14. juni 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sammenhold og lokalpatriotisme: "Et dejligt sted at drive butik"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Sammenhold og lokalpatriotisme: "Et dejligt sted at drive butik"

Michael Hass sætter pris på den familiære ånd og lokalpatriotismen, der hersker i Gribskovs hovedsæde

Gribskov - 07. november 2020 kl. 08:49

Man kan godt blive bidt af at drive butik i Helsinge. Det er i hvert fald tilfældet hos Tøjeksperten, der ligger i byens gågade.

arrow Læs også: 38 år i butikken: "Byen har et fantastisk handelsliv"

Michael Hass har været indehaver af herretøjsbutikken de sidste 13 år. Dengang overtog han butikken fra sin far Otto Hass, der havde haft den siden 1993, og samtidig flyttede han helt naturligt også til byen.

- Det er logisk at flytte til byen, hvis man vil drive detailhandel her - sådan har jeg det i hvert fald. Det er vigtigt, at vi kender kunderne, siger han.

At drive butik i Helsinge er nemlig lokalt forankret.

- I Helsinge bakker man op om tingene, og vi har et godt sammenhold i byen. Jeg har arbejdet flere andre steder, men der er en anden lokalpatriotisme her end mange andre steder. Jeg synes, det er et dejligt sted at drive butik, siger han.

Og det gør mange af de andre butiksdrivende også.

- Rigtig mange af dem har været her 10, 15 eller 20 år. De trives med hverdagen og den familiære ånd, siger Michael Hass.

Sammenholdet i byen gælder også mellem de forretningsdrivende i byen.

- Vi kender næsten alle sammen hinanden her på gågaden. Vi siger godmorgen til hinanden og snakker sammen - den del af det er også ret hyggeligt, siger Michael Hass.

- Vi hjælper også hinanden på kryds og tværs, hvis vi kan.

Hvis en kunde efterspørger en vare hos Michael Hass, som han ikke har, sender han gerne kunden videre til en af de andre butikker i byen.

- Hvis jeg ikke kan hjælpe kunden, er det vigtigt, at de handler lokalt, end at vi sender dem ud af byen.

Liv i gaden

Michael Hass har i en del år også været bestyrelsesmedlem i Gadekærforeningen, der er interesseforening for Helsinges detailhandlere.

-Vi forsøger at skabe liv i gaden og skabe aktiviteter blandt andet ved at pynte op til jul og arrangere juletræstænding.

Foreningen arrangerer også blandt andet Kulturnat og torsdagskoncerter og står bag Helsinge Gavekortet, der gælder til 40 butikker.

Det er dog ikke alt, der er fryd og gammen i Helsinge, for detailhandlen i provinsen har set bedre dage.

- Nethandlen har sat detailhandlen under pres, og det gør også, at vi skal være skarpere. Der vil altid være en netbutik, der kan underbyde os på kroner og øre, siger Michael Hass.

- Men jeg synes også, der er en tilbagevenden til, at folk bruger hjemmesiderne til at undersøge, men kommer hen og køber lokalt.

Der har de seneste par år været mere fokus på, at det er nødvendigt at handle lokalt i Helsinge for, at byen blomstrer ifølge Michael Hass.

Og Corona-krisen har kun forstærket det.

- Pludselig oplevede folk byen ligge øde hen, og det har været en øjenåbner om, at vi skal til at handle lokalt - ellers lukker butikkerne, siger han.

- Det går den rigtige vej. Og stemningen i byen er bedre, end den har været længe.

Kunder fra Hillerød

Michael Hass oplever også, at der er begyndt at komme kunder fra Hillerød - fra yderkanten og den halvdel af Hillerød, der ligger hen mod Helsinge.

- De fleste, fordi de er trætte af at betale for parkering i Hillerød, og de synes, det er bøvlet med parkeringshuse, fortæller han.

- De siger også, at de får en anden kundeservice her. I mange af butikkerne står indehaveren selv i butikken. For eksempel Carsten ovre i boghandleren - han har stået der i 25 år og kender mange af kunderne, ligesom jeg selv gør. Det giver en anden personlig service. Vi tager os tid til kunderne, fordi vi lever af, at de kommer igen.

Man skal skal heller ikke tage fejl af kundegrundlaget om sommeren. Det bliver nemlig endnu større end de 8.000, der bor i Helsinge til daglig, når folk tager i sommerhus og til kystbyerne i Gribskov Kommune.

- Vi har et stort opland i juni, juli og august, og der er mange, der vil til Helsinge og handle. Både de faste fra København, og dem, der lejer et sommerhus. Og bortset fra i år, er der også mange turister fra Sverige og Norge, fortæller Michael Hass.

Og inden længe vil der komme endnu flere dagligt handlende i Helsinges bymidte, da der er ved at blive bygget nye boliger i og omkring.

I øjeblikket bliver der blandt andet bygget boliger på Møllebakken, Ammendrup, Troldebakkerne og Nytorv.

- Der kommer inden for et par år noget, der ligner 500 flere familier, og det vil skabe trafik i byen på daglig basis.

arrow Efter flytning til Gilleleje: Bundlinjen er tredoblet
11. november 2020 kl. 18:01 Opdateret: kl. 10:57
arrow Helsinge skal være Danmarks bedste børneby: Se hvordan her
05. november 2020 kl. 16:19 Opdateret: kl. 10:56
arrow Butikkerne møder opbakning og fællesskab
03. november 2020 kl. 10:22 Opdateret: kl. 10:54
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?