1. december 2020
Forsidetegning på pjecen: "Beredskab - Før, under og efter en oversvømmelse i privat bolig.
gallery icon

Se billedserie

Forsidetegning på pjecen: "Beredskab - Før, under og efter en oversvømmelse i privat bolig.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forbered dig på oversvømmelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forbered dig på oversvømmelse

Nyt højvandskort for Halsnæs Kommune giver borgerne overblik over, om deres bolig er i risiko for oversvømmelse - så de kan forberede sig bedst muligt

Halsnæs Avis - 31. juli 2020 kl. 14:10

HALSNÆS Klimaforandringer fører til mere og mere ekstremt vej - herunder flere oversvømmelser ved ekstremt højvande i fjord og hav.

For at give borgerne bedre mulighed for at forebygge skader ved ekstremt højvande, har Halsnæs Kommune fået udarbejdet et nyt højvandskort, hvor man kan se, hvor meget vandstanden skal være forhøjet, før det truer ens bolig.

Formand i Udvalget for Miljø og Plan i Halsnæs Kommune, Anja Rosengreen, er bevidst om klimaforandringernes indtog:

"Klimaforandringerne er noget, vi kommer til at forholde os endnu mere til i de kommende år. Først og fremmest skal vi gøre mere for at undgå, at de bliver for store. Dernæst skal vi også være bedre forberedte på de forandringer, der uundgåeligt sker i disse år. Her er højvandskortet en god hjælp for den enkelte borger, fordi man meget tydeligt kan se, om man er i risiko ved højvande, og dermed begynde at forberede sig på det.", udtaler Anja Rosengreen.

Tjek højvandskortet

Højvandskortet viser konsekvenserne af højvande med 10 cm interval, og viser hændelser fra 1,5 m til 2,7 meter.

Hvis der er bølger, skal højden af dem lægges til.

Ved stormen Bodil i 2013 steg vandstanden ved Frederiksværk tæt ved 2 meter, som er den højde Classens Dige har i dag.

Ved højere vandstande vil store områder af Frederiksværk og Hanehoved blive oversvømmet, hvilket fremgår af højvandskortet, som kan findes på kommunens hjemmeside halsnaes.dk

Men også andre steder i kommunen er der risiko for oversvømmelser ved stormflod.

Forbered dig bedst muligt

Hvis højvandskortet viser, at en ejendom er i stor risiko for oversvømmelse, anbefaler Halsnæs Kommune, at man som boligejer gennemfører forebyggende tiltag.

Det kan f.eks. være kystbeskyttelse eller hævning af kant rundt om f.eks. kælderskakt.

Hvis der er tale om nybyggeri, skal man sikre sig en sokkelkote, der hæver byggeriet mest muligt og dermed mindsker risikoen for oversvømmelse af boligen.

På kommunens hjemmeside finder man også en folder fra Teknologisk Institut med gode råd til, hvilke forholdsregler man kan tage, hvis en oversvømmelse er på vej.

Eksempelvis at man skal undgå at have værdifulde ting stående på gulvet i kælderen eller at sikre sig, at tagrender og afløb er fri for blade og andet, der blokerer for vandet.

Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?