28. oktober 2020
Statsminister Mette Frederiksen gav tirsdag en officiel undskyldning til Godhavndrengene, som i mange år blev udsat for overgreb, mens de var i statens varetægt.
gallery icon

Se billedserie

Statsminister Mette Frederiksen gav tirsdag en officiel undskyldning til Godhavndrengene, som i mange år blev udsat for overgreb, mens de var i statens varetægt.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Statsminister til Godhavndrengene: Undskyld

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Statsminister til Godhavndrengene: Undskyld
Opdateret 13. august 2019 kl. 14:06
Gribskov - 13. august 2019 kl. 13:51
Af Ritzau

Statsminister Mette Frederiksen gav tirsdag en officiel undskyldning til de tidligere børnehjemsbørn, som blev udsat for misrøgt på drengehjemmet Godhavn i Tisvildeleje i Nordsjælland.

Drengene blev i perioden 1947 til 1976 udsat for en række overgreb, herunder systematiske tæsk, lussinger, seksuelle overgreb samt medicinske forsøg.

- I fik at vide, at det, der skete, var jeres egen skyld. Det vigtigste i dag er at få sagt én gang for alle: Det var ikke jeres skyld. Det var det voksne skyld. Det var de voksne, der begik overgrebene, som ikke greb ind. Det var samfundet, som lukkede øjnene.

- I mistede jeres barndom og voksede op i skyggen. Det I har gennemlevet er et af de mørkeste kapitler i vores historie, siger Mette Frederiksen.

Der har været mange indvendinger mod jeres kamp. Nogle har eksempelvis den indvending, at os, der har magten i dag, kan ikke påtage os skylden for det, der skete dengang. Det er rigtig, men jeg kan tage ansvaret.

- Nogle siger også, at vi ikke har tradition for at give undskyldninger for noget, der skete i fortiden. Det er rigtigt, men skal det binde os? Nej, det skal det ikke. I dag beviser vi, at det aldrig er for sent at gøre det rigtige.
- Når alt kommer til alt, så handler det her om retfærdighed. Retfærdighed for jer, der fik stjålet jeres eneste barndom, siger Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen siger, at hun er villig til at give flere undskyldninger til personer, der har lidt overlast ud over Godhavnsdrengene. Hun nævner eksempelvis grønlandske børn og personer med handicap.

En undskyldning skal dog afvente en udredning af forholdene, lyder det fra statsministeren:

- Jeg vil åbne døren til de mørkeste kapitler i Danmarkshistorien. Kaste lys på. For jeg ønsker en mere retfærdig og ny udvikling for Danmark. En udvikling med vægt på forståelse, anerkendelse og respekt, siger Mette Frederiksen.

- Når fortidens tunge bagage nu slipper taget i jer, kan I løfte blikket og se frem i livet. Og vi andre kan se jer i øjnene.
- Kære alle sammen: I har ventet længe. Nu skal i saftsuseme ikke vente længere. Jeg vil gerne se hver eneste af jer i øjnene og sige undskyld. Undskyld for den uret, der er begået mod jer og jeres kære.

- For dem, der er her. For dem, der var. Og for dem, der følger efter: På vegne af Danmark: Undskyld, siger Mette Frederiksen.

arrow Læs også: Et år efter Godhavn-undskyldning kommer nyt forslag
Lang kamp med stat og ministre

Formand for foreningen Godhavnsdrengene, Poul Erik Rasmussen, siger om statsminister Mette Frederiksens undskyldning:

 - Smerten og minderne forsvinder aldrig, men mon ikke det her giver en masse, der lige skal tænkes igennem. I mange år har man gået og gemt på den skyld nede i en kasse. Det behøver man sgu ikke mere. Det har statsministeren lige sørget for, siger Poul Erik Rasmussen.

Poul Erik Rasmussen siger, at der ligger en lang kamp med staten og skiftende ministre bag den officielle undskyldning, som Godhavnsdrengene fik tirsdag:


 - Vi fik hver gang den samme forklaring: Gud, hvor er det synd for jer, men I får fandeme ikke nogen undskyldning.

- Vi var ved at gå i stå. Men så sidder jeg en dag i bilvasken og så ringer telefonen. En stemme siger: Hej, jeg hedder Mette, jeg vil gerne give jer en undskyldning. Det lød sgu ikke særlig officielt, men kort efter mødtes vi med Mette Frederiksen.

- Siden dengang var vi en 3-4 stykker ud af nogle hundrede, der har troet på en officiel undskyldning. For vi har fået nej, så mange gange, siger Poul Erik Rasmussen.

Poul Erik Rasmussen understreger, at han er klar til at bakke op om erstatningskrav fra tidligere anbragte børn, der har lidt overgreb:

- Der er mange, der mener, at de har brug for en erstatning. Men det er ikke statsministeren, der skal give den. Det skal man gå til domstolene efter. Jeg vil gerne bakke dem op, der vil søge den erstatning, men det er ikke noget, der hører undskyldningen til, siger Poul Erik Rasmussen.

arrow Godhavnsdrenge stævner staten - »respektløst«, siger forkæmper
06. august 2020 kl. 09:42 Opdateret: kl. 09:42
arrow OVERBLIK: Sagen om Godhavnsdrengene
04. august 2020 kl. 22:20 Opdateret: kl. 22:22
arrow BILLEDSERIE: Statsminister sagde undskyld til børnehjemsbørn
13. august 2019 kl. 15:35 Opdateret: kl. 15:36
Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?