16. juni 2021
Gården og dens jord er smørret på brødet, siger Ole Kjærgård: - Den gør, at jeg ikke skal presse alt for meget byggeri igennem, men kan gå ned i bebyggelsesprocent. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Gården og dens jord er smørret på brødet, siger Ole Kjærgård: - Den gør, at jeg ikke skal presse alt for meget byggeri igennem, men kan gå ned i bebyggelsesprocent. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ole vil tilføre landsby hundredvis af boliger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Ole vil tilføre landsby hundredvis af boliger
Gribskov - 02. april 2021 kl. 17:48
Af Claus Johansen

Ramløse: Vi vader hen over marken i den østlige del af Ramløse. Overalt er der kokasser. En flok køer græsser dovent og tager ikke meget notits af os.

arrow Læs også: Appel til politikere: Lad os bygge

- Er det ikke fantastisk, siger Ole Kjærgård med begejstring i stemmen.

Arresø ligger nogle hundrede meter væk og blinker i solen. Udsigten over den store sø er imponerende fra markens højeste punkt.

Lige her har den 60-årige tømrer og boligudvikler en drøm. En drøm om at opføre hundredvis af boliger og på den måde binde Ramløse bedre sammen.

- Jeg kom cyklende her for 10 år siden - da var jeg lige flyttet hertil - for at lære området at kende; forelskede mig lidt i det her sted og det skiftende landskabs muligheder. Det er helt rigtigt, det her, tænkte jeg. Da jeg kom hjem, kunne jeg ikke nære mig for at finde et kort og sidde og kigge på det. Og på det tidspunkt tænkte jeg: Gad vide, om ikke det er stedet at bygge boliger?

Byen som en helhed

- Så var der en lang periode, hvor der ikke rigtig skete noget - men den fornemmelse af, at det her var stedet, forsvandt ikke. Da kommunen så udbød det, tænkte jeg: Hvorfor ikke? Nu byder jeg på det og ser, hvad der sker. Og så købte jeg også grunden med bondegården på - og det er jeg selvfølgelig rigtig glad for. Det giver mig muligheden for at lave noget, hvor man kan få byen til at være en helhed, siger Ole Kjærgård.

Han er født og opvokset i Jylland mellem Randers og Viborg. Den jyske opvækst kan stadig høres, og når han svarer på spørgsmål, tænker han sig om, inden han svarer.

Købet af markerne har medført debat i byen: Hvor meget må der bygges, og hvor højt må det være? Senest har politikerne besluttet, at der højest må bygges op til 8,5 meter i området - og dermed ikke højere end to etager. Ole Kjærgård så helst, at der kunne bygges nogle få enkeltstående huse i tre etager.

- Det kunne være utroligt smukt med nogle få punkthuse i tre etager. Men det er også fint i to etager, så det ødelægger ikke noget. Det bliver et utrolig fint byggeri alligevel, siger han.

Derimod kalder han det en skam for projektet som helhed, hvis grunden med bondegården - også kaldet matrikel 7c - er nødt til at udgå af boligprojektet, som en politiker har foreslået:

- Det vil være katastrofalt, hvis den matrikel udgår. Så kan du ikke lave et sammenhængende projekt. Hvis vi skal kunne fremhæve det smukke kuperede landskab og skabe en fælles identitet for hele området, skal vi have 'centrum' for bebyggelsen med - det er det, der skaber helhedsbilledet, siger Ole Kjærgård.

- Mere venlighed

Han siger, at det samlede boligprojekt bliver mere luftigt og "venligt", når grunden med gården er med:

- De to stykker jord, som kommunen har solgt, er sådan set gode stykker jord. Men hvis man skal have det til at være en god løsning både logistisk og beboelsesmæssigt, så er det utroligt svært, hvis ikke man har gården med. Gården er smørret på brødet - også økonomisk, hvis jeg skal være ærlig. Den gør, at jeg ikke skal presse alt for meget byggeri igennem på det andet område. Jeg kan gå ned i bebyggelsesprocent ved at have det hele med. I stedet for 40 procent bebyggelse får man 32-33 procent på det hele. Det giver nogle skønne, grønne friarealer, og det giver noget luft og noget mere venlighed i det hele, som jeg synes er meget tiltalende, siger Ole Kjærgård.

Bondegården er central i hele projektet. Gården skal muligvis udvides en smule, og så skal der være en økologisk bager og en bistro eller restaurant - og måske indkøbsmuligheder eller mindre butiksmuligheder.

- Det skulle gerne være et hus, som alle i Ramløse sætter pris på. Hvor man kan få sin morgenkaffe - og det må ikke være for dyrt. Jeg vil jo gerne have, at hele Ramløse bruger det. Der skal en ind og drive det, som tager ejerskab på det. Og så vil jeg gerne have det grønt i midten. Så kan bageren have en lille del, hvor der står lidt borde. Og så skal der være mulighed for noget mere servering, så man eksempel kan få en god brunch.

Enkel restaurant

Han forestiller sig en restaurant med fokus på høj kvalitet og ganske få tilbud:

- Jeg kunne godt tænke mig en restaurant, som har et meget enkelt - men utroligt godt - menukort. Og som kan lave gris, okse, vegansk og vegetarisk. Jeg vil ikke se en menu med 20 retter på. Det er ikke sådan noget, vi skal have. Jeg var engang i Belgien og kom ind et sted, hvor der stod en mand og lavede mad ved et ildsted. Kan vi få noget at spise, spurgte vi? Ja, I kan bare sætte jer. Har du et menukort? Næh, sagde han. Men der er mad om 20 minutter. Og vi kunne også få et glas vin. Men han havde ikke andet. Han lavede én ret hver dag - og jeg siger dig, vi åd.

Ole Kjærgård har talt sig varm. Det er tydeligt, at det her er et område, der betyder meget for ham:

- Jeg vil virkelig gøre meget for at udvikle det på den rigtige måde. Det skal gerne være sådan, når vi er færdige, at folk tænker: Det er egentlig ikke så ringe igen. Altså forstået på jysk: At det faktisk er ret godt. Jeg vil være virkelig ked af det, hvis der kommer nogen og siger: Det er godt nok træls, det du har lavet. Jeg håber jo, at jeg skal blive boende her i området i mange år. Jeg vil gerne bæres herfra - det er i hvert fald planen.

Miljøvenligt byggeri

Han vender igen og igen tilbage til, at boligerne skal være miljøvenlige:

- Det skal være høj kvalitet det her. Vi har tænkt meget over, hvordan vores CO2-aftryk bliver så lille som muligt. Det gør vi ved at have så lidt beton i det som muligt, så få mursten som muligt - og alle de andre ting, som er dyre i CO2-regnskabet. Det skal laves af materialer, som binder CO2, og det gør træ.

Derfor kommer der heller ikke asfaltveje i bebyggelsen:

- Jeg er stor modstander af asfalt. Det er ikke særlig miljøvenligt. I stedet bliver der stier rundt i hele området. Kvalitet er også byrummene rundt om boligerne. Det er det vigtige. At der bliver en fin sammenhæng i det. Der skal være albueplads, når man går ud. Man har sin egen lille have. Men rigtig mange har jo ikke lyst til at passe en stor have i dag.

Kvalitet er et ord, Ole Kjærgård bruger igen og igen:

- Det bliver gedigen kvalitet, det her. Vi stiler efter, at en tredjedel af de her boliger vil have udsigt til Arresø, og det kunne godt blive halvandet hundrede familier, hvis man skal se realistisk på det, som fra deres bolig vil have noget ekstraordinært pænt at kigge på. Det er jo en kvalitet, som rigtig mange vil sætte pris på hver dag - og nyde hver dag, at nu kommer man hjem til en fin udsigt.

- Ramløse fortjener det

- Der er nogle mennesker i Ramløse, som synes, at det her byggeri er en rigtig dårlig idé. Men de glemmer jo at tænke på den glæde, som alle de her mennesker vil få ved at have et godt sted at bo - og det løft, som byens udvidelse kan medføre.

- Hvis du ser på Ramløse i dag, så er det jo faktisk en by i afvikling. Man har mistet en restaurant, og så er der kommet en Netto. Og så er der kommet et par få huse i den tid, jeg har været her. Der har ikke for alvor været noget udvikling, der ville noget. Det har jeg taget hånd om her. Jeg synes jo, at Ramløse fortjener det her.

De nye beboere vil også give et løft til skolen, mener han:

- Hvis jeg laver hele den her udvikling, vil Ramløse Skole vokse i de kommende ti år med 8-10 procent om året. Det vil jo gøre, at skolen kommer op i et bedre niveau end i dag både i størrelse og i kvalitet. Skolen har jo faciliteterne - de mangler bare eleverne. Og med flere elever, kommer der flere ressourcer. Man ville få en sundere økonomi på skolen og bedre mulighed for at have speciallærere i det omfang, der er behov for det. Det ville jo også gøre, at de forældre, der bor i Ramløse i dag, kan være mere sikre på, at deres børn kan blive ved med at have en skole her, så de ikke skal køres til Helsinge, siger Ole Kjærgård.

- Jeg vil også mene, at alle huse i Ramløse - når det her er færdigt - vil få en prisstigning, så niveauet nærmer sig Helsinge, når man får styr på institutionerne og på skolen. Man har fået en bager, og man har fået en restaurant.

Han vil gerne i dialog med dem, der har en holdning til boligprojektet. Alle er derfor velkomne til at kontakte ham:

- Jeg vil virkelig ønske, at borgerne i Ramløse går ind og tager ejerskab på det her. Jeg vil gerne mødes med beboere i området og høre, om de har nogle gode forslag, som vi eventuelt kan bygge ind i området. Der har været nævnt parcelhuse, og vi er åbne for muligheden i at tage et felt og lave parcelhuse, hvis sammenhængen og helhedsindtrykket i bydelen kan bevares, siger Ole Kjærgård.

arrow Debat: Ramløse fortjener ikke det her
14. april 2021 kl. 16:06 Opdateret: kl. 15:30
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?