26. september 2021
Naturnationalparken skal dække et område på lidt mere end 1300 hektar i Gribskov. Foto: Kenn Thomsen
Naturnationalparken skal dække et område på lidt mere end 1300 hektar i Gribskov. Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stor kritik af naturnationalpark: - KZ-lejre for græssere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stor kritik af naturnationalpark: - KZ-lejre for græssere
Gribskov - 02. juli 2021 kl. 04:09
Af Nicklas Skyum Clausen

»Kort og godt. Ingen hegn.«
Et kortfattet høringssvar fra en Ulrik Johansen indrammer ganske fint den holdning, der dominerer blandt de i alt 77 høringssvar, Naturstyrelsen har modtaget vedrørende Naturnationalpark Gribskov.

arrow Læs også: Nu ligger det fast: Naturnationalpark bliver med hegn

Den planlagte indhegning af den 1300 hektar store naturnationalpark vækker følelser. I et andet høringssvar kaldes de indhegnede parker »KZ-lejre for græssere.«

Bekymringerne går på, om der bliver gået på kompromis med dyrenes velfærd, hvis de hegnes ind. Vil dyrene kunne få nok at spise? Vil de blive begrænset i deres bevægelser?

Der skal efter planen udsættes elge, stude og krondyr i det indhegnede område, foruden de mange hundrede sikahjorte, dådyr og rådyr, der allerede lever i området. De nye, store arter kan ikke passere det 2,5 meter høje trådhegn, der er planlagt - modsat mindre pattedyr såsom hare, ræv, grævling og rådyr.

Hegnet skal sikre, at dyrene græsser i det område, man vil skabe større biodiversitet i.

Miljøminister Lea Wermelin sagde forud for høringsfristen til amtsavisen, at udgangspunktet var en naturnationalpark med hegn:

- Hele formålet i forhold til Naturnationalparken er jo dels, at vi skal passe bedre på den sjældne natur, der er, og vi skal have arter, der er i hastig tilbagegang, i fremgang. Noget af det, der mangler er de nøglearter - de store dyr - der skal gå og gumle og græsse, rode i jorden, og give plads til den lysåbne natur. Så fordi, der skal sættes elge og krondyr ud, så kommer der til at være det her høje hegn. Men det skal selvfølgelig gøres på en måde, så der tages hensyn til de høringssvar, der må komme, sagde Lea Wermelin.

Zoologisk have?

Flere sammenligner den kommende naturnationalpark med en zoologisk have eller med dyrehaven.

»Sverige er stedet, man tager hen hvis man vil se elge, ikke her. De har ikke levet vildt her siden stenalderen, og det er ynkeligt at starte en ny bestand når man samtidig er nødt til at hegne den ind,« skriver et par, der er naboer til skoven, i deres høringssvar.

Også Maarum-Kagerup lokalråd ser hegnet som værende i direkte modstrid med målet:

»Der er mange i lokalområdet som er kede af at der opsættes hegn i Gribskov. Det virker som direkte i modstrid med ideen om mere og vildere natur at skabe en »dyrepark« i Gribskov,« skriver lokalrådet.

Endnu længere går Dansk Vejlederkreds, der kalder sig branche- og interesseforeningen for mennesker, der er optaget af en kvalitativ udvikling afindenfor natur- og friluftsliv. De kritiserer, at der i form af elge og stude udsættes dyr, der ikke er hjemmehørende i skoven:

»På den baggrund foreslår vi , at man undlader misbrug af ordet, natur, og i stedet bruger en mere retvisende betegnelse, f.eks. Dyrepark Gribskov.«

Det samme kritiserer en borger ved navn Jens Andersen. Han har svært ved at se, hvordan man kan undgå at skulle fodre de udsatte dyr i vintermånederne:

»Senest kom det frem, at Naturstyrelsen er meldt til politiet af dyrlæger, der har konstateret afmagrede dyr i Mols Bjerge. Hvis man vil undgå dyremishandling, når nu dyr skal spærres inde, så kommer man ikke udenom vinterfodring, og så er det jo en dyrehave - tilsvarende en zoologisk have, bare lidt større. Alternativet er så er bortskyde dyr. Er det natur på naturens præmisser?,« spørger han.

Læses over sommeren

Hos Naturstyrelsen ønsker man på nuværende tidspunkt ikke at udtale sig om de enkelte elementer i høringssvarene.

Her vil man i stedet bruge sommeren på at læse og forholde sig til høringssvarene. Herefter vil der blive taget stilling til, om de indkomne høringssvar giver anledning til justeringer i projektbeskrivelserne eller forvaltningsplanerne.

Planen er fortsat, at etableringen af Naturnationalpark Gribskov skal gå i gang i årets sidste kvartal.

Herefter skal parken stå klar til indvielse i første kvartal 2022.

arrow Politikere overvejer endnu en naturnationalpark
27. august 2021 kl. 08:10 Opdateret: kl. 23:51
arrow Omdiskuteret nationalpark med elge: Nu søger de om dette
26. august 2021 kl. 04:02 Opdateret: kl. 16:06
arrow Debat: Hegn eller ikke hegn i skoven
02. august 2021 kl. 12:50 Opdateret: kl. 11:52
Stemmer du til kommunalvalget i år?