19. oktober 2019
Uwe Max Jensen har både tømt søer og flyttet miler - og er nu stiktosset over det, han betegner som tyveri fra Kunsthusudenmures side. Foto: Privat
gallery icon

Se billedserie

Uwe Max Jensen har både tømt søer og flyttet miler - og er nu stiktosset over det, han betegner som tyveri fra Kunsthusudenmures side. Foto: Privat
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Uwe Sørøver beskylder kulturinstitution for tyveri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Uwe Sørøver beskylder kulturinstitution for tyveri
Opdateret 07. juni 2016 kl. 15:53
Gribskov - 07. juni 2016 kl. 04:00
Af Hanne Guldberg Mikkelsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Jeg er rasende, jeg er stiktosset og jeg overvejer i øjeblikket, om jeg skal tage juridiske skridt imod Kunsthusudenmure.

Sådan lyder det fra konceptkunstner Uwe Max Jensen. Uwe Max Jensen er manden, der er kendt for en hel række mere eller mindre provokerende kunstværker som at male med sin penis, eller som i værket »Mors vaskeri« at sende sin mor til Trapholt, hvor hun vaskede og strøg gæsternes tøj.

Kunstneren er lige nu helt oprørt over Kunsthusudenmures store sommersatsning: Nordkystens Kunst Triennale - Ukendt Landskab, som afvikles i Gribskov Kommune for tiden.

Et af Triennalens slagnumre er nemlig den finske billedkunstner Antti Laitinen's værk Moving a Lake (At flytte en sø, red.), hvor han flytter vand fra en sø og danner en ny samt dokumenterer processen via video.

Uwe Max Jensen mener, at værket er tyvstjålet fra ham selv. Han flyttede i 2006 nemlig 10 liter vand fra Sankt Jørgens Sø i København. Søvandet blev siden udstillet i kunstnerens hjem. I 2007 flyttede Uwe Max Jensen endvidere 10 liter vand fra Peblinge Sø. Dette vand blev udstillet på Randers Kunstmuseum efter at være blevet transporteret dertil i tog.

- Jeg har gjort det flere gange og nu bruger de min ide uden at kreditere mig. Det svarer til, at du havde skrevet en artikel, som et andet medie så bare planker - uden at kreditere dig... Laitinen vil flytte en sø, det er samme koncept.

- Men man må vel godt male en høstak eller en smuk kvinde, selv om det er gjort allerede?

- Det her er jo konceptkunst - og der er det ikke det konkrete værk, der er det afgørende, men selve ideen, siger Uwe Max Jensen, som ikke bebrejder den finske kunstner men derimodKunsthusudenmure.

- Mit værk er en del af dansk kunsthistorie - det nytter ikke noget, de laver sådan noget uden at kreditere mig og Randers Kunstmuseum, siger kunstneren, der har kontaktet Copy Dan og Billedkunstnernes Forbund.

- Det har jeg gjort for at spørge, om det kan betale sig at rejse en sag. Hvis der er en sag, vil jeg bruge alle midler for at irettesætte den her institution, siger kunstneren, som raser over flere forhold:.

- Det er da mærkeligt, man inviterer en fra Finland og ikke en dansker, der har lavet det her værk for ti år siden - det er jeg forbandet over, siger Uwe Max Jensen.

Kunstneren har i øvrigt kredset om temaet Sisyfosarbejder (et arbejde, som aldrig kan blive afsluttet, red) ikke bare med sine sø-tømninger men også med Råbjerg mile ved Skagen, som han har flyttet dele af i 2011.

- Jeg vil anerkendes for mit arbejde, som jeg har den intellektuelle ophavsret til, siger kunstneren.

Uwe larmer
Helle Nanny Brendstrup, projektleder på Kunsttriennalen, har hørt om Uwe Max Jensens raseri:

- Vi har registreret det, men har ingen kommentarer. Jeg ved, han larmer lidt - men Antti Laitinens værk er på inden måde et plagiat, det ville Uwe Max Jensen også vide, hvis han satte sig ind i det. I øvrigt er halvdelen af kunstnerne på Triennalen danskere og den anden halvdel fra udlandet.

Anja Franke, der er kurator på Kunsttriennalen, ønsker heller ikke at kommentere:

- Det er en finsk kunstner, som er kommet med en projekt til os, og ham må Uwe Max Jensen henvende sig til. Men mange værker er jo i samme stilistik og ligger i forlængelse af hinanden. siger hun.

Kunsttriennalen afholdes fra 4. juni til 1. november 2016 i områderne Tisvildeleje, Gilleleje, Dronningmølle, Esrum og Villingerød.

Antti Laitinen udførste sin sø-tømning i Gribskov i sidste uge, og lørdag var der en performance ved Græsted.

På Esrum Kloster, Møllegården, kan man se den video, som er resultatet af Annti Laitinen »at tømme en sø«, som fandt sted over fem dage i Gribskov.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede