10. april 2021
Østre landsret idømte Henrik Verdun Hansen en samlet straf på 16 års fængsel.
Østre landsret idømte Henrik Verdun Hansen en samlet straf på 16 års fængsel.
Foto: Jens Berg Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Liget under terrassen: Landsret hæver straffen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Liget under terrassen: Landsret hæver straffen
Gribskov - 25. marts 2021 kl. 16:41
Af Anna Hjortsø

Det gik ikke, som Henrik Verdun Hansen havde håbet, da han ankede til frifindelse for drabet på Lars Halvor Hermansen, hvilket han har forklaret som et uheld.

For udover at blive kendt skyldig i drab som i byretten, forhøjede Østre Landsret hans fængselsstraf fra 15 til 16 år torsdag eftermiddag.

Det var et enigt nævningeting, der efter cirka en halv times votering besluttede at hæve straffen for drabet, der fandt sted i september 2018, hvilket anklagemyndigheden havde nedlagt påstand om.

- Vi har lagt vægt på de samme forhold som byretten, men har fundet, at en passende straf er 16 års fængsel, lød det fra retsformand Kåre Mønsted ved domsafsigelsen i Østre Landsret.

Udover drabet lagde byretten i deres dom blandt andet vægt på, at Henrik Verdun Hansen var kendt skyldig i at have haft gerningsvåbnet, et dobbeltløbet haglgevær, i en længere periode uden tilladelse. Dertil at det var blevet brugt forud for drabet, og at Henrik Verdun Hansen havde haft kontakt til personer i kriminelle kredse. Yderligere lagde byretten også vægt på, at Henrik Verdun er dømt for medvirken til narkohandel.

Henrik Verdun Hansen havde erklæret sig skyldig i alle tre forhold i landsretten.

Drabssagen har vakt opsigt, fordi liget af Lars Halvor Hermansen blev fundet under Henrik Verdun Hansens terrasse på hans landejendom lidt uden for Helsinge. Liget lå i et tidligere badebassin svøbt ind i en bassindug med en topmadras ovenpå, dernæst var det blevet overhældt med beton, og der var lagt jord og etableret et bålsted ovenpå. Politiet fandt først liget efter talrige ransagninger efter at have fået tip fra en af Henrik Verdun Hansens naboer.

arrow Læs også: Lyt til 3. afsnit af Liget under terrassen: Dommen
Proceduren

I sin procedure om strafudmålingen i Østre Landsret argumenterede senioranklager ved Statsadvokaten for, at situationen er en anden i dag, end da sagen var for i byretten for et år siden.

- Man har ikke i byretten taget højde for, at drabet er begået med et skydevåben, og at straffen derfor må være 13 år, sagde Emil Folker.

Han fortalte, at udgangspunktet for drab har været 12 års fængsel, men at straffen er blevet skærpet, når der er tale om drab begået med et skydevåben - hvilket to domme fra højesteret også var eksempler på.

Sammenlagt med de andre forhold, herunder besiddelsen af den store mængde amfetamin, mente han, at det måtte føre til 16 års fængsel.

Michael Juul Eriksen, Henrik Verdun Hansens forsvarsadvokat, nedlagde derimod påstand om en samlet straf på 14 års fængsel.

I retssalen refererede han til en række domme som eksempler på, at drab giver 12 års fængsel. Dertil sagde han om hans klients rolle i narkohandlen:

- Jeg tror, byretten har ret i, at selvfølgelig er Henriks rolle meget, meget begrænset, og han har været i et afhængighedsforhold til Lars.

I byrettens dom fremgår det, at nævningetinget fandt det bevist, at Henrik Verdun Hansen har deltaget i besiddelse af og pakning af ikke ubetydelige mængder amfetamin, og han blev kendt skyldig i besiddelse af ikke under syv kilo med henblik på videreoverdragelse.

Hør seneste afsnit af podcasten "Liget under terrassen":
arrow Ny krimi-podcast: Liget under terrassen
19. marts 2021 kl. 00:15 Opdateret: kl. 10:08
Regeringen overvejer mulighed for bilfrie søndage. Er det en god idé?