23. oktober 2021
KOL netværksgruppen er blot én af mange grupper og foreninger, som Katrine Rex har mødtes med i sin kortlægning af mulige tilbud til ensomme ældre i Halsnæs. Foto: Kim Larsen.
gallery icon

Se billedserie

KOL netværksgruppen er blot én af mange grupper og foreninger, som Katrine Rex har mødtes med i sin kortlægning af mulige tilbud til ensomme ældre i Halsnæs. Foto: Kim Larsen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ensomhed er en hård nød at knække

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ensomhed er en hård nød at knække

Mange ældre rammes af ensomhed, nu forsøger Halsnæs Kommune i samarbejde med frivillige at gøre noget ved det

Halsnæs Avis - 24. januar 2020 kl. 14:24
Af Kim Larsen

HALSNÆS Når en ældre borger ikke længere selv kan klare alt, så skal kommunen træde til med f.eks. hjælpemidler eller hjemmehjælp. Men er det ensomhed, der trykker, så har den ældre ikke krav på nogen hjælp.

"Juridisk er ensomhed ens eget problem, det har man ikke ret til at få hjælp med. Men ensomhed er et stort problem, det er synd for den enkelte, og det er direkte farligt for helbredet," fortæller Jakob Bovin, leder af Visitationen i Halsnæs Kommune, og fortsætter:

"Når ældre kontakter Visitationen, har vi mulighed for at tilbyde hjemmehjælp eller hjælpemidler. Men vi har hidtil ikke kunnet hjælpe med andet end rådgivning, hvis ensomhed er et problem. Det forsøger vi nu at gøre noget ved i et projekt, vi kalder 'Den Runde Firkant'. Det går ud på at få to forskellige verdener til at mødes: Den 'firkantede' kommunale verden med regler og paragraffer, og den mere runde verden, det frivillige arbejde, som drives af lyst."

"Vi har i Visitationen kontakt med en masse ældre, som har brug for hjælp. Men hvis problemet er ensomhed, kan det ikke løses med en rollator eller hjemmehjælp. Frivilligverdenen er god til at skabe ægte nærvær, derfor har vi startet et samarbejde med Paraplyen og Frivilligcenter Halsnæs. Sårbare ældre har sjældent selv overskud til at opsøge sådanne fællesskaber, men det kan Visitationen nu hjælpe med. Vi tager den ældre i hånden og følger med de første skridt på vejen til et fællesskab med andre," fortæller Jakob Bovin.

Mennesker har brug for hinanden

Fire visitatorer er begyndt at screene de ældre, som henvender sig til Visitationen, for ensomhed. Der er ikke lavet statistik, men Jakob Bovin anslår, at ca. hver fjerde ældre, som Visitationen er i kontakt med, er ramt af ensomhed.
"Visitationen er nok i kontakt med ca. 50 ensomme mennesker om ugen," vurderer Jakob Bovin og fortsætter:
"Ensomhed blandt ældre er en stor udfordring i hele landet, og endnu har ingen knækket nødden. Jeg forventer at dette projekt lærer os en masse om, hvordan de ældre, kommunen og de frivillige kan stå sammen om at afhjælpe ensomhed - for det er skrækkeligt at være ufrivilligt alene. Dertil går det også ud over helbredet og forkorter live. Mennesker har brug for hinanden. Jeg håber også, at det vi lærer kan bruges i andre kommuner."

FAKTA
Kaffeklub med plads til flere

Katrine Rex blev ansat som projektkoordinator i Frivilligcentret med primært fokus på Den Runde Firkant. De første måneder har hun brugt på at lave et 'landkort' over relevante aktiviteter i Halsnæs for målgruppen ensomme ældre.

Det er blevet til en masse møder med forskellige lokale grupper og foreninger. Halsnæs Avis er med, da hun har møde med KOL-netværksgruppen for at høre, hvad de evt. kan byde ind med. Mødet foregår omkring et hyggeligt kaffebord i Frivilligcenter Halsnæs, hvor de mødes:

"Vi er en kaffeklub for mennesker, som har KOL eller dårlige lunger på anden vis. Man har behov for at komme lidt ud. Vi mødes en gang om ugen og skiftes til at have morgenbrød eller kage med til kaffen."

"Selvfølgelig snakker vi sammen om det at have KOL, men vi snakker også om alt muligt andet. Og vi får os et godt grin sammen. Hver anden uge går vi en tur, dem der kan gå," fortæller deltagerne på skift.

KOL-kaffeklubben tæller i øjeblikket otte medlemmer, men her er sagtens plads til flere - også ensomme ældre med KOL eller andre lungeproblemer.

Det rette match

Katrine Rex har fortsat mange aftaler i kalenderen, f.eks. med Ældre Sagen, som har en frivillig gruppe af besøgsvenner.

"Min opgave har i starten været at skabe et overblik over, hvilke aktiviteter der er her i Halsnæs, som ensomme ældre kan have glæde af. Samtidig har Visitationen fundet frem til nogle af de ældre, for hvem ensomhed er et problem. Og nu skal vi så til at matche disse ældre med tilbud, der passer til den enkelte."

"Jeg har netop fået kontakt til den første borger, som jeg skal tale med og finde det rigtige frivillige fællesskab til."

Det er ikke kun ældre, som har kontakt med Visitationen, som projektkoordinatoren er klar til at hjælpe:

"Hvis man som ældre føler sig ensom, og gerne vil have hjælp til at finde sammen med andre i et fællesskab, så ring eller mail endelig. Praktisk taget alle vores foreninger hilser meget gerne flere deltagere velkomne," lyder det fra Katrine Rex.

Hvis der viser at mangle nogle bestemte tilbud i Halsnæs, så har Frivilligcenter Halsnæs gode erfaringer med selv at sætte ting i gang. Til marts starter således et otte ugers selvhjælpsforløb for mænd, som er udfordret i forbindelse med f.eks. skilsmisse, arbejdsløshed, stress og/eller ensomhed.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?