18. april 2021
En 56-årig mand blev tidligere tirsdag kendt skyldig i drabet på læge Charlotte Asperud i Tisvildeleje i foråret 2019 - manden var kortvarigt i behandling under Charlotte Asperud på hospitalet i Hillerød fem år før drabet.
En 56-årig mand blev tidligere tirsdag kendt skyldig i drabet på læge Charlotte Asperud i Tisvildeleje i foråret 2019 - manden var kortvarigt i behandling under Charlotte Asperud på hospitalet i Hillerød fem år før drabet.
Foto: Bjørn Nielsen/Byrd
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skyldig i lægedrab: Nu er dommen faldet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skyldig i lægedrab: Nu er dommen faldet
Gribskov - 23. februar 2021 kl. 14:32
Af Anna Hjortsø og Camilla Nissen

En 56-årig mand blev tirsdag formiddag ved Retten i Helsingør kendt skyldig i drab på den 58-årige læge Charlotte Asperud, og nu er dommen faldet.

Et enigt nævneting har idømt Timo Juutilainen Nellemose en forvaringsdom.

Det er en foranstaltning, som træder i stedet for en tidsbestemt straf med henblik på at beskytte samfundet mod den nærliggende fare, som den dømte udgør.

- Retten har lagt vægt på, at det er et forhold, hvor den tiltalte var i kontakt med afdøde fem år før drabet blev begået, og vi har lagt vægt på den målrettethed og voldsomhed, som er beskrevet i skyldskendelsen: At han brød ind i huset midt om natten og derefter tildelte de mange slag, som medførte døden, sagde Mette Frimodt Hansen retsformand ved Retten i Helsingør under domsafsigelsen.

Om den dømtes personlige forhold lagde retten vægt på Retslægerådets anbefaling om forvaring, men også de vidneforklaringer, mails og klager, som er kommet frem under retssagen.

Retsformanden fremhævede, at Retslægerådet har udtalt, at den tiltalte har en tendens til at være let krænkbar, ikke har kunnet give slip på, hvad der er sket i fortiden og har udvist stalkende adfærd. Han har blandt andet indhentet oplysninger om personer, han har været i kontakt med, haft en liste med navne over personer og været i besiddelse af en sundhedsjournal, hvor drabsofferet Charlotte Asperuds navn blandt andre var streget under.

På baggrund af det sammenholdt med, at han er tidligere dømt for talrige gange at have overtrådt et tilhold mod sin ekskone og sat en GPS-tracker på hendes bil, finder retten af betingelserne for forvaring er opfyldt.

Timo Juutilainen Nellemoses forsvarer oplyste efter domsafsigelsen, at han overvejer at anke til Østre Landsret. Det har han to uger til at beslutte.

arrow Læs også: Efter brutalt lægedrab: Minister afviser lovændring
Procedure

Anklageren slog tidligere på dagen i sin procedure om strafudmåling på, at den tiltalte burde idømmes forvaring – en tidsubestemt straf, som træder i kraft, når en dømt vurderes at være farlig, og samfundet skal beskyttes mod denne fare i en periode, som man ikke kan forudsige længden af.

Anklageren kom ind på, at hun ud fra rettens skyldskendelse opfatter det sådan, at drabet var planlagt, og at den tiltalte "handlede efter højeste grad af forsæt."

Hun kom også yderligere ind på karakteren af drabet.

- Det er planlagt, det er begået i vrede og af hævntørst efter en episode, der fandt sted fem år tidligere. Og det er mod en person, som er mere eller mindre ukendt for den tiltalte: En læge på en skadestue. Det viser, at han frembyder en væsentlig fare for andres liv, sagde anklager Bente Schnack.

"Intens kronisk vrede"

Anklageren kom også ind på den tiltaltes personlighed, baseret på en mentalerklæring og retslægerådets bedømmelse. I disse erklæringer fremgik det, at den tiltalte ikke var sindssyg i gerningsøjeblikket, at han findes personlighedsmæssigt afvigende - narcissistisk med paranoide træk.

- Han er tilbøjelig til det, man kalder en intens kronisk vrede samt svækket affekt- og impulsregulering. Han er let krænkbar med tendens til prominering. Det forstår man ved mennesker, der tygger drøv på negative hændelser i fortiden, sagde hun.

Mentalerklæringen, der er foretaget af Justitsministeriets retspsykiatriske klinik, fandt ikke, at forvaring var nødvendig, men det har Retslægerådet til gengæld anbefalet.

- Retslægerådet har vurderet, at han udgør en fare og bør idømmes forvaring. Det er en sikker erklæring, sagde hun og pegede på, at der ikke var lagt nogle forbehold ind fra rådets side.

13 års fængsel

Forsvarer Karoline Normann nedlagde derimod påstand om, at hendes klient ikke skulle idømmes en straf på over 13 års fængsel. Hun pegede på, at 12 år er normen for drab.

- Jeg er opmærksom på, han er at trængt ind i hendes hjem, og hun har været i en værgeløs situation. Hun har ikke været i stand til at kæmpe for sig, mere end hun gjorde, i sin situation af chok og overraskelse. Så der skal nok ske en skærpelse, men ikke op til 14 år, sagde hun.

Hun gjorde også kraftig indsigelse mod anklagerens påstand om forvaring.

- Jeg kan godt forstå, at hvis han stod til seks års fængsel, kunne man idømme forvaring, men også her skal man være påpasselig, især når der ikke er enighed, sagde hun - med henvisning til den divergerende opfattelse mellem den retspsykiatriske klinik og retslægerådet.

Hun påpegede, at hun ikke mener, man kan sige entydigt, hvordan den tiltalte er farlig.

- Det afgørende er, at mentalundersøgelsen ikke siger forvaring. Den er så forelagt Retslægerådet, men de møder ikke min klient. De får sagens akter på papir, så mentalundersøgerne foretager den egentlige vurdering, sagde hun.

Den tiltalte er også tiltalt for to ildspåsættelser i samme sommerhus i Frederiksværk – begge disse anklager blev han frifundet for.

Han blev desuden dømt for at have overvåget sin ekskones færden via en GPS-tracker i hendes bil.

arrow Lægedrab: Ny retssag på vej
08. marts 2021 kl. 16:35 Opdateret: kl. 16:27
arrow Lægedrabet: Drabsmand skal betale erstatning til døtre
27. februar 2021 kl. 17:28 Opdateret: kl. 20:30
Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?