10. august 2020
Axel Hvidtfeldt satte præg på IT-branchen og på det lokale kulturliv med en række ildsjæleprojekter.
Axel Hvidtfeldt satte præg på IT-branchen og på det lokale kulturliv med en række ildsjæleprojekter.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nekrolog: Axel Hvidtfeldt - en dansk IT-pioner og iværksætter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nekrolog: Axel Hvidtfeldt - en dansk IT-pioner og iværksætter
Halsnæs Avis - 30. juli 2020 kl. 07:13
Af Henrik Hvidtfeldt
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Min mor har mistet sin mand, og vi har mistet vores far, vores svigerfar og vores farfar. Hans hjerte var træt og slidt og kunne ikke mere, han døde efter kort tids sygdom fredeligt med familien omkring sig søndag den 26. juli 2020.

Min far var entreprenør og IT-iværksætter, før begrebet blev opfundet. Han har sat sit aftryk i dansk IT gennem en livs lang karriere. Han var et forbillede for mig og mange andre og altid vellidt, ikke mindst for sin store viden, venlige væsen, humor, engagement og flid. Han var innovativ og havde evnen til at se muligheder som andre ikke kunne. Det var aldrig for personlig vinding han begav sig ud i et projekt, at se projektet lykkedes var lønnen i sig selv for ham.

Hans far ville gerne have at han havde læst til civilingeniør, men et uroligt ungdomssind gjorde at han, i stedet kom i lære som elektrotekniker efter realskolen, som han afsluttede med højeste karakter. Derefter, begyndte han så at læse til Teknikum ingeniør, hvor han fik interesse for digital automation og datakommunikation. Han aftjente sin værnepligt i forsvarets efterretningstjeneste, hvor han efter 2 år, sluttede som løjtnant, en tid som var vigtigt for hans senere virke med forsvars projekter.

Som ung ingeniør flyttede han i 1960 til England sammen med min mor Lis hvor jeg blev født.

Den første computer

Her fik han arbejde hos Elliot Automation i London, hvor han i 1962 havde udviklet den første computer til brug for automatisering af blandt andet engelske kulminer. Hans engagement og vid gjorde at han hurtigt blev ansvarlig for udviklingen af computeren og efter 2 års intens udvikling var computeren, med navnet ARCH, klar.

Efter nogle år i England flyttede den lille familie i 1962, til Sverige, hvor min bror Niels blev født. Min far fik job i Sverige som salgsingeniør, som var starten på hans merkantile karriere med salg af radarprojekter til store skibe, som var nyt på det tidspunkt. Her lærte han håndværket at sælge større tekniske systemer som han skulle drage nytte af resten af livet.

Efter nogle år i radarbranchen, skiftede han tilbage til computerbranchen, hvor den nystartede computer virksomhed, Christian Rovsing A/S, havde brug for en ung salgsingeniør.

Dette blev begyndelse på en lang karriere hvor min far udviklede Rovsing til at være en IT projekt virksomhed hvor der var stor efterspørgsel efter computer systemer til specielt datakommunikation løsninger.I tiden hos Rovsing stod min Far, som salgsdirektør, bag de store kontrakter til forsvaret, NATO, American Airlines, Air Canada, Lockheed Martin, ESA for blot at nævne nogle. Han arbejdede hårdt og havde ofte mere end 180 rejsedage om året. Det var ikke alle løsninger som var lige populære så sjovt nok er her en lille video med min Far fra DORA projektet som blev solgt til Danmarks Radio: https://youtu.be/cRfzc5Trg8M.

I den tid min Far arbejdede for Rovsing, voksede virksomheden fra en snes ansatte til mere end tusinde. Da min Far stoppede i 1984 havde han havde solgt for mere end 83% af den samlede omsætning eller mere end 2 mia kroner. Rovsing gik konkurs hvilket tog hårdt på min far, men han kom videre og valgte at starte selvstændigt.

Satellitter og turbinehus

Kommunikationssatellitter var det nye i 80erne og med dereguleringen var der mulighed for et nyt forretningsområde hvorefter Polysat ApS blev stiftet. Der blev indgået flere aftaler blandt andet med Børsinformation om udsendelse af finansiel information over hele Europa. Efter nogle års aktivitet og med hård konkurrence fra de etablerede teleselskaber var tiden inde til at lade sig pensionere.

Men min far havde ikke tænkt sig at stoppe, nu blev hans talenter brugt til hans hjerteprojekter. Således var han hovedmanden bag at Hyllingebjerg-stenen fra vikingetiden blev installeret i Gjethuset i Frederiksværk.

Han arbejdede i historisk forening og sidst var han idemand og ildsjæl bag istandsættelse af Turbinehuset som han til det sidste arbejdede hårdt på. For disse projekter blev han tildelt Frederiksfant orden i Frederiksværk.
Min far var håndværksmæssigt uddannet og han holdt meget af at bygge og ombygge huse - ikke mindst med min mor. Da mit barndomshjem i Værløse skulle udbygges, gik hver aften og hver weekend, i flere år, med at bygge hus. Senere da mine forældre besluttede sig for at bo fast i Liseleje, byggede min far selv huset de skulle bo i. Alt hvad min far foretog sig blev udført med stor omtanke og største grundighed.

Nu banker min fars hjerte ikke mere, men hans hjertesager banker videre og vidner om hans store talent til at få iværksat hans ideer og tanker.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?