19. maj 2019
Insulinpenne og doseringsæsker mangler navn og cpr-numre, påpeger konsulenterne. Foto:Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Insulinpenne og doseringsæsker mangler navn og cpr-numre, påpeger konsulenterne. Foto:Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny kritik af hjemmesygepleje

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny kritik af hjemmesygepleje
Gribskov - 19. oktober 2018 kl. 02:54
Af Karl Erik Frederiksen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Det er ærgerligt, at det ikke er helt i top. Jeg må erkende, at det har været vanskeligere for kommunen at overtage hjemmesygeplejen end, vi hav de forudset. Men heldigvis går det den rigtige vej, og nu tror jeg på, at vi snart vil få en tilfredsstillende hjemmesygepleje, siger Pia Foght, der er formand for Gribskov Byråds fagudvalg Ældre, Social og Sundhed, til Frederiksborg Amts Avis.

Dette udvalg skal på et møde i næste uge drøfte en ny tilsynsrapport fra revisionsfirmaet BDO, som Gribskov Kommune har engageret til at kontrollere kvaliteten af hjemmesygeplejen. Konsulenterne har på datoerne den 30. og 31. august i år været på tilsynsbesøg hos 20 borgere, der modtager sygeplejeydelser, samt interviewet ledere og medarbejdere.

Overordnet konkluderes det, at det på mange måder går bedre med at varetage hjemmesygeplejen end det gjorde ved de forrige tilsyn, men der peges også på flere områder, hvor det halter for medarbejdere og organisationen som helhed med at dokumentere, at kvaliteten er i orden. Det gælder blandt andet i de tilfælde, hvor borgernes helbred eller funktionsevne ændrer sig under forløbet med hjemmesygepleje, og når borgerne skal have den ordinerede medicin.

Det halter både med hensyn til medicinhåndtering og dokumentationen for, at der gives den medicin, som der er ordineret. Desuden mangler der generelt handleplaner for brugen af cremer/salver, injektioner og flydende medicin, hedder det.

Om medicinen noterer konsulenterne blandt andet, at den ikke opbevares i overensstemmelse med retningslinjerne, fordi der ikke er navn eller cpr-numre på flere doseringsæsker, insulinpenne, salver og flydende medicin. Der konstateres også, at nogle medarbejdere efterdoserer med medicin, selv om dette ikke må forekomme, og at medicin ikke opbevares efter forskrifterne, fordi den i flere af de kontrollerede tilfælde ikke er forsynet med navn og cpr-numre.

Generelt udtrykker de fleste af de 20 borgere, der blev udtaget til stikprøvekontrollen, tilfredshed med medicinhåndteringen. To af de adspurgte har dog en helt anden mening.

De udtaler, at de er utrygge ved medarbejdernes indsats, og at de ikke finder, at medarbejderne udviser tilstrækkelig faglighed.

Tilsynet vurderer, at handleplanerne vedrørende sygeplejeydelser, der ikke drejer sig om medicin, er af »lidt varieret kvalitet«, og i de fleste tilfælde mangler evaluering og opfølgningsdato.

»Det er tilsynets vurdering, at ikke alle borgere, som modtager hjælp til sygeplejeydelser, er tilfredse med den sygeplejefaglige indsats. Borgerne begrunder dette med usmidige arbejdsgange og manglende kontinuitet i leveringerne,« konkluderer konsulenterne.

- Heldigvis går det den rigtige vej, så jeg ser ikke sort på fremtiden. Mange af de forhold, som der påpeges ved de forskellige tilsyn, hænger sammen med, at det har været svært at få tilstrækkeligt med faguddannet personale. Det er gået meget godt med at få fast personale til dagvagterne, men ofte må der bruges vikarer til aften-og weekendvagterne, siger Pia Foght til Frederiksborg Amts Avis.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede