22. juni 2021
Tinghuset , centralt i Helsinge - kan blive nyt hjemsted for Helsinge Bibliotek. Fotos: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Tinghuset , centralt i Helsinge - kan blive nyt hjemsted for Helsinge Bibliotek. Fotos: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tinghuset kan blive bibliotek

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Tinghuset kan blive bibliotek
Gribskov - 19. marts 2019 kl. 04:00
Af Hanne Guldberg Mikkelsen

Nu er der åbnet for, at Helsinge får et centralt beliggende bibliotek - i det gamle tinghus.

Morten Jørgensen (NG), fmd. for udvalget for kultur og erhvervsøkonomi, ser meget gerne, at biblioteket flytter ind i Tinghuset.

- Vi sætter nu en proces i gang, hvor Tinghuset bruges til noget, der giver mening for hele byen. Det, vi kan se i Gilleleje, er, at hvis et bibliotek placeres rigtigt, kan det være en dynamo. Det, der kan drive kulturen, er ofte et bibliotek - og i Helsinge ligger det bare forkert. Det er jeg nødt til at sige, siger Morten Jørgensen.

- Hvis vi skal realisere de tanker, der ligger, så er det min politiske vision, at biblioteket bliver flyttet og bliver rygraden i et kulturhus i Tinghuset. Der er et lag mere i det - for biblioteket har snitflade til kulturen - men også til frivillighedsarbejdet.

Helsinge frivilligcenter ligger lige op ad Tinghuset.

- Man er så nødt til at skille biblioteket ud i Skolegade - men samtidig beholde et stort velfungerende skolebibliotek på stedet. Det handler ikke om at ødelægge skolebiblioteket, siger Morten Jørgensen

I starten af 1990'erne blev Helsinges bibliotek flyttet til Skolegade. Det lå i en nu nedrevet bygning på hjørnet af Rådhusvej/Gammel Frederiksborgvej overfor det, der i dag er »Byporten«, hvor Fakta ligger.

Erhverv ud
Tinghuset ved gadekæret i Helsinge har snart stået tomt i to år - men mange har lagt billet ind på Helsinges ældste bygning fra 1857, der fungerede som retsbygning indtil for godt ti år siden.

En gruppe har ligefrem nedsat sig med planer om at omdanne Tinghuset til kulturhus - mens der i andre kredse har været tanker om at åbne stedet for Erhvervslivet.

Det sidste har været i lyset af, at et iværksætterhotel i Nejlinge blev nedlagt og Gribskov Erhvervsforening opløst.

Men nu er tanken om at bringe erhvervslivet ind i Tinghuset skudt til hjørne.

Gribskov Kommunes politiske udvalg skal ved kommende møder diskutere »Etablering af et kulturelt samlingspunkt i bymidten i Helsinge omkring Tinghuset.. Med et kulturelt samlingspunkt i Tinghuset vil det ikke være muligt også at etablere et samlingspunkt for erhvervet. Der er arbejdet videre med alternativer hertil - herunder videreførelse af inkubatorprojektet, der er delvist finansieret af LAG-midler«, kan man læse på dagsorden til kommende udvalgsmøder.

Sagen skal behandles i flere udvalg på de kommende møder. Og udvalget for Kultur, Erhverv og Oplevelsesøkonomi vil få forelagt en særskilt sag om de fremadrettede muligheder for et erhvervshotel.

Ole Santon, der er bestyrelsesmedlem i LAG Halsnæs-Gribskov, er meget ked af, at erhverv nu ikke flytter ind i Tinghuset.

- Det er jeg meget ked af. Det ene er, at den support, vi har givet fra LAG med indkøb af møbler til kontorindretning, risikerer at falde til jorden og skulle tilbagebetales. Den anden ting er, at jeg mener, en placering i Tinghuset kunne få flere iværksættere i gang. Men nu må jeg få fat i borgmester med mere.

Gode nyheder
For andre er det gode nyheder:

- Vi hastede en styregruppe igennem, fordi vi havde hørt, det kom i erhvervsmæssig sammenhæng, siger Ulla Dræbye, der er initiativtager til og medlem af den selvbestaltede styregruppe samt tidligere medlem af byrådet.

- Vi er meget spændte på, hvad der sker nu, siger Ulla Dræbye.

- Vi er også blevet lovet, at hvis man går videre til et kulturelt samlingssted, vil styregruppen blive inddraget - og det er jeg jo kisteglad for. Der er mange ideer, og også mange forskellige. Det vigtigste for mig er, at det bliver et samlingssted for borgerne. Der kan være lang vej - men bare man finder ud af, at det er den vej, man kører efter, siger Ulla Dræbye.

En beslutningsproces om en midlertidig anvendelse af Tinghuset som samlingspunkt for erhvervslivet blev sat i gang i december 2018, men standset, da det viste sig, at isolerede beslutninger om anvendelse af de enkelte bygninger kan skade et langsigtet arbejde med udvikling af kommunens byer og en klog brug af kommunens byggemasse.

Administrationen skal nu i stedet »afdække muligheder for at etablere et kulturelt samlingspunkt i Helsinge bymidte omkring Tinghuset og Tingstedet i tilknytning til bibliotek«.

Den nedsatte styregruppe - som er frivillig og ikke kommunalt nedsat - ønsker at skabe en ramme i Tinghuset om åbne kulturelle og kunstneriske arrangementer og aktiviteter, etableret og gennemført af Helsinge og omegns borgere, og at fungere som et åbent kulturelt mødested for kommunens borgere.

Tinghuset i Vestergade 2 er på cirka 800 kvadratmeter, to etager og kælder samt uudnyttet tagetage.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?