13. maj 2021
Der er igen fundet legionella i badevandet i et omklædningsrum i Gribskov Kommune.
Der er igen fundet legionella i badevandet i et omklædningsrum i Gribskov Kommune.
Foto: Pixabay.com
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nyt fund af farlig legionella

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nyt fund af farlig legionella
Opdateret 01. november 2017 kl. 09:40
Gribskov - 30. oktober 2017 kl. 06:07
Af Jeppe Jul Garnak

Endnu et badeanlæg i Gribskov Kommune er blevet ramt af bakterien legionella. Denne gang er der fundet forhøjede koncentrationer af legionella-bakterien i badevandet i Gilleleje Boldklubs gamle omklædningsrum. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Fundet er sket kort tid efter, at baderummene på Bjørnehøjskolen og Blistrup skole blev lukket, da man her havde konstateret, at koncentrationen af den giftige bakterie var cirka 50 gange højere end de tilladte grænseværdier.

- Prøven blev lavet kort tid efter, at vi konstaterede det relativt høje niveau på de to skoler, siger Steffen Bohni, Børne- og Ungedirektør i Gribskov Kommune.

Efter de første to fund bad Gribskov Kommune alle byens praktiserende læger være ekstra opmærksomme på symptomer på lungebetændelse. Legionella kan nemlig give såkaldt legionærsyge eller lungebetændelse, som hvert år rammer 100-150 personer i Danmark. 10-15 procent af dem overlever ikke sygdommen. Det er særligt ældre og svækkede personer, som er i risiko for at blive alvorligt syge af bakterien.

Alle de tre steder, hvor der i efteråret er blevet fundet for store koncentrationer af legionella, er problemet dog blevet løst. Det fortæller Steffen Bohni.

- Niveauet er nedbragt alle steder, siger han.

For at undgå, at bakterien igen spreder sig, vil kommunen nu installere saltanlæg, som er en måde at bekæmpe bakterien på.

- Det er en foranstaltning for at undgå lignende tilfælde i fremtiden, siger Steffen Bohni.

Det er en løsning, som koster en del penge. Hvor mange kan kommunen dog ikke oplyse.

- Det er ikke billigt, men koster heller ikke en million, siger direktøren.

Test er forsinkede

Efter de første fund af legionella startede Gribskov Kommune et kontrolprogram, hvor alle plejecentre, skoler og andre offentlige bygninger med badeanlæg skal tjekkes. Men en del af testene er blevet forsinket.

- Jeg havde helst set, at det var sket i går. Men vi er prisgivet den leverandør, som vi samarbejder med, og som skal lave de her tests, siger Steffen Bohni.

Og hos leverandøren er Gribskov Kommune endt bag i køen, da der er fundet mere alvorlige tilfælde af bakterier andre steder i landet, lyder forklaringen

- Der er kommet akutte tilfælde andre steder, som de har måtte håndtere, siger Steffen Bohni.

Planen er nu, at de resterende institutioner testes inden udgangen af 2017. Den samme tidshorisont er der for installation af saltanlæg på de tre steder, hvor der er fundet legionella, oplyser kommunen.

Opdateret: Et billede på artiklen viste tidligere Gilleleje Boldklubs nye klubhus. Fundet er imidlertid gjort i omklædningsrummene i boldklubbens gamle klubhus, der ligger på Idrætsvej 4.

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?