24. juni 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommunen skal drive beredskab: "Vi betalte mere for mindre"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Kommunen skal drive beredskab: "Vi betalte mere for mindre"

Brandvæsenet er fra januar næste år på kommunale hænder

Gribskov - 24. september 2020 kl. 07:52
Af Jeppe Helkov

Opgaven var egentlig sendt i EU-udbud, men ingen kunne matche Gribskov Kommunes eget såkaldte kontrolbud. Det betyder, at brandvæsenet og det samlede beredskab fra januar 2021 vil være på kommunale hænder.

arrow Læs også: Ny mand bag rattet i Gribskovs brandbiler

I dag hører Gribskovs beredskab under det fælleskommunale Frederiksborg Brand og Redning, men borgmester Anders Gerner Frost (NG) ser frem til, at kommunen kommer ud af det 'tvangsægteskab'.

- Hele byrådet har fra starten været kritiske over for, at det her tvangsægteskab skulle laves. Vi kunne se, vi kom til at betale mere for at få mindre, siger han og fortæller, at man ved at drive beredskabet på tværs af seks kommuner har fået bygget en alt for stor organisation op.

Dårlig og dyr service

- Vi kunne se, at den administration, der kom i det her fælles beredskab, blev meget stor. Man byggede en hel oganisation op med ledere og mellemledere, hvor vi faktisk før havde Danmarks billigst beredskab i drift. Derfor havde vi rigtig svært ved at se, hvorfor vi skulle gå ind i et fællesskab, hvor servicen blev dyrere og dårligere end, hvad vi betalte for.

Gribskov Kommune besluttede sig derfor sidste år for at trække sig helt ud af samarbejdet. I Frederiksborg Brand og Redning var der blandt andet udfordringer med både kvalitet og budgetter, der skred.

På et møde i byrådet i januar i år blev det så besluttet, at hele beredskabet skulle sendes i et såkaldt EU-udbud, og at kommunen selv ville give et kontrolbud på opgaven. Og det er altså det bud, der nu har vist sig at være det laveste.

Anders Gerner Frost er dog ikke nervøs over, at ingen andre mente, at de kunne drive beredskabet til den pris, som Gribskov Kommune bød ind med.

- Det er ikke et helt almideligt marked. Falck har nærmest haft monopol som privat leverandør. Efter de tabte opgaven til Frederiksborg Brand & Redning har de ikke nogle stationer i Nordsjælland. Når de skal byde på to relativ små stationer i Gribskov, ser de også på, hvor de kan rykke ud fra. Havde de haft Hillerød eller Halsnæs, ville det give mening. Nu ligger der en fordyrelse i, at de ikke har stationer heroppe, siger han.

- Så at de ligger dyrere end os, er helt forståeligt.

Skal ikke købe nyt

Brandvæsenet i Gribskov vil som i dag fortsat blive af deltidsbrandmænd, ligesom man vil have de to stationer i Gilleleje og Helsinge som i dag.

Ifølge Dorethe Ungstrup, centerchef i Gribskov Kommune skal kommunen heller ikke ud og anskaffe sig brandbiler eller andet udstyr.

- Vi får det materiel ud af Frederiksborg Brand & Redning, som svarer til vores ejerandel, siger hun.

Anders Gerner Frost glæder sig også over, at det er lykkes at køre videre med modellen med deltidsbrandmænd.

- Det er noget af det, vi kunne se, der blev diskuteret, og som det trak hen mod. De gik efter et mere professionelt brandvæsen - i stedet for det deltidsbrandvæsen som vores to stationer er bygget op om i dag. Man er bange for, om man kan blive ved med at rekruttere deltidsbrandmænd. For det kræver sindssygt meget.

- Det har nok også gjort, at der har været flere følelser hos os end mange andre steder. Det er en livsstil at være deltidsbrandmand. De har et almindeligt job og smider alt, de har i hænderne, når alarmen går. Og vores brandmænd har sagt til os, at de gerne vil det her, og de tror på, de kan blive ved med at rekruttere. De vil meget hellere drive det selv.

Forventer billigere drift

Anders Gerner Frost forventer samtidig, at driften af brandvæsenet vil blive billigere, når det kommer på kommunale hænder.

- Det er ikke et mål i sig selv, at vi kommer til at spare, men vi får nu en meget slankere organisation. Vi kommer til at drive det med meget få årsværk i ledelse. Jeg tror, de har været oppe på 22 i Frederiksborg Brand og Redning. Det er helt sort. Det er også medvirkende til, at de kommer ud med et kæmpe underskud igen i år, siger borgmesteren.

Men de kommunale budgetter har det af og til med at skride. Kan det ikke ske igen her?

- De mennesker i kommunen, der har arbejdet med det her tidligere, er meget fortrøstningsfulde. Det er relativt let styrbart. Der, hvor vi bliver ved med at have udfordringer, er på vores ældre- og plejeområde, hvor vi ikke selv er herre over, hvilke regninger vi får. Det er ikke bare, fordi alle på rådhuset er evnesvage. Det er, fordi vi ikke kan se, hvor mange nye opgaver vi får fra regionen, og hvor mange svære borgere der kommer. Det samme med børneområdet. Faktum er, at vi altså skal og vil vælge barnets og den ældres tarv, og så løse opgaven. Det er derfor, det kan være svært at holde budgetterne på de områder. Men på de mere almindelige driftsområder har vi ikke problemer.

arrow Havde sendt beredskab i udbud: Kommune kom selv med laveste bud
16. september 2020 kl. 15:28 Opdateret: kl. 15:28
arrow Beredskabschef fratræder efter aftale
09. juli 2020 kl. 17:00 Opdateret: kl. 17:16
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?