omsorgssvigt i flere kommuner, bl.a. Else-sagen i Århus og Niels-sagen i Randers, melder udvalgsmedlem Susan Eirfeldt (V).

"Venstre vil gerne sikre sig, at der ikke kommer en lignende sag i Halsnæs Kommune. Vi ønsker det bedste for vores borgere på plejecentrene. Vi skal ikke glemme, at det er deres hjem, deres dagligdag og deres sidste tid, og vores borgere skal behandles med værdighed, respekt, omsorg og empati. Vi har alle ret til at leve et trygt, værdigt og meningsfyldt liv, også når man bor på et plejecenter," forklarer Susan Eirfeldt og løfter sløret for de øvrige spørgsmål, der nævnes i dagsordenteksten forud for udvalgsmødet tirsdag:

  • Kan vi stå inde for, at lignende sager ikke finder sted i Halsnæs Kommune?
  • Hvordan sikrer vi, at det er det rigtige personale der ansættes?
  • Har vi den fornødne ledelseskapacitet- og kompetence, og hvordan sikrer vi det i fremtiden?

Emne skal tages alvorligt

"Værdighed bør være omdrejningspunktet overfor vores borgere, som har behov for pleje og omsorg. Der er stort fokus på normeringer i daginstitutionerne, og det kan risikere at udhule velfærden andre steder," fortsætter Susan Eirfeldt og understreger, at forholdene for ældre stadig vil være et V-fokuspunkt.

Udvalgsformand Thue Lundgaard (Ø) har anbefalet, at emnet tages op på udvalgets møde: "Godt at Venstre bringer det på bane, for det det er meget relevant at tage emnet op, og super vigtigt at tage snakken. Men det skal ikke bare blive ved snakken. Ikke at jeg tror, at der sker omsorgssvigt - sådan som det blev præsenteret i den meget omtalte TV2-dokumentar - her i vores kommune. Det håber jeg virkelig ikke, men der kan være plads til forbedringer. Jeg blev rystet og var helt paf efter at have set udsendelsen, og kort tid efter bad jeg kommunens administration om at se på sagen. Så der er allerede sat noget i gang, inden Venstre har foreslået drøftelsen."

Thue Lundgaard medgiver, at det er et stort felt at tage fat på, da det "peger i alle mulige retninger" i forhold til økonomi, medarbejderkultur, ledelse, måder at gøre tingene på inden for et ældreområde under pres.

"Begreber som omsorg og empati kan ikke bare sættes ind i et regneark, for det handler meget om faglige kompetencer, kommunikation og fælles forståelse," slutter udvalgsformanden og fortæller, at Enhedslisten op til budgetforhandlingerne vil foreslå en supervisions-ordning, der blandt andet kan rådgive plejecentrenes personale i deres daglige arbejde.

Har debatten om sexisme taget overhånd?