10. december 2019
Fugle som solsort, rødhals og rødstjert er de største syndere, når det kommer til at bringe flåter til Danmark.
Fugle som solsort, rødhals og rødstjert er de største syndere, når det kommer til at bringe flåter til Danmark.
Foto: Colourbox/Free
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rift om vaccine mod flåt-virus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rift om vaccine mod flåt-virus
Gribskov - 10. august 2019 kl. 04:00
Af Hanne Guldberg Mikkelsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Torsdag meldte Statens Serum Institut om endnu et tilfælde af den sjældne og meget farlige flåtoverførte TBE virus. Denne gang er en 69-årig mand blevet smittet, formentlig i Tisvilde hegn. Det er andet tilfælde indenfor få uger i Nordsjælland og det sætter lokale lægecentre under pres.

Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Der er meget stor efterspørgsel på at blive vaccineret, siger sygeplejerske Janne Nielsen fra Gribskov Lægecenter ved Tisvildeleje.

- Folk vil vaccineres og vi bestiller løbende vaccine hjem. Det har stået på siden tilfældet i Halsnæs.

For cirka to uger siden blev en midaldrende mand meldt syg af TBE i Halsnæs - det første tilfælde i øvrigt i ti år. Flåten er i Danmark primært udbredt på Bornholm.

Det er ingen kur, men det er muligt at blive vaccineret mod TBE (centraleuropæisk hjernebetændelse) ved egen læge. Statens Serum Institut har dog ikke på baggrund af de nye tilfælde ændret sine nationale vaccinationsanbefalinger, som kun er for personer, der færdes jævnligt i skov og krat uden for stier på Bornholm.

- Det særlige ved TBA er, at det er i meget afgrænset område, at smitten findes. Når vi taler Tisvilde Hegn er det måske 100x100 meter. Så man skal som udgangspunkt være meget uheldig for at blive smittet. Men det kan ændre sig, og derfor holder vi øje med det, siger afdelingslæge ved Statens Serum Institut, Peter Henrik Andersen.

Afdelingslægen anbefaler, at man bruger hensigtsmæssig beklædning som lange bukser med sokker trukket op for at beskytte ankler, hvis man bevæger sig udenfor stier. Samt fjerner eventuelle flåter med det samme.

grafik køb billede